Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over grazen

"Grazen?" zul je misschien vragen. "Wat is daar nou over te schrijven?" Als je al een heleboel weet over wat paarden nodig hebben om zich lekker in hun vel te voelen, kan je dit stukje inderdaad makkelijk overslaan. Maar als je nog niet zo lang een paard hebt of verzorgt, dan zijn er wel een paar dingetjes die belangrijk zijn om te weten.

Zoals dat een paard gras of planten met zijn lippen en tong vastpakt en er vervolgens een rukje aan geeft om de blaadjes los te scheuren en te kauwen. Hierdoor kan een paard het gras veel korter afbijten dan een koe en daar zijn niet alle grassoorten goed tegen bestand.

Iets anders dat belangrijk is om te weten, is dat paarden in de natuur zo'n 60-80% van de tijd doorbrengen door te eten. Hoeveel tijd het precies is, hangt af van de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is, de tijd van de dag, het seizoen en hoeveel insecten er rondvliegen. In de zomer fourageren wilde paarden bijvoorbeeld het meeste als het iets koeler is, terwijl ze rusten tijdens het heetste deel van de dag, of in of bij het water staan als er veel insecten actief zijn.

De behoefte om veel tijd te besteden aan het zoeken en opeten van ruwvoer is iets dat ingebakken zit in elk paard. Het is een behoefte die vervuld moet worden om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven. Heeft een paard lange tijd geen toegang tot ruwvoer, dan kan het bijvoorbeeld last krijgen van maagzweren. Maar het niet kunnen grazen of eten zoeken, bijvoorbeeld als een paard op vlas of zaagsel staat en zijn hooi (te snel) op is, kan ook tot onrust in hun hoofd leiden en stress veroorzaken.

Vandaar dat een voermethode die zo dicht mogelijk die in de natuur benadert, voor je paard het beste is. Door gebruik te maken van hooinetten en slowfeeders kan je ervoor zorgen dat paarden langer doen over dezelfde hoeveelheid hooi. Daarnaast zorgen deze ervoor dat het paard moeite moet doen om zijn eten in zijn mond te krijgen en dat is in de natuur natuurlijk ook het geval. Een win-win-situatie voor je paard met andere woorden!

Heb je vragen over dit onderwerp? Stel ze dan onder dit artikel en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Hester.

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: Doet jouw paard iets raars? Maak er een filmpje van en boek een gratis gesprek van een half uur om te bepraten waarom hij dat doet en wat je er eventueel aan kunt doen. Via deze link vind je meer info en de mogelijkheid om je aan te melden.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.