Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Heb jij ook last van startproblemen?

Zowel bij de paarden als bij de mensen die ik begeleid zie ik het regelmatig gebeuren: aan het begin van de training loopt het even niet lekker. Het paard dat aan het eind van de vorige training zonder enige hapering de trailer in wandelde, blijft nu herhaaldelijk staan voordat hij er toch maar in gaat. Of de paardeneigenaar die de training daarvoor op het perfecte moment de druk op zijn touw liet wegvallen, houdt die nu net ietsje te lang vast waardoor het paard in verwarring raakt. Zelf heb ik het ook regelmatig bij het schrijven van een langer artikel dat het een tijdje duurt voordat ik weer echt op gang kom. Hier zijn drie tips om makkelijker om te gaan met je startproblemen.

 

Beren opruimen

Ik denk dat we het er over eens zullen zijn dat opgeven op dat moment niet de aangewezen strategie is. Vooral perfectionisten hebben echter nogal de neiging om in plaats van “het lukt niet” “het lukt nooit” te denken en dat werkt natuurlijk weinig motiverend. Ga eens na of dat laatste eigenlijk wel waar is. Net als bij financiële producten geldt namelijk dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Bedenk dus liever redenen waarom het dit keer wel gaat lukken.

Het kan natuurlijk zijn dat je merkt dat het echt een slecht moment is om aan het project of de training te beginnen die je op dat tijdstip in je agenda had staan. Dit kan het geval zijn als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt, of als je andere dingen aan je hoofd hebt. Ook als je besluit om het (voor die dag) op te geven, is het goed om voor jezelf stil te staan bij de vraag of je onbewust iets aan het vermijden bent. Is dat het geval, ga daar dan mee aan de slag zodat je de beren op je weg op kunt ruimen en op een later tijdstip of op een andere dag een frisse start kunt maken. Grote kans dat het dan een stuk makkelijker zal gaan.

 

Zet een paar stappen terug

Een andere strategie die goed werkt als je startproblemen hebt is om het jezelf (of je paard) even wat makkelijker te maken. Het is enorm verleidelijk om op precies hetzelfde punt te beginnen als waar je de keer daarvoor geëindigd bent. Vergeet echter niet dat je op dat moment waarschijnlijk volledig warmgedraaid was en omdat het meestal even tijd kost om weer helemaal “in” je project of training te komen, is dat dus niet vergelijkbaar. Je auto doet het tenslotte ook ietsje minder goed als je hem net hebt gestart.

Het is daarom een slimmer idee om even een paar stappen terug te doen. Bij een project kan dat door het deel waar je de vorige keer aan hebt gewerkt even door te nemen en te kijken welke acties je had opgeschreven. Ben je bezig met de training van je paard, doe dan een makkelijke oefening waarvan je zeker weet dat je paard en jij die onder de knie hebben. Ik lees bij zo’n langer artikel de voorgaande tekst door en typ soms zelfs de laatste alinea over. Na zo’n warming-up ga je meestal naadloos over naar het nieuwe onderdeel dat op je programma stond.

 

Stop als het goed gaat

Mijn laatste tip is er eentje die je de volgende keer dat je aan de slag gaat zal helpen. Tegelijkertijd is stoppen als het goed gaat in mijn ogen de grootste uitdaging. De meeste mensen, inclusief ikzelf, zullen namelijk de neiging hebben om op zo’n moment door te gaan. Want het gaat net zo lekker, dan wil je toch helemaal niet stoppen?

Alleen is het onvermijdelijk dat het op een bepaald moment toch weer minder lekker zal gaan. En dan liggen teleurstelling en frustratie op de loer, zeker als je krampachtig gaat proberen om terug in die flow te komen. Krampachtig en flow sluiten elkaar tenslotte uit, dus kan je beter een pauze nemen en het daarna weer proberen. Of - nog beter - je teleurstelling inslikken en jezelf voornemen om de volgende keer te stoppen als het een paar keer goed ging of korte tijd lekker liep. Doe je dit consequent, dan zul je merken dat je dat gevoel van flow stiekem steeds langer vast kunt houden.

 

Hoe pak jij je startproblemen aan? Ik hoor het graag, want wie weet helpt jouw oplossing iemand anders om beter om te gaan met haar/zijn startproblemen.

 

Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Hebben jouw startproblemen zulke grote vormen aangenomen dat je helemaal niet meer op gang komt? Stuur me dan graag een berichtje om een afspraak te maken voor een gratis Oren-Op-Jou-gesprek van een half uur. Al pratende komen we namelijk altijd wel op manieren waarop jij jezelf weer vlot kunt trekken. Meer informatie vind je hier.

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.