Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over plat liggend slapen

Slapen, hoezo? Ik ken mensen die hun paard dat eigenlijk nog nooit hebben zien doen. Niet plat op de grond liggend, bedoel ik. En dat is een beetje een zorgwekkend teken, want een paard heeft, net als elk ander dier, deze vorm van slaap zeker wel nodig. Hopelijk slapen deze paarden dus wel plat op de grond op de momenten dat hun eigenaar er niet bij is.

Maar waarom doet hij dat nou? Want paarden kunnen toch ook staand slapen? Dat klopt helemaal. Echter, alleen als een paard plat ligt, kan hij in de zogenaamde REM-slaap (REM = Rapid Eye Movement) komen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze diepe slaap essentieel is voor paarden om uitputting door slaapgebrek te voorkomen.

Gemiddeld rusten paarden zo'n 5 tot 7 uur per dag. Uiteraard brengen veulens, net als baby's en andere jonge dieren, meer tijd slapend door. Om slaapgebrek te voorkomen moet een volwassen paard minimaal 30 minuten per dag plat op de grond liggen slapen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken dat paarden dit minimum niet halen, zoals een ongeschikte omgeving (te kleine ruimte om te gaan liggen, slecht weer), sociale onzekerheid (als een tam paard laag in rang is, kan het zijn dat hij zich niet veilig genoeg voelt om te gaan liggen), en fysieke klachten (zoals problemen met de botten, spieren en/of gewrichten, waardoor het moeilijk is voor een paard om (snel) op te staan).

Weet je dus zeker dat je paard echt nooit liggend slaapt, kijk dan eens of je iets kunt veranderen aan zijn omgeving of de samenstelling van de groep waar hij in staat, of laat hem onderzoeken door een dierenarts om ervoor te zorgen dat hij weer lichamelijk in orde komt. Je paard zal je dankbaar zijn voor je hulp!


Hester
♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.