Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over flemen

Het lijkt net alsof je paard lacht als hij zijn bovenlip optrekt, zijn neusgaten dichtdrukt, zijn nek en hoofd strekt en soms zelfs zijn ogen helemaal wegdraait - gek ziet het er sowieso uit. Maar waarom doet hij dat nou eigenlijk?

Als je paard fleemt gebruikt hij een extra reukorgaan, dat het vomeronasaal orgaan of orgaan van Jacobson heet. Onder zijn bovenlip zit namelijk een minuscuul klein gaatje waar hij lucht door kan opzuigen om die door het extra reukorgaan te laten onderzoeken. Paarden flemen niet de hele tijd; enkel feromonen, hormonen en hele interessante of aparte geuren zorgen ervoor dat hij zijn lip optrekt.

Feromonen zijn chemische stoffen die enkel binnen de diersoort iets betekenen. Als je een hengst ziet flemen, dan is dat meestal omdat hij de geur van een hengstige merrie heeft waargenomen en de feromonen die ze op dat moment verspreidt nog eens extra goed wil onderzoeken om te bepalen of ze misschien bereid is om te paren. Merries flemen heel veel in de eerste uren nadat hun veulen is geboren als ze hun kleintje besnuffelen. Wilde paarden kunnen door te flemen hun eigen harem terugvinden, omdat die een specifiek geurprofiel heeft dat verschilt van andere harem. Maar ook als je je paard net ontwormingspasta in zijn mond hebt gespoten, zie je vaak dat hij fleemt. In dit geval zal dat komen doordat het voor een paard kennelijk een hele rare geur is. Een ander moment dat paarden kunnen flemen is als ze pijn in hun buik of maag hebben. Het is dus heel belangrijk om te kijken naar de totale situatie van je paard om te bepalen wat er precies aan de hand is; welke andere lichaamstaal laat hij zien?

Overigens zijn paarden niet de enige dieren die flemen. Sowieso doen alle hoefdieren het, van zebra's tot lama's, van bizons tot herten en van olifanten tot giraffen. Ook katachtigen flemen, al ziet het er bij hun heel anders uit.

Nog een weetje: het woord “flemen” komt van het Hoogsaksische “flemmen”, wat “een boosaardig gezicht trekken” betekent.

Zie jij je paard of pony weleens iets doen waarvan je denkt: “Waarom doet zij/hij dat nou?” Stuur me je foto, filmpje of beschrijving en ik vertel je er binnenkort alles over.


Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


PS: Kan jij wel wat tips gebruiken om het gedrag van je paard of pony beter te gaan begrijpen en iets te doen aan gedrag waar je niet blij mee bent? Spreek dan een gratis tipsgesprek af van een half uur.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.