Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Heb jij zo'n paard of pony die de benen neemt zodra je haar of hem uit de wei wil halen? Dat gedrag kan verschillende redenen hebben. En als je weet waarom je paard of pony het doet, kan je er natuurlijk ook iets aan veranderen. Hier zijn een paar tips.

Een veel voorkomende reden is de manier waarop je naar je paard toe loopt. Als jij in een rechte lijn op je paard af loopt, met je ogen gefocust op de ogen van je paard, een open, opgerichte houding met je schoudersnaar achteren, je adem in je borst en de gedachte "ik ga je nu vangen" in je hoofd, dan zijn er heel wat paarden die daarop reageren door weg te lopen. De lichaamshouding die je hebt aangenomen is er namelijk een van een roofdier dat op jacht is.

Ik doe regelmatig een testje met de eigenaar van zo'n paard of pony om die te laten ervaren wat er gebeurt. Als ik op dezelfde manier op die persoon af loop, maakt die eigenlijk altijd een beweging naar achteren als ik vlakbij ben gekomen. Soms is dat alleen een beetje hellen naar achteren, maar veel vaker een of meerdere stappen naar achteren. Door deze houding te gebruiken, duw je iemand dus in feite met je lichaam naar achteren. Probeer het zelf maar eens uit.

Hoe dan wel?
* Pas ten eerste je houding aan. Maak jezelf minder groot door je schouders wat te laten hangen.
* Zorg er ook voor dat je adem laag zit, het liefst gebruik je buikademhaling.
* Kijk je paard niet met "harde ogen" aan. Daarmee bedoel ik dat je niet op bijvoorbeeld enkel zijn ogen en hoofd focust, maar op het hele paard en het liefst ook een stuk van zijn omgeving. "Zachte ogen" dus.
* Loop in boogjes naar je paard toe in plaats van in een rechte lijn.
* Denk iets minder doelgericht, bijvoorbeeld "Als ik zo bij je ben, ga ik je lekker aaien. En als dat niet direct lukt, is dat ook prima."
* Neem vooral de tijd en lach om de situatie als je paard toch aan de wandel gaat. Tijdsdruk, boosheid en frustratie zorgen ervoor dat je lichaam zich aanspant en dat maakt het dus weer minder aantrekkelijk voor je paard om in je buurt te zijn.

Extra tip: experimenteer eens met al deze onderdelen. Dat kan je natuurlijk ook doen als je paard los in een longeercirkel of in de bak staat. Door op de lichaamstaal van je paard te letten, leer je een heleboel over zowel je paard als over jezelf.


De andere reden dat je paard niet staat te springen om mee te gaan als jij hem uit de wei komt halen, is wat je doet op het moment dat je (eindelijk) naast je paard staat.

Als je al een tijdje achter je lieveling aan gedraafd hebt, is je eerste reactie waarschijnlijk niet om hem eerst eens uitgebreid te aaien. Om te voorkomen dat je weer achter hem aan moet, zullen de meeste mensen hun leidtouw zo snel mogelijk vastklikken. Misschien zullen ze in hun frustratie niets tegen hem zeggen en zo snel mogelijk met hun paard de wei uit lopen om hem te poetsen en te gaan rijden. En dat kan er nou net voor zorgen dat je paard morgen nog moeilijker te vangen is.

De meeste paarden hebben het namelijk prima naar hun zin in de wei. Als ze daar zijn hebben ze in de meeste gevallen toegang tot een paar dingen die heel belangrijk zijn voor paarden: maatjes, gras en de vrijheid om te gaan en staan waar en hoe ze willen. Als jij je paard zonder hem te begroeten, zonder hem te aaien en zonder hem iets lekkers te geven direct vastmaakt en hem mee de wei uit neemt, dan voelt dat als een straf voor hem. In plaats van hem te belonen voor het blijven staan als jij naar hem toe komt, beroof je hem namelijk van het gezelschap van andere paarden, dat heerlijke gras en zijn vrijheid. En dus zal je paard de volgende keer dat je hem komt halen nog minder snel blijven staan.

Wat dan wel?
* Zorg ervoor dat je paard het fijn gaat vinden als je in de wei naar hem toe komt. Maak niet direct het leidtouw vast, maar begroet hem en geef hem een lekkere krauwbeurt bij zijn schoft of op een andere plek waar hij dat fijn vindt. Ook iets lekkers geven als je eindelijk naast hem staat kan enorm helpen.
* Weet je dat je paard moeilijk te vangen is, neem dan vooral de tijd. Op die manier kan je zonder tijdsdruk nog een tweede, derde keer of vierde keer achter hem aan lopen in het geval hij er toch vandoor gaat nadat je hem geaaid hebt of iets lekkers hebt gegeven. Hij moet er ook aan wennen dat jij het anders aanpakt en het kan een paar keer duren voordat hij dat geleerd heeft. Vaak zal je merken dat je steeds sneller bij je paard kunt komen - het begin van de verandering!
* Ga ook eens naar je paard toe als je niets van hem wil. Als je hem altijd alleen maar komt halen om iets te doen dat hij misschien minder leuk vindt dan lekker in de wei staan, zal hij jouw komst met die minder leuke activiteit gaan associeren. Loop dus regelmatig een keer de wei in om hem enkel een aai of iets lekkers te geven, of om gewoon alleen maar bij hem in de buurt te zijn. En ga daarna weer weg. Ook paarden vinden het leuk om even te buurten. ;-)


Succes met trainen!

Hester
♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: Lukt het niet, ondanks de tips? Boek dan een gratis tipsgesprek van een half uur via de telefoon, Zoom of Skype, dan hebben we het erover en zoeken we samen naar een oplossing die past bij jou en je paard of pony.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.