Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Regelmatig hoor ik deze tip voorbij komen: als je paard tijdens een buitenrit niet voorbij die enge kliko/boomstronk/hond durft, vooral niet afstappen, hoor, want dan wint hij!

Ik ben het daar niet mee eens.

Ten eerste gaat je paard niet voor zijn lol staan snuiven, bokken, draaien of steigeren. Dat kost namelijk een heleboel energie en paarden zijn allesbehalve energieverspillers. Als een paard iets zo spannend vindt dat hij er niet voorbij durft, dan is dat een reële angst.Natuurlijk kunnen wij mensen tegen hem zeggen dat hij zich aanstelt, dat die boomstronk hem echt niet op zal eten, maar voor hem ziet dat ding er gewoon uit als een poema die zich klaarmaakt voor de sprong. Zijn hele systeem schreeuwt op dat moment "Wegwezen!" Dus als er iets is dat hij NIET doet, dan is het aanstellen.

Ten tweede kan jij je paard echt helpen door af te stappen en tussen hem en dat enge ding in te gaan lopen terwijl jullie er voorbij gaan. Je beschermt hem er dan namelijk als het ware voor. Tien tegen een dat hij er makkelijker en sneller langs zal stappen dan als jij in het zadel blijft zitten, de teugels strak trekt en hem aanspoort.

Ten derde is de kans groot dat jij de situatie veel spannender maakt door te blijven zitten en te proberen hem erlangs te dwingen. Ga maar na: hij vindt het al eng en staat daardoor stijf van de spanning. Daarbij voelt en ziet hij dat jij helemaal opgewonden op zijn rug zit. Hij snapt niet dat jij boos op hem bent, maar gaat er als vluchtdier zijnde vanuit dat jij ook bang bent voor die kliko/boomstronk/hond. Voor hem is jouw gedrag dus een bevestiging dat de situatie kennelijk echt hartstikke gevaarlijk is en daardoor zal zijn angst alleen maar toenemen. Geef je hem op dat moment dan ook nog een trap in zijn flanken of een tik met de zweep, dan zou het zomaar kunnen dat het hem teveel wordt en hij op hol slaat.

Ten vierde is er geen sprake van een wedstrijd. Je paard zit geen punten te tellen in zijn stal of wei om te zien wie er voorstaat. Echt niet. Dus winnen? Daar is je paard niet eens mee bezig. ;)


Ik hoor graag hoe jij naar deze situatie kijkt!

Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: Bedankt, Alexandra, voor de inspiratie voor deze blog!


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.