Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over allogrooming of mutual grooming

Misschien dat je dit woord nog niet eerder had gehoord, maar dat krauwen met de lippen en/of tanden dat paarden bij elkaar doen heet officieel zo. "De ander poetsen" of "elkaar poetsen" betekent het en alle paardachtigen doen het, maar ook veel andere dieren die in groepen leven.

Als je twee of meer paarden bij elkaar hebt staan, heb je het ze vast weleens zien doen. Meestal staan ze hoofd aan staart of hoofd aan schouder en ze trekken er vaak een heel geconcentreerd gezicht bij. De meest gegroomde plekken zijn elkaars hals, manen, schoft, schouder, borst, romp of staart. De paarden die het bij elkaar doen zijn overigens meestal maatjes.

Maar waarom doen ze dat nou? Daar zijn verschillende redenen voor zelfs. Zo helpen ze elkaar op deze manier om sneller door hun rui heen te komen. Maar ook het verwijderen van parasieten gebeurt zo. Daarnaast versterkt het de band tussen de groomers en het zorgt zelfs voor een vermindering van stress. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het stimuleren van de plekken waar de paarden elkaar het meeste poetsen zorgt voor een verlaging van de hartslag. Daarnaast komen er hormonen vrij die zowel de krauwer als de gekrauwde een goed gevoel geven. Een win-win-situatie dus!

Overigens is het zo dat jij zelf ook je paard dat lekkere gevoel kunt geven door op dezelfde plekken te poetsen met een borstel, je vingers en zelfs met je nagels. Je zal misschien weleens hebben gemerkt dat je paard zijn lippen spitst als je dat doet, of terwijl je hem aan het borstelen bent; dat is het teken dat hij enorm staat te genieten. De kans bestaat dat hij het zo fijn vindt dat hij iets terug wil doen en jouw rug of een andere plek gaat "behandelen" met zijn lippen of tanden. Hij probeert dus niet vervelend te doen op zo'n moment, maar wil je graag in gelijke munt terugbetalen.

Mocht hij nou heel enthousiast worden en met zijn tanden aan de slag gaan op jouw vel of kleren, dan kan je hem leren om enkel zijn lippen te gebruiken door direct te stoppen met krauwen als je zijn tanden voelt. Ga vervolgens na een paar seconden pauze weer door en blijf stoppen totdat hij begrepen heeft dat jij als mens een iets kwetsbaarder huid (en kleding) hebt dan hij.

Let op! Niet alle paarden vinden het lekker als je ze hard krauwt, dus let goed op de lichaamstaal die je paard laat zien!

Geniet ervan, allebei!


Hester.
♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: Doet jouw paard iets raars? Maak er een filmpje van en boek een gratis gesprek van een half uur om te bepraten waarom hij dat doet en wat je er eventueel aan kunt doen. Via deze link vind je meer info en de mogelijkheid om je aan te melden.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.