Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Ga trainen en blijf trainen!

Iedereen weet hoe het werkt. Als je een keer per week naar de sportschool gaat of gaat hardlopen, dan krijg je een betere conditie. En als je dat een paar keer per week doet, dan krijg je sneller een betere conditie. Maar als je door wat voor omstandigheden dan ook een tijdje niet kunt trainen, dan merk je dat je conditie achteruitgaat. Wat dat met het trainen van paardengedrag te maken heeft? Alles!


Het kost tijd, maar dan heb je ook wat

Een no-brainer: als je je paard iets nieuws wilt leren, dan kost dat tijd. Niemand zal gek staan te kijken als je weken- misschien zelfs maandenlang bezig bent met oefenen om een dressuurproef te rijden, een springparcours foutloos af te leggen, of een reiningproef volgens het boekje uit te voeren. Toch kom ik zo nu en dan paardeneigenaren tegen die verwachten dat hun paard zonder enig probleem op buitenrit gaat, ook al heeft hij dat nog nooit eerder gedaan. Of dat hun paard de eerste keer zonder aarzelen de trailer inloopt. Of dat hun pony netjes aan de hand met ze meeloopt onder alle omstandigheden. Of dat hun paard dat nog nooit gelongeerd is direct snapt dat het de bedoeling is om rondjes om hen heen te gaan lopen.

Natuurlijk zijn er paarden die zo braaf zijn dat ze het direct goed doen, maar dat zijn echt uitzonderingen. En in het geval van trailerladen kan het zomaar gebeuren dat ze de eerste keer zonder enig probleem naar binnen lopen, maar een stuk minder enthousiast zijn nadat ze een keer vervoerd zijn. Investeer je tijd in je paard door hem te leren hoe hij ontspannen met je mee moet lopen, probleemloos de trailer ingaat, vol vertrouwen van huis weg kan, of zich netjes gedraagt aan de longeerlijn, dan zal dat jou in de toekomst een hoop frustratie schelen.


Met kleine stapjes ga je sneller

Een beetje spanning is normaal als je iets nieuws leert; je stapt tenslotte uit je comfort zone. Onder te grote stress leer je echter niets meer en dat geldt ook voor je paard. Vandaar dat het belangrijk is om geen al te grote stappen te maken tijdens je training. Hierbij zal je paard je laten merken wat het juiste tempo is. Als je de volgende keer dat jullie aan de slag gaan merkt dat je drie stappen terug moet zetten vergeleken met waar je de vorige training geëindigd bent, dan is de kans groot dat je te snel bent gegaan.

Ook als je paard tijdens de training plotseling heel stroef gaat reageren op je hulpen, of misschien zelfs probeert om weg te vluchten, zou het zomaar kunnen dat hij de vorige stap nog niet onder de knie had. Zo kan een paard dat je hebt geleerd om netjes de trailer in en uit te lopen, plotseling weigeren om erin te gaan als je de trailer hebt afgesloten en bent gaan rijden voordat hij zich daar helemaal op zijn gemak voelde. Op dezelfde manier kan het gebeuren dat een paard dat na een paar trainingen braaf met je meeloopt, probeert om zich los te rukken en naar huis te rennen als je een wandeling van uur wilt maken zonder dat je dat rustig hebt opgebouwd.


Herhalen herhalen herhalen

Of het nou leiden, longeren, buitenrijden of trailerladen is, herhalen is het magische woord om het vlekkeloos te laten verlopen. Je zal dus door moeten blijven oefenen totdat het uitvoeren van wat jij van je paard vraagt geen spanning meer oplevert en het reageren op jouw signalen een automatisme voor hem is geworden. En daarbij geldt dat je paard het sneller op zal pikken als je elke dag 5 of 10 minuten traint dan als je dat een keer per week een uur doet. Bijkomend voordeel is dat je paard en jij die korte trainingen minder snel saai zullen gaan vinden dan lange.


Tegenslag hoort erbij

Net als wanneer je in de sportschool traint of hardloopt, zullen er bij de training van je paard momenten zijn waarop het minder lekker gaat. Waar het precies aan ligt is niet altijd te achterhalen, want er kunnen heel wat factoren een rol spelen en soms zelfs meerdere tegelijk. Stel dat je paard ergens pijn heeft, dan is hij al gespannen als je gaat trainen. Vraag je hem vervolgens om iets te doen dat hij moeilijk vindt, dan kan het zijn dat dat zoveel spanning oplevert dat het teveel voor hem wordt en hij het dus minder goed of helemaal niet meer doet. Behalve innerlijke factoren als pijn, honger, dorst en hormonen, kunnen ook geluiden, geuren, negatieve ervaringen en jouw spanning een groot verschil maken in hoe een paard op een bepaald moment reageert.

Tegenslagen zullen helaas altijd wel een keer voorkomen tijdens je trainingsproces. Mocht het jou gebeuren, kijk dan of je een verklaring kunt vinden waarom het minder goed ging en in hoeverre je daar in je training iets mee kunt doen. Heb je geen idee, wacht dan eerst eens af of het de volgende keer beter gaat. Gebeurt dat niet na een of twee keer, of verslechtert je paard zelfs nog verder, dan is het vaak goed om een gedragstrainer of -therapeut in te schakelen om met je mee te kijken. Als je te lang op dezelfde manier doorgaat zonder dat je vooruitgang boekt, dan is het mogelijk dat je je paard onbewust het verkeerde gedrag aanleert. En dan zal het vaak ook meer tijd gaat kosten om je paard weer het gewenste gedrag bij te brengen.

Verandert het gedrag van je paard vrij plotseling en gebeurt dat op meerdere vlakken - merk je bijvoorbeeld ook dat het rijden minder lekker gaat, of is hij extra gevoelig als je hem borstelt, dan zou hij een lichamelijk probleem kunnen hebben. Raadpleeg in dat geval een deskundige zoals een dierenarts, fysiotherapeut, zadelpasser of paardentandarts om uit te sluiten dat hij ergens last van heeft. Je paard kan je immers niet vertellen dat hij pijn heeft; hij kan het enkel via zijn gedrag laten zien.


Thuis doet hij het wel

Een ander punt om in de gaten te houden is dat paarden contextgebonden leren. Dit betekent dat je paard dat wat je hem leert koppelt aan de plek waar hij het geleerd heeft. Hierdoor kan het zijn dat je paard zich opeens compleet anders gedraagt als je hem op een andere plek hetzelfde vraagt te doen als thuis. Zo kan je paard thuis zonder enig probleem de trailer inlopen, terwijl hij op een ander terrein met geen mogelijkheid naar binnen te krijgen is.

Door dezelfde training na de beginfase op verschillende plekken te herhalen, help je je paard om dat wat hij geleerd heeft te gaan generaliseren. Je zou kunnen zeggen dat voor hem dan het kwartje valt dat hij niet op de plek hoeft te zijn waar hij het gedrag geleerd heeft om het te kunnen uitvoeren. Om het voorbeeld van de trailer te gebruiken, zet die eens op een andere plek, of met de opening de andere kant uit. Het kan zijn dat je even een paar stappen terug zal moeten doen in je training, maar daar zal je profijt van hebben als je met je paard op pad gaat.


Blijf trainen!

Nog een laatste open deur: als je iets geleerd hebt, dan moet je je kennis of conditie bijhouden. Kijk maar wat er gebeurt als je examen hebt gedaan in een onderwerp waar je daarna niet veel meer mee doet. Ook al heb je een 10 gehaald, zal je toch merken dat de kennis na verloop van tijd is weggezakt, simpelweg omdat je met andere dingen bezig bent die net zo goed geheugenruimte innemen.

Dit werkt precies hetzelfde bij je paard. Als je een periode intensief bezig bent geweest met buitenrij-, grondwerk- of trailertraining en je doet dat vervolgens een hele tijd niet, dan is de kans groot dat het als je het weer eens probeert minder lekker gaat als toen. Soms lukt het in eerste instantie zelfs helemaal niet meer. Het goede nieuws is dat als je de training oppakt, je paard sneller op het oude niveau zal zijn dan toen je hem de eerste keer leerde om braaf met je mee door een obstakelparcours, het erf af, of de trailer in te lopen. Wil je ervoor zorgen dat je paard dat wat jij van hem vraagt braaf blijft doen, zorg er dan dus voor dat je regelmatig oefent.


Met andere woorden, ga trainen en blijf trainen, dan komt het vanzelf goed. Heel veel succes en vooral plezier toegewenst daarbij!


Hester, Paardengedragstherapeut en -Trainer bij Man en Paard Coaching


PS: Wil je er zeker van zijn dat jij en je paard dingen als netjes meelopen, longeren of trailerladen goed aanleren? Schakel dan een gedragstherapeut of -trainer voor paarden in. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt die jou en je paard kan helpen. Zelf ben ik normaalgesproken actief in een cirkel van zo’n 50 kilometer rond Eindhoven. Maar ik maak natuurlijk een uitzondering als je verder weg een training wilt organiseren met een groepje stalgenoten, of als mijn aanpak je gewoon enorm aanspreekt. Neem contact op via de telefoon of WhatsApp (06-8007 4489), chat, het contactformulier of de mail, dan bespreken we de mogelijkheden. Of klik hier voor meer informatie.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.