Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over veulenbekken

In mijn vorige artikel over paardengedrag had ik het over hengstenhopen en dat daar 25% van de gevechten tussen hengsten bij ontstaat. Gisteren zag ik dat bij de Koniks in de Koornwaard een paar keer gebeuren. Maar er gebeurde nog iets anders. Elke keer dat een van de hengsten uit het grootste harem (dit is er een met twee secondanthengsten (!)) met een eenzame hengst die regelmatig aansluiting zoekt ging vechten, kwam een jaarlinghengstje uit dat harem veulenbekkend dichterbij. Ook als hij niet vlakbij die hengsten stond kwam hij toegesneld en bleef hij al klappend met zijn kaken voor of naast de hengsten staan.


Op de eerste foto zie je de karakteristieke houding die jonge paarden aannemen tijdens snapping. Op de tweede foto zie je het jaarlinghengstje vanaf de rechterkant op de twee vechtende hengsten af komen.

Maar waarom doet hij dat nou? Veulenbekken is het gedrag waarbij een veulen of jonge hengst zijn onderkaak op en neer beweegt in een kauwende of zogende beweging bij het benaderen van een volwassen paard. Daarbij heeft hij zijn mond open en zijn lippen naar achteren getrokken, waardoor zijn snijtanden te zien zijn. Soms hoor je er ook een zuigend geluid bij doordat hij zijn tong tegen zijn gehemelte aan trekt. Meestal strekt hij daarbij zijn hoofd en nek naar voren en zijn de oren ontspannen, naar achteren of opzij gericht. In de meeste gevallen doet het jonge paard dit als hij het hoofd van een ander paard benaderd en hij doet dit normaalgesproken niet recht van voren.

Door dit gedrag te tonen, toont een jong paard onderdanigheid. Vermoed wordt dat een veulen of jonge hengst dit gedrag daarnaast inzet om zichzelf te kalmeren. Op mij kwam het overigens ook over als een kalmerend signaal om de beladen situatie tussen de twee hengsten te ontzenuwen. De paar keren dat ik dit zag gebeuren, zetten de hengsten hun gevecht namelijk niet door. Misschien dat Rachael Draaisma, de expert op het gebied van kalmerende signalen bij paarden, hier iets meer over kan zeggen? Ik kon het niet vinden in haar interessante boek hierover en zal dit stuk aanvullen met haar reactie zodra in iets van haar hoor.

Interessant detail was overigens dat bij dit hengstveulen de oren wel recht vooruit stonden toen hij de eenzame hengst van voren benaderde (zie eerste foto). Mooie uitzondering die de regel bevestigt dus.

Houd de komende tijd je ogen goed open; je zal dit gedrag allicht vaker langs zien komen nu de veulentijd weer voor de deur staat.

Hester
♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞

PS: De achtergrond bij hengstenhopen bouwen vind je hier.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.