Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over splitsen

Vorige Woensdag Gedragdag schreef ik al dat ik iets meer wilde vertellen over kalmerende signalen. Rachael Draaisma onderzocht dit onderdeel van de lichaamstaal van paarden en schreef daar het boek “Language Signs & Calming Signals of Horses” over (dikke aanrader overigens!). Hierbij gaat het om signalen die paarden laten zien bij toenemende of afnemende spanning. Het doel ervan is om zichzelf en het eventuele andere dier, mens of ding te kalmeren zodat er een positievere sfeer wordt gecreëerd of behouden, om sociale relaties te beschermen en om negatieve escalaties te voorkomen.

De Konikhengst op de foto liet een prachtig voorbeeld van zo’n kalmerend signaal zien toen ik aankwam in het gebied waar o.a. zijn harem leeft. Ik had een omtrekkende beweging gemaakt rond de groep paarden en had net mijn fototoestel gepakt. Een paar merries bewogen al grazend mijn richting uit, toen de hengst recht op me af kwam lopen, zich op een afstand van zo’n 50 meter van me afdraaide en tussen mij en zijn harem in ging staan met zijn achterwerk naar me toe. De grazende paarden veranderden vervolgens van richting, zodat ze niet meer dichter bij mij kwamen. Zodra ik achter de hengst heen en weer ging lopen, draaide zijn linkeroor met mij mee.

Het gedrag dat de hengst vertoonde noemt Rachael splitsen. Ze bedoelt daarmee het bewust veranderen van positie zodat hij tussen twee andere paarden, een ander paard en een mens, dier of voorwerp in komt te staan of beweegt en zo een barrière vormt tussen de twee partijen.

Maar waarom deed hij dat nou? Paarden splitsen als ze een mogelijk conflict willen voorkomen tussen de twee partijen waar ze tussenin bewegen. Op die manier zorgen ze ervoor dat die stoppen met het gedrag dat ze hadden ingezet of wilden inzetten. Vooral als het gaat om een persoon, mens of object dat waardevol is voor het paard, zal hij dat voor hem zelf willen houden door te splitsen. In het geval van de hengst, bewogen de merries mijn richting uit. Daarnaast zijn merries natuurlijk een waardevol bezit voor een haremhengst. Door tussen ons in te bewegen, stopte hij het gedrag dat de merries hadden ingezet en beschermde hij tegelijkertijd zijn harem.

Overigens kan je splitsen zelf inzetten om je paard te helpen in spannende situaties. Ik noemde dit al in mijn korte artikel “Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?” - door tussen je paard en hetgeen waar hij bang voor is in te gaan lopen, bescherm je hem daar als het ware tegen en zal hij minder stress ervaren. In sommige gevallen zal het dus helpen om je paard vanaf de rechterkant te leiden in plaats van de gebruikelijke linkerkant.

Dit helpt trouwens ook in situaties waarbij je paard juist heel geïnteresseerd is in iets, bijvoorbeeld een paard in de wei waar je samen langsloopt. Stapt hij aan de kant van dat paard met je mee, dan is het soms echt een uitdaging om daar rustig langs te komen. Splits je op zo’n moment, dan zal hij in de meeste gevallen een stuk kalmer zijn.

Probeer het maar eens uit. Ennuh… uiteraard hoor ik graag hoe het ging!

Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.