Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over staand slapen

Vorige Woensdag Gedragdag had ik het over plat liggend op de grond slapen en hoe belangrijk dat is voor je paard. Als aanvulling daarop leek het me interessant om ook de meest voorkomende manier dat paarden een tukje doen te bespreken: staand slapen. Als je een groep paarden hebt die elkaar vertrouwen, zal je die typische slaaphouding vast weleens hebben gezien: ogen (bijna) dicht, hoofd hangend, oren opzij en een been op rust. Vaak laat het paard daarnaast ook nog zijn onderlip openhangen in standje centenbak.

Voor ons mensen is dat een vrij ongebruikelijke manier, alhoewel ik weet dat er militairen zijn die staand kunnen slapen terwijl ze op wacht staan. Daarbij moeten ze er uiteraard wel voor zorgen dat ze niet omvallen, want dat is wat er kan gebeuren als hun spieren zich ontspannen.

Paarden hebben wat dat betreft een voordeel, omdat die letterlijk in de slaapstand kunnen gaan. De knieschijven van een paard hebben namelijk niet een maar drie kniebanden en er zit een knobbel op de binnenkant van hun achterbeen, waar ze de binnenste en middelste knieband omheen kunnen schuiven. Op die manier kunnen ze hun ene knie op slot zetten, terwijl ze de andere kunnen ontlasten. In dit zogenaamde "passieve sta-apparaat" zorgen de pezen ervoor dat de spieren kunnen ontspannen terwijl het paard rechtop staat, en kost het staan zelf weinig energie.

Maar waarom doet hij dat nou? Paarden zijn prooi- en vluchtdieren en als ze op de grond liggen te slapen, duurt het even voordat ze weer in de benen zijn. In de vrije natuur kunnen dat kostbare seconden zijn, die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Vandaar dat paarden enkel liggend slapen als ze zich veilig genoeg voelen. Als ze staand slapen, dan kunnen ze veel sneller vertrekken als er een roofdier in de buurt is en daarom staan paarden meer te slapen dan dat ze dat liggend doen.

Op de foto zie je mooi hoe een jaarlingmerrie op de uitkijk staat terwijl haar vader lekker staat te dutten (inclusief centenbaklip). Ook stoere hengsten moeten de batterijen tenslotte regelmatig opladen.

Hester
♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.