Een tijdje terug was ik bij een clinic van Warwick Schiller, een bekende Natural Horsemanship-trainer uit Australië. Een van de dingen die me enorm aanspraken aan zijn verhaal was zijn nadruk op wat je zelf allemaal kunt doen om de communicatie met je paard beter te laten verlopen. Zo begon hij elke oefening die hij met een paard deed met een “mental picture”, ofwel een mentaal plaatje van het resultaat dat hij wilde krijgen. Heb jij weleens stilgestaan waar jij je op focust als je aan het oefenen bent met je paard?
Mensen en dieren zijn geprogrammeerd om zichzelf veilig te houden. Niet zo vreemd natuurlijk, want door gevaar te vermijden gaat onze overlevingskans omhoog. Vandaar dat negatieve ervaringen beter blijven hangen dan positieve. En wij mensen gaan daarnaast ook nog eens helemaal los op het bedenken wat er allemaal nog meer mis kan gaan. Zeker als we een keer iets heftigs hebben meegemaakt weten we hele rampenfilms te maken rond onze ervaringen. Mensen die weleens een buitenrit hebben gemaakt waarbij hun paard op hol sloeg en niet meer te stoppen was, of die een lelijke val hebben gemaakt nadat hun paard een bakkabouter had gezien, weten waar ik over praat. Maar ook als we zoiets bij een stalgenoot zien gebeuren kan het zijn dat we moeite hebben om aan iets anders te denken als we vervolgens zelf in het zadel klimmen.
Het vervelende is alleen dat onze hersenen geen onderscheid maken tussen wat ons gebeurt en wat we bedenken dat er zou kunnen gebeuren. Onze gedachten zijn dus net zo realistisch voor ons brein als wat we in het echt beleven. Daarnaast valt het woord NIET volledig weg in ons hoofd als we willen dat iets niet gebeurt. Probeer het zelf maar eens uit door NIET aan een appel te denken. Of NIET te denken aan een pimpelpaarse olifant met groene stippen en lichtgevend gele slagtanden, in het geval je jezelf een iets grotere uitdaging wilt geven. Wat zie je voor je? Juist, een appel. Of een pimpelpaarse olifant met groene stippen en lichtgevend gele slagtanden. En dat betekent dat als jij continu zit te denken dat je NIET in de sloot wilt raken met je paard, of dat je NIET te dicht langs die auto wilt stappen, wat denk je dat je lichaam dan doet? Inderdaad, die gaat jouw spierspanning zo aanpassen dat je je paard juist in de richting van die sloot of auto stuurt. Focussen op wat je NIET wil helpt je dus niet om je doel te bereiken.
Gelukkig werkt het ook omgekeerd. Als jij je volledig focust op hoe je die ingewikkelde grondwerkoefening precies moet doen en je dat filmpje in je hoofd zo realistisch mogelijk maakt, dan maak je het je paard en jou een stuk gemakkelijker om die oefening succesvol uit te voeren. Je maakt dan wat ik in mijn blog “Zelfvertrouwen uit een Flesje” een 5D-filmpje noem van je doel. Daarbij stel je je voor hoe je dat zou waarnemen via je vijf zintuigen (vandaar 5D): hoe ziet het eruit, hoe voelt het, hoe klinkt het en eventueel hoe ruikt het en hoe smaakt het. Die laatste twee zijn natuurlijk iets minder van toepassing bij een grondwerkoefening, maar je zou jezelf kunnen beloven om jezelf te belonen met bijvoorbeeld een lekkere kop thee of een heerlijk koekje en je daar de geur en smaak alvast van voor kunnen stellen. En als het om een groot doel gaat, dan mag dat uiteraard champagne of taart zijn. En een wortel voor je paard.
Overigens is het wel een aanrader om in je achterhoofd te houden of jullie alle stappen al beheersen die nodig zijn om je uiteindelijke doel te bereiken. Want als je de oefening opdeelt in kleine stapjes is de kans dat jullie hem snel onder de knie hebben een stuk groter dan als je het in een keer van A t/m Z perfect wilt kunnen doen. Kijk daarom welke deeldoelen je binnen de oefening kunt vinden en sta telkens even stil bij het feit dat je er weer eentje hebt behaalt. Als je je bewuster wordt van wat er WEL goed gaat (zie “Kijk eens naar wat er WEL Goed gaat”), zal je zien dat je minder moeite hebt om positief te blijven als het een keertje wat minder lekker gaat. Zo nu en dan een terugval hoort helaas bij het leren van iets nieuws en hoeft dus zeker geen reden te zijn om te wanhopen (hierover schreef ik in “Gewoon Doorgaan - Waar een Wil is…”).
Met andere woorden: of je nou tegenop ziet tegen die presentatie die je op/voor je werk moet geven, een ingewikkelde dressuuroefening wilt leren, dat sollicitatiegesprek voor die baan die je heel graag wilt hebben, of meer ontspanning wilt vinden tijdens je buitenrit, maak vooral een mentaal plaatje van hoe jij het WEL zou willen hebben, dan is de kans het grootst dat het inderdaad gaat lukken.
Heb jij je succes weleens gevisualiseerd? Hoe ging dat? Ik ben hartstikke nieuwsgierig!
Hester, Man en Paard Coaching
PS: Lukt het jou op dit moment nog niet om jouw ideale toekomst voor je te zien? Daar ondersteun ik je graag bij. Boek nu een van de gratis inspiratiegesprekken om samen te kijken wat jullie op dit moment het meeste gaat helpen.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.
Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?
Klik dan op onderstaande knop.