Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over hengstenhopen bouwen

Staan er bij jouw paard een of meerdere ruinen in de groep en hebben die het idee hebben dat ze nog helemaal "het mannetje" zijn? Dan zou het zomaar kunnen dat er bij jou in de wei of paddock op bepaalde plekken grote hopen mest liggen omdat ze over elkaars paardenvijgen heen mesten.

Maar waarom doen ze dat nou? In de natuur maken hengsten zogenaamde "hengstenhopen" om te markeren dat ze daar zijn geweest. Zeg maar zoals reuen doen bij hondachtigen door over elkaars urine heen te plassen. De hopen liggen vooral langs paden die de harems vaak gebruiken en bij belangrijke bronnen voor de paarden, zoals drinkplaatsen en plekken waar ze mineralen kunnen likken.

Konikhengst die mest besnuffeltKonikhengst die over mest heenmest

Het mesten over een hengstenhoop gebeurt volgens een min of meer vast patroon. In de natuur kan het een spel zijn tussen twee of meer hengsten, dat soms eindigt in een gevecht (25% van de agressieve interacties tussen hengsten vindt plaats bij hengstenhopen!), soms in een duwpartij en soms doordat de hengsten rustig van de hoop vandaan wandelen. Onderdelen van dit vaste patroon zijn: de hengstenhoop benaderen, eraan snuffelen, flemen, met een voorhoef aan de hoop klauwen, over de hoop heenstappen of eromheen draaien, over de hoop heenmesten, achterwaarts stappen of zich boven de hoop omdraaien om aan de hoop te snuffelen. Vaak herhalen ze vervolgens een deel van de reeks of alle onderdelen.

Gebeurt dit bij jou in de wei of paddock ook? Ik ben heel benieuwd!

Hester, Man en Paard Coaching

PS: Heb je een vraag over het gedrag van je paard? Boek dan een gratis tipsgesprek van een half uur via https://man-en-paard.com/gratis-gesprek.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.