Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Coaching met paarden - hoe werkt dat eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nou werkt, dat coachen met behulp van paarden. Zeker omdat er toch een wat zweverig aura omheen hangt. En ja, het lijkt soms inderdaad wel alsof het coachpaard de gedachten leest van de man of vrouw waar hij bij in de bak staat. Een mooie gedachte, maar het ligt net even anders: het paard leest namelijk je lichaamstaal.

Een tijdje terug maakte ik daar een mooi voorbeeld van mee tijdens het trainen van twee Shetlandmerries. Ik was bij deze dames, Foxy en Blacky, omdat hun eigenaresse hen regelmatig niet te pakken kon krijgen om ze te kunnen verzorgen. De eerste keer dat ik bij hen in de paddock stapte deed ik dat zonder enige verwachting. Tot mijn verbazing liepen allebei de paardjes direct achter me aan en lieten ze zich zonder enig probleem aaien. Was het probleem dan zo snel opgelost? Was er überhaupt wel een probleem? Dat rustige gedrag veranderde echter volledig toen ik even later aan de slag ging om het gevraagde doel te bereiken: de dames een halster omdoen:

 

Ik hoefde maar een stap in hun richting te zetten, of ze waren gevlogen!

 

Wat er was veranderd? Inderdaad, mijn lichaamstaal was anders geworden. De eerste keer, toen ik Foxy en Blacky zonder vastomlijnd doel benaderde, was ik volledig ontspannen: mijn armen hingen losjes langs mijn lichaam, mijn houding was ontspannen en mijn ademhaling was rustig en laag. Op het moment dat ik echter vastberaden werd om die halsters om te krijgen, zal ik onbewust mijn spieren hebben aangespannen, zal mijn ademhaling zijn versneld en moet het borstademhaling zijn geworden.

Toen ik me bewust werd van het feit dat de Shetlanddames me een mooie spiegel voorhielden, heb ik even heel hartelijk gelachen en vervolgens mijn aanpak veranderd. Ik nam mezelf voor om blij te zijn met elk stapje in de goede richting, hoe klein ook. Daarnaast besloot ik om zoveel mogelijk rust in te bouwen in de training en me alleen op Blacky te focussen in plaats van op allebei. En dat werkte! Met als resultaat dat ik aan het eind van de training meerdere keren een zogenaamd wild paard-halster (een geïmproviseerd halster dat je van je touw of lijn maakt) bij Blacky om kon doen.

 

Paarden lezen je lichaamstaal en -houding - continu

Op precies dezelfde manier werkt het bij coaching met een paard als spiegel. Als jij met mij in gesprek gaat over hoe hoog je je lat hebt gelegd voor jezelf in een bepaald project, of over dat je ervan baalt dat je je grenzen niet altijd goed weet aan te geven, of over hoe iedereen altijd naar de bar loopt op het moment dat jij bij een groepje mensen gaat staan op een feestje, dan zal je onbewust een lichaamshouding en -spanning aannemen die bij die specifieke gedachte hoort. Mijn vierbenige collega ziet dat direct en zal daarop reageren omdat hij, net als alle paarden, continu jouw lichaamstaal en -houding in de gaten houdt. Vaak reageert hij op exact dezelfde manier als de mensen om jou heen op jou reageren in die situatie - vandaar dat we het "spiegelen" noemen.

Verander jij iets aan je gedachten, je intentie en/of je verwachtingen, dan is ook dat direct te zien in jouw lichaamstaal. Het coach-paard zal daardoor op een andere manier reageren dan de eerste keer. Afhankelijk van wat hij laat zien, kan jij bepalen of dit een richting is die je fijner vindt of juist niet. Door te experimenteren met verschillende opties krijg je een duidelijk beeld van wat je wel en niet wilt. Je hebt kunnen voelen hoe het zal zijn om je keuze in de praktijk te brengen, waardoor de stap om dat ook echt te doen een stuk kleiner is. En dat is HET grote voordeel van het feit dat ik samenwerk met mijn vierbenige collega.

 

Hester, Man en Paard Coaching

PS: Ook een keer ervaren hoe het is om door een 2- en een 4-benige coach te worden begeleid? Je kunt nu gratis met mij kennismaken via een Oren op Jou-gesprek.

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.