Man en Paard Coaching

Man (v/m) en Paard Coaching / Very Important Horse

Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Sta je overal voor open?

“Sta je overal voor open?” vraagt haar moeder.

Als je zo’n vraag krijgt, dan weet je dat je alert moet zijn. Dat er waarschijnlijk iets ongewoons aankomt. Maar ja, wat doe je als je al bij verschillende therapeuten bent geweest en de nare ervaringen je blijven pesten? Als die een enorme invloed hebben op je slaap, je werk en je privéleven? Dat je je continu uitgeput voelt en snakt naar een beetje rust in je hoofd. Jezelf opnieuw wilt leren kennen, omdat je gewoon niet meer weet wie je bent. Stel dat iets ongewoons wel zou werken… “Waar zit je aan te denken?” vraagt ze.

“Ik ken iemand die paarden inzet in haar coachingsessies. Misschien is dat iets?”

“Maar ik heb helemaal niets met paarden…”

“Volgens mij hoeft dat ook niet. Ik heb gelezen dat je sowieso altijd naast het paard staat en zij is continu bij je in de buurt om ervoor te zorgen dat het veilig blijft. Zal ik je haar telefoonnummer geven? Dan kan je zelf beslissen wat je doet.”

Zo zal het gesprek ongeveer gegaan zijn. Een paar weken later heb ik een kennismakingsafspraak met haar. Omdat ze aangeeft dat ze nieuwe mensen leren kennen best spannend vindt en ik haar niet ook gelijk wil introduceren aan een van mijn vierbenige co-coaches, gaan we wandelen. Tijdens die ronde door het bos licht ze een tipje van de sluier op over wat er met haar gebeurd is. Een heftig verhaal. Ze vertelt me niet alle details omdat die teveel pijn doen. En dat hoeft ook niet van mij; het belangrijkste is in mijn ogen dat ze enorm gemotiveerd is om iets te veranderen. Alleen dan hebben we een goede basis om van start te gaan. Als ze dat met mij ziet zitten natuurlijk. Ze neemt afscheid met de woorden “ik ga erover nadenken.”

Haar eerste coachingsessie met Speedy de pony is er een die me wel een tijdje zal bijblijven. We gaan aan de slag met grenzen. Op het eerste gezicht een onschuldig onderwerp misschien, maar niet voor iemand wiens grenzen meermaals op grove wijze zijn overschreden. Ze krijgt een flashback. Een heftige. Zo heftig dat het lijkt alsof ze weer helemaal in de situatie zit. Speedy, die al vanaf het begin van de sessie onrustig is geweest, explodeert. Als een ongeleid projectiel galoppeert ze door de bak, schijnbaar zonder zich bewust te zijn van waar wij staan. Een duidelijke afspiegeling van wat er in haar hoofd gebeurt.

Ik neem haar mee de bak uit en vervolg de coaching zodra ze zich aan de herinnering heeft ontworsteld. Ze kalmeert. We komen terug in het hier en nu. Speedy kalmeert. Ze neemt een beslissing over wat ze wel wil. En kiest een methode om daar te komen. Eentje die bij haar past. Een stapje dat een opening biedt. Ze zegt dat ze het liefst gelijk een sprong had willen maken, maar als we daar samen op in gaan, komt ze tot de conclusie dat dat misschien nog te vroeg is. Dus voor nu: een stapje.

Maar wel een in de goede richting.

 

Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: Meer weten over wat coaching met paarden voor jou zou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis WhatsApp- of Skype-gesprek van een half uur. Grote kans dat je daardoor al op een andere manier naar je situatie gaat kijken.

Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.