Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over schuren

Zeker nu de ruiperiode is aangebroken en er steeds meer insecten rondvliegen, zal je je paard dit zelfverzorgende gedrag regelmatig zien vertonen. Hij zoekt een boom, paal of ander stevig voorwerp en gaat al schurend de jeuk te lijf. Prima als die jeuk snel weg is, maar als je paard aan staart- en maneneczeem lijdt, dan zal hij doorgaan met schuren en dat kan lang duren. Sommige paarden hebben er zelfs zoveel last van dat ze doorgaan totdat hun huid open ligt. Ook bij mensen blijkt namelijk dat pijn makkelijker te verduren valt dan jeuk. Heb jij een paard met zomereczeem, neem dan op tijd (= voordat het insectenseizoen begint, ofwel nu als je dat nog niet hebt gedaan) maatregelen om hem een zo jeukvrij mogelijke zomer te geven. Een eczeemdeken en natuurlijke supplementen zijn wat dat betreft het belangrijkste, maar het is ook een aanrader om eens goed te kijken naar wat er in het voer dat je je paard geeft zit.

Overigens kan schuren ook iets heel anders betekenen. Een paard kan dit namelijk doen tijdens of na stressvolle situaties. “Overspronggedrag” heet het dan. Daarbij gaat het om zelfverzorgend gedrag zonder dat daar een lichamelijke aanleiding toe is, ofwel het paard schuurt zonder jeuk te hebben. Op die manier is zijn focus even volledig op zichzelf gericht in plaats van op hetgeen in zijn omgeving waar hij stress door voelt. Je kan in zo’n situatie vaak meerdere kalmerende signalen en/of vormen van overspronggedrag zien. Soms na elkaar en soms tegelijkertijd.

Andere vormen van overspronggedrag zijn trouwens snuffelen aan de grond, of de grond omwoelen zonder te eten, hoofd/hals aan eigen been schuren, zichzelf of objecten likken of bijten, schrapen met het voorbeen, (gehaast) rollen, of een zwaai met het hoofd maken. Binnenkort zal ik meer schrijven over dit onderwerp en over kalmerende signalen voor de mensen die hier nog nooit van hebben gehoord, of enkel de klok hebben horen luiden. ;)


Hester van Man en Paard Coaching motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

www.man-en-paard.com / hester@man-en-paard.com / 06-8007 4489


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.