Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over schijngevechten

Zeker nu het weer veulenseizoen is, zal je dit gedrag regelmatig zien langskomen bij hengstveulens. Maar ook ruinen willen nog weleens een robbertje vechten voor de gein. En dat ziet er best wel imposant uit: ze happen naar elkaar, grijpen elkaars vacht, manen of ledematen vast, duwen elkaar, knielen, trappen, slaan, steigeren, boksen en doen zelfs stukjes stijldans. Het grote verschil met een gevecht waarin het menens is, is dat de paarden van rol wisselen (ze zijn dus afwisselend aanvaller of verdediger), ze gaan soms langer door om het spel op gang te houden of houden even pauze om daarna weer door te gaan, en ze houden zich in zodat ze elkaar niet verwonden. Hengstveulens zullen daarnaast het typische gegil en gegrom dat je bij gevechten tussen volwassen hengsten of ruinen hoort niet laten horen.

Paarden doen enkel schijngevechten als ze ontspannen zijn en zich veilig voelen. Is dat niet het geval, dan zullen ze hun energie liever sparen om te vluchten. Zie je je paarden knokken voor de lol, dan voelen ze zich dus prima op hun gemak. Overigens is dit gedrag dat je bij merrieveulens en volwassen merries normaalgesproken niet ziet. Als merries spelen, dan doen ze meestal de paardenvariant van tikkertje: achter elkaar aanrennen. Dit is dan ook de reden dat het beter werkt om twee hengst- of twee merrieveulens bij elkaar te zetten dan een hengst- en een merrieveulen; die hebben simpelweg een totaal andere manier van spelen.

Maar waarom doen ze dat nou? Net als mensenkinderen die volwassen situaties en beroepen naspelen, oefenen veulens voor de toekomst. Hengsten zullen in de natuur een harem willen overnemen of verdedigen en dat betekent dat ze daarvoor moeten vechten met andere hengsten. Het is dus goed om daar alvast mee te oefenen, zodat ze sterker worden en verschillende gevechtsstrategieën hebben uitgeprobeerd voordat ze een serieus gevecht aangaan.

Daarnaast zijn paarden prooidieren en dus geboren met de drang om bij gevaar te vluchten en - als dat niet lukt - te vechten om alsnog te kunnen vluchten. Net als mensen moeten ze regelmatig oefenen om fit en lenig te blijven, vandaar dat ook volwassen paarden spelen, alhoewel ze dat minder vaak doen dan veulens.

Heb jij ruinen en/of hengsten die met elkaar in een groep leven en heb je ze weleens een schijngevecht zien houden? Ik ben heel benieuwd!

Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.