Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wandelen met je paard - het effect van deeldoelen

Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem langs uitdagende situaties te leiden dan als je erop zit. Als paarden het best spannend vinden om wat verder van stal vandaan te wandelen, merk je dat ze die spanning vaak uiten via hun houding (hoofd en hals omhoog, gespannen lippen, aangespannen spieren, grote ogen en neusgaten). Daarnaast gaan ze vaak met kleinere en/of snellere passen stappen en lopen ze je voorbij.

Het vergroten van hun comfort zone doe ik altijd heel rustig. Ik begin met een klein stukje van het erf vandaan te gaan. Voordat het paard teveel stress gaat opbouwen, keer ik om en ga ik terug naar het erf. Dit herhaal ik totdat het paard de betreffende afstand ontspannen aankan. Let wel, bij sommige paarden gaat het daarbij de eerste keren om slechts een paar meter van het erf af! Gaat dit goed, dan breid ik de afstand stapsgewijs steeds verder uit, waarbij ik in het begin telkens terug keer naar het erf om het paard even helemaal te laten ontspannen.

Een goede manier om later in dit proces in de gaten te houden of je paard gaat versnellen is door naar het ritme van de hoeven te luisteren. Hoor je dat niet zo goed omdat de bodem zacht is, dan merk je het doordat je paard steeds meer voor je uit gaat lopen.

Gebeurt dit, dan kan het helpen om de versnelling te doorbreken door stil te gaan staan en je paard een paar passen achteruit te laten stappen. Dit herhaal je totdat je paard niet meer versnelt. Gebeurt dit niet na een paar keer en blijft je paard versnellen, dan geeft hij duidelijk aan dat je te snel bent gegaan in het vergroten van zijn comfort zone.

Sandra laat het doorbreken van de versnelling heel goed zien in het eerste fragment in dit filmpje. Na de tweede keer stoppen en achteruit zie je dat Sien haar hoofd laat zakken en rustiger gaat lopen.

Een alternatief is om van richting te veranderen en dus even een paar stappen terug te lopen in de richting waar je vandaan kwam, waarbij je paard de "buitenbocht" neemt. Draai je vervolgens nogmaals om, dan komt je paard vanzelf iets achter je terecht.

Iets wat ook enorm kan helpen (eventueel in combinatie met het stoppen en achteruit stappen of het omdraaien) is het focussen op (deel)doelen op je route. Zeker als je verder van stal vandaan gaat, kan je je einddoel vaak niet meer zien en dan word je makkelijk afgeleid door wat er om je heen gebeurt. Dit zie je direct weerspiegeld in het onrustige gedrag van je paard.

Als je een deeldoel, ofwel een punt of object op je route, kiest om naartoe te lopen, voorkom je dit en houd je je focus. Je loopt dus telkens in de richting van een punt op weg naar je einddoel en verlegt je focus naar het volgende punt zodra je in de buurt van dat eerste punt komt. Dan naar het punt daarna en dat daarna enzovoort. In het tweede fragment zie je wat ik bedoel.

De reden dat dit werkt is dat je houding verandert als jij je focust op een doel. Je gaat onbewust rechterop lopen, neemt zelfverzekerder stappen en komt in een soort flow terecht. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je je voorneemt om SAMEN met je paard van het ene focuspunt naar het volgende te lopen. Heb je namelijk "IK ga naar dat punt" in je hoofd, dan zal dat aan je houding te zien zijn en loopt je paard een stuk minder makkelijk mee. Probeer het maar eens uit, dan merk je het verschil.

Heb je hier zelf ervaring mee? Dan hoor ik dat natuurlijk graag!


Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


PS: Kan jij nog wel een paar tips gebruiken? Maak dan een gratis belafspraak van een half uur, dan kan ik ze op de situatie van jou en je paard afstemmen.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.