Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wandelen met je paard - het effect van deeldoelen

Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem langs uitdagende situaties te leiden dan als je erop zit. Als paarden het best spannend vinden om wat verder van stal vandaan te wandelen, merk je dat ze die spanning vaak uiten via hun houding (hoofd en hals omhoog, gespannen lippen, aangespannen spieren, grote ogen en neusgaten). Daarnaast gaan ze vaak met kleinere en/of snellere passen stappen en lopen ze je voorbij.

Het vergroten van hun comfort zone doe ik altijd heel rustig. Ik begin met een klein stukje van het erf vandaan te gaan. Voordat het paard teveel stress gaat opbouwen, keer ik om en ga ik terug naar het erf. Dit herhaal ik totdat het paard de betreffende afstand ontspannen aankan. Let wel, bij sommige paarden gaat het daarbij de eerste keren om slechts een paar meter van het erf af! Gaat dit goed, dan breid ik de afstand stapsgewijs steeds verder uit, waarbij ik in het begin telkens terug keer naar het erf om het paard even helemaal te laten ontspannen.

Een goede manier om later in dit proces in de gaten te houden of je paard gaat versnellen is door naar het ritme van de hoeven te luisteren. Hoor je dat niet zo goed omdat de bodem zacht is, dan merk je het doordat je paard steeds meer voor je uit gaat lopen.

Gebeurt dit, dan kan het helpen om de versnelling te doorbreken door stil te gaan staan en je paard een paar passen achteruit te laten stappen. Dit herhaal je totdat je paard niet meer versnelt. Gebeurt dit niet na een paar keer en blijft je paard versnellen, dan geeft hij duidelijk aan dat je te snel bent gegaan in het vergroten van zijn comfort zone.

Sandra laat het doorbreken van de versnelling heel goed zien in het eerste fragment in dit filmpje. Na de tweede keer stoppen en achteruit zie je dat Sien haar hoofd laat zakken en rustiger gaat lopen.

Een alternatief is om van richting te veranderen en dus even een paar stappen terug te lopen in de richting waar je vandaan kwam, waarbij je paard de "buitenbocht" neemt. Draai je vervolgens nogmaals om, dan komt je paard vanzelf iets achter je terecht.

Iets wat ook enorm kan helpen (eventueel in combinatie met het stoppen en achteruit stappen of het omdraaien) is het focussen op (deel)doelen op je route. Zeker als je verder van stal vandaan gaat, kan je je einddoel vaak niet meer zien en dan word je makkelijk afgeleid door wat er om je heen gebeurt. Dit zie je direct weerspiegeld in het onrustige gedrag van je paard.

Als je een deeldoel, ofwel een punt of object op je route, kiest om naartoe te lopen, voorkom je dit en houd je je focus. Je loopt dus telkens in de richting van een punt op weg naar je einddoel en verlegt je focus naar het volgende punt zodra je in de buurt van dat eerste punt komt. Dan naar het punt daarna en dat daarna enzovoort. In het tweede fragment zie je wat ik bedoel.

De reden dat dit werkt is dat je houding verandert als jij je focust op een doel. Je gaat onbewust rechterop lopen, neemt zelfverzekerder stappen en komt in een soort flow terecht. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je je voorneemt om SAMEN met je paard van het ene focuspunt naar het volgende te lopen. Heb je namelijk "IK ga naar dat punt" in je hoofd, dan zal dat aan je houding te zien zijn en loopt je paard een stuk minder makkelijk mee. Probeer het maar eens uit, dan merk je het verschil.

Heb je hier zelf ervaring mee? Dan hoor ik dat natuurlijk graag!


Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


PS: Kan jij nog wel een paar tips gebruiken? Maak dan een gratis belafspraak van een half uur, dan kan ik ze op de situatie van jou en je paard afstemmen.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.