Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

En... hoe gaat het met je goede voornemens?

Stekels! Die kreeg ik altijd direct als iemand me deze vraag stelde. Want ik vond goede voornemens lange tijd grote onzin. Alsof je alleen maar iets aan je gewicht kon doen of meer kon gaan bewegen omdat er net een jaar voorbij was. Als ik iets aan mijn leefpatroon wilde veranderen, dan deed ik dat op het moment dat ik dat nodig vond. En dat kon net zo goed op 23 maart zijn als op 2 september of 11 november. Natuurlijk begrijp ik best wat erachter zit, want ja, dat nieuwe jaar geeft inderdaad het gevoel van een schone lei. Alle slechte gewoontes de deur uit, vanaf 1 januari gaat het roer om. Nieuwe kansen, nieuwe prijzen. En daarom heb ik dit jaar ook een paar goede voornemens genomen.

 

Er zijn heel wat mensen die jaar na jaar dezelfde goede voornemens maken. Simpelweg omdat die van het jaar daarvoor ergens gestrand zijn. Sportschoolbezoekers kennen het fenomeen: in januari is er geen trainingstoestel onbezet en zijn alle groepslessen volgeboekt zodra ze online komen, terwijl je vanaf eind februari rustig een kanonskogel door de fitnessruimte kunt schieten zonder iemand te raken. De rookhokjes buiten grote kantoren zijn een stuk minder vol in januari dan in februari en het zou me weinig verbazen als een dergelijke trend geldt voor het aantal borden frites dat tijdens de lunch wordt gegeten.

 

Zorg voor ruimte om te veranderen

Vaak zijn er hele goede redenen waarom het voorgenomen plan vastloopt. Ziekte, stress, kinderen, drukte op het werk of privé - logisch dat je dan niet op de loopband gaat staan zweten, die sigaret gewoon even nodig hebt, of dat extra koekje of stukje chocola verdiend hebt. En een keertje is toch geen ramp? Alleen blijkt die ene keer dat je je niet aan je voornemens houdt voor een aantal mensen het begin te zijn van een terugval in oude gewoontes. Want na een paar keer “zondigen” is het onbegonnen werk om je plan weer op te pakken. Toch?

Of zou het ook ergens anders mee te maken hebben? Bijvoorbeeld met het verschil tussen moeten en willen veranderen, waar ik in mijn vorige blog over schreef. Want als je echt wilt sporten, dan maak je daar tijd voor. Wat mij daar altijd bij hielp was het blokkeren van trainingstijd in mijn agenda. Alleen bij hoge uitzondering gaf ik een andere activiteit voorrang en meestal verschoof ik dan de verloren trainingstijd naar een andere dag, zodat ik toch aan mijn weekdoel voldeed. Zorg er dus voor dat je ruimte maakt in je programma om je doel te bereiken en wees daar flexibel in. Maar wel met mate, want van eindeloos uitstellen komt afstel.

 

Wees specifiek en vier je succes

Het kan ook te maken hebben met dat je je doel te groot hebt gemaakt of te onduidelijk. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, dan helpt het om jezelf een doel op te stellen: ik ga gezonder eten en vaker bewegen. Maar wat is “gezonder” en “vaker”? Maak je doel daarom zo specifiek mogelijk: ik ga beginnen met 1 maaltijd per week de ketchup te laten staan en ik ga twee keer per week 10 minuten hardlopen. Na twee weken laat ik de ketchup 3 maaltijden per week staan en ga ik 2 keer 20 minuten langer hardlopen.

Is het laten staan van de ketchup een probleem omdat je iets mist? Zoek dan naar een gezond alternatief. Vind je hardlopen saai? Vind dan een manier van bewegen die je wel leuk vindt. Het gaat erom dat je op zoek gaat naar wat het beste bij jou past, want als dat niet zo is, dan wordt het weer een kwestie van moeten veranderen en dat werkt meestal niet.

Ten slotte is het belangrijk om te beslissen wanneer je aan je doel wilt hebben voldaan: op 1 april eet ik geen ketchup meer en loop ik 2 keer per week een uur hard. En vergeet niet om jezelf voor die prestatie te belonen! Bij afvallen is een slagroomtaart misschien een minder goed idee, maar je kunt vast een andere manier vinden om jezelf een schouderklopje te geven. Een ontspannende massage bijvoorbeeld, of een gezellig dagje uit.

 

Zoek de juiste steun

Nog een reden dat goede voornemens stranden kan de invloed van anderen zijn. Mensen die niet snappen dat je “weer naar de sportschool moet” terwijl je maar twee keer in de week traint. Of die vinden dat je ongezellig bent als je dat stuk taart niet opeet, niet met ze mee rookt, of maar één glas wijn neemt in plaats van twee. Vaak zit daar (onbewust) projectie achter, want het voelt een stuk lekkerder als je met zijn tweeën “zondigt” dan in je eentje.

Hoe andere mensen erin staan kan je natuurlijk niet veranderen, wel hoe je zelf tegenover je goede voornemens staat en hoe je omgaat met de reacties daarop van je omgeving. Als je echt regelmatig wilt gaan sporten bijvoorbeeld - en met “regelmatig” bedoel ik uiteraard niet twee keer per jaar, maar minstens een keer per week ;-) - dan helpt het om een trainingsmaatje te zoeken dat hetzelfde doel heeft als jij. Als jij eens een keer niet zo’n zin hebt, zal je maatje je toch meesleuren en andersom. Op dezelfde manier kan je elkaar helpen als je samen met een vriend, kennis of collega stopt met roken, of gaat werken aan andere eet- of drinkgewoontes.

 

Zoek een coach als het toch niet lekker gaat

Er zijn ook goede voornemens die verder gaan dan stoppen met roken, meer bewegen of gezonder eten. Daarbij kan het gaan om het maken een stap of switch in je carrière, weer of naast je werk gaan studeren, of een verandering in je relatie waar je al een tijd tegenaan hikt. Soms kan je omgeving je daar goed bij helpen, maar ook in deze gevallen kan je tegen onbegrip aanlopen waardoor je voorgenomen veranderingen niet lukken. Of misschien voelt het beter om bepaalde gedachten te delen met iemand die minder goed bekend is met je situatie en waarbij eventuele vooroordelen dus geen rol spelen. In zulke gevallen kan een coach je ondersteunen. Samen met haar of hem ga je op zoek naar wat je doel precies is en wat je kunt doen om het te bereiken. En omdat je je coach regelmatig ziet, heb je een stok achter de deur om actie te ondernemen, terwijl je dat misschien minder had toen niemand wist dat je iets wilde veranderen. Overigens kan een coach ook een uitkomst zijn als niemand in je omgeving dezelfde doelen heeft qua sporten, roken, eten of drinken.

Ik hoop dat een van deze tips je helpt om gerichter aan de slag te gaan met je goede voornemens. Mocht iemand je over een maand vragen hoe het daarmee zit, dan kan je tenminste zeggen dat je goed op weg bent om ze te realiseren. Stel je eens voor hoe lekker dat voelt!

 

Hester, Man en Paard Coaching

PS: Ben jij gemotiveerd om iets in je leven te veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of merk je dat je vaak toch weer terugvalt in je oude patroon zodra het even tegenzit? Zoek dan een coach die bij je past. Misschien ben ik dat, misschien is dat een van mijn collega’s. Het belangrijkste is dat je je doel bereikt en straks weer lachend door het leven gaat. Een keertje praten over welk doel je graag zou willen bereiken? Dat kan via een gratis telefonisch inzichtgesprek van een half uur. Stuur me een mail of app om een afspraak te maken, dan hebben we het erover.

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.