Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Ik heb helemaal geen hulp nodig!

[© by Hester Stasse / man-en-paard.com]

Dat hoor ik mezelf nog zeggen toen ik het helemaal niet meer naar mijn zin had bij mijn Zweedse werkgever. Een vriendin had me aangeraden om eens met een coach te gaan praten, maar daar was ik het niet mee eens. De hulp van iemand anders inroepen was voor mij een zwaktebod; ik moest er toch zelf uit kunnen komen?


Doe het zelven

Mijn oplossing was simpel: ik kocht een zelfhulpboek en ging aan de slag. Uiteraard had ik dat boek zorgvuldig uitgezocht, want de schrijver beschreef exact die punten waar ik op dat moment mee worstelde: motivatieproblemen, gebrek aan focus en een te vaag doel. Een paar weken lang las ik elke dag een stuk en werkte ik de oefeningen uit. Vervolgens ging de regelmaat er een beetje uit. Keertje niet zo’n zin, te druk met andere dingen of verdorie, ik mag toch ook weleens een avondje uit. Vervolgens ging ik de oefeningen overslaan “om later te doen” en ik las alleen nog maar verder. Mijn achterliggende gedachte was dat ik het boek zo snel mogelijk uit wilde lezen zodat ik het in de kast kon zetten. Ook dat werd steeds minder. Een maand later was ik er hooguit eens in de twee weken mee bezig en dat met enorme tegenzin. Uiteindelijk verdween het boek onder een stel andere boeken en tijdschriften die veel leuker waren om te lezen. Alleen liep het nog steeds niet lekker op mijn werk.

Een zelfde situatie kwam ik een paar jaar daarna tegen toen ik een tijdje iemands paard mocht rijden. Ik volgde toen geen lessen meer bij de manege omdat ik me niet kon vinden in de manier waarop de lessen daar werden gegeven en was nog niet op zoek gegaan naar een alternatief. Mijn leenpaard had de neiging om vooral in galop rechtsaf te gaan als ik linksaf wilde en dat maakte mijn ritjes er niet leuker op. Ook nu vond ik dat ik dit alleen moest kunnen oplossen. Ik had tenslotte jaren les gehad en moest het zo langzamerhand weleens weten. Ik ging in boeken en op internet op zoek naar tips, probeerde die uit, maar vond geen oplossing. Uiteindelijk ging ik de galop maar vermijden, ook al was dat mijn favoriete gang, maar ook dat loste niets op want toen ging mijn leenpaard hetzelfde gedrag in draf vertonen.


Kop in het zand

Beide situaties maakten mijn leven er niet leuker op. In het eerste geval werkte ik (meer dan) full-time en dus waren er heel wat uren per week dat ik zat te balen. En omdat het probleem groot genoeg was om over te malen, hield dat balen niet op als ik naar huis ging. Paardrijden deed ik om mezelf te ontspannen en plezier te hebben, maar dat was na een tijdje allesbehalve wat er gebeurde als ik in het zadel klom. Niet bepaald wat ik ervan verwachtte, met andere woorden. In beide gevallen heb ik geprobeerd om de problemen te negeren door mijn kop in het zand te steken, maar ik kwam al gauw tot de conclusie dat de situatie daar niet beter van werd.


Had ik dat maar eerder gedaan!

Uiteindelijk heb ik mijn monsters in de ogen gekeken en heb ik toch maar (stiekem) hulp gezocht. Voor de situatie op mijn werk ging ik naar een coach en voor het paardrijprobleem heb ik een rijinstructrice gevraagd om eens een paar keer mee te kijken. Vervolgens waren mijn pijnpunten in een paar sessies verdwenen. Wat een opluchting! Eigenlijk vond ik achteraf dat ik dat veel eerder had moeten doen, zodat ik mezelf een hoop tijd en frustratie had kunnen besparen. Want het voordeel van het inschakelen van deze deskundigen was natuurlijk dat die meer ervaring hadden met het oplossen van zulke problemen als ik. Daarnaast durfden zij kritische vragen te stellen en me zo indirect te wijzen op dingen die ik niet handig deed - iets wat boeken ook wel doen, maar als jij er overheen leest, zullen ze de vraag niet nog een keer stellen. En - als het nodig is - nog een keer en nog een keer en nog een keer.

Dat was overigens niet het enige voordeel. Door regelmatig af te spreken, werkten mijn coach en mijn rijinstructrice als vriendelijke stokken achter de deur om aan de gang te blijven. Dus plande ik tijd in mijn agenda om het huiswerk te doen dat mijn coach me had opgegeven en ging ik de dag voor de rijles nog even extra oefenen. Want hé, ik wilde natuurlijk niet afgaan als we elkaar weer ontmoetten. Daarnaast zorgde die regelmaat ervoor dat ik mezelf nieuwe gewoonten eigen maakte. Zoals je waarschijnlijk weet, lukt dat niet als je iets een keer doet, maar moet je nieuw gedrag herhalen, herhalen en nog eens (tig keer) herhalen om er een automatisme van te maken.


Hoe zit dat met jou?

In mijn coachings- en trainingspraktijk kom ik vaak mensen tegen die, net als ik toen, al een hele tijd hebben rondgelopen met hun probleem. En na een of twee sessies verzuchten ze steevast, weer net als ik toen, dat ze zichzelf een hoop tijd en frustratie hadden kunnen uitsparen als ze eerder professionele hulp hadden ingeschakeld. Dus… hoe zit dat met jou? Loopt alles op rolletjes, of zou je misschien ook stiekem een steuntje in je rug kunnen gebruiken om de relatie met jezelf en/of met je paard te verbeteren? In het laatste geval hoor ik graag van je, want problemen zijn er nou eenmaal om opgelost te worden. ;-)

Wie weet tot snel!


Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mensen en paarden om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Twijfel je aan wat coaching en/of training voor jouw situatie zouden kunnen betekenen? Dan maak ik graag een (gratis) belafspraak om samen met jou te bespreken wat je op dit moment het meeste zal helpen. Hier vind je meer informatie en een aanmeldlink.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.