Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over zogen

Nu het veulenseizoen in volle gang is, leek het mij wel leuk om even in te zoomen op zooggedrag. Als een veulen wil drinken dan zal het eerst een paar keer met zijn hoofd tegen de uier aan stoten. Dit zorgt ervoor dat de merrie haar melk “laat schieten”, ofwel haar melk gaat afgeven. Normaalgesproken zal de merrie zo gaan staan dat haar veulen makkelijk bij de uier kan. Ze zal dan bijvoorbeeld wijdbeens gaan staan, of haar achterbeen aan de kant van het veulen iets naar achteren verplaatsen. Veulens gaan meestal met hun billen richting het hoofd van de merrie naast hun moeder staan, maar het komt ook voor dat ze parallel aan de merrie gaan staan, met hun hoofd onder de staart door, zogen terwijl de merrie ligt, of in een loodrechte hoek op de merrie.

Pasgeboren veulens hebben de natuurlijke drang om op zoek te gaan naar een donkere plek vlak boven hun hoofd. Dit zorgt er bij paarden die in een box geboren worden vaak voor dat het veulen in eerste instantie onder een voerbak (ook een donkere plek) probeert te drinken. Hebben ze de uier eenmaal gevonden, dan zogen pasgeborenen soms wel zo’n tien keer per uur op de eerste dag na hun geboorte. Zeker de eerste melk, ook wel colostrum genoemd, is heel belangrijk voor het veulen, omdat deze onder andere antistoffen bevat die het kleintje beschermen tegen ziektes totdat zijn eigen immuunsysteem ontwikkeld is.

Veulens gaan meestal zogen direct nadat ze hebben geslapen, als een spannende situatie weer veilig is geworden, nadat ze gespeeld hebben en als ze terugkeren bij hun moeder als ze even van haar gescheiden zijn geweest. In hun eerste maand zogen veulens heel vaak, gemiddeld zo’n 15 kg melk per dag. Dit zorgt ervoor dat het veulen rond de 1,5 kg per dag toeneemt in gewicht, zodat het na die maand twee keer zo zwaar is als zijn geboortegewicht.

Al in de eerste weken begint het veulen te knabbelen aan gras en probeert het het voer van zijn moeder te eten, maar melk blijft zijn belangrijkste voedsel gedurende de eerste paar maanden. In het wild wordt het veulen vaak pas gespeend (= mag het niet meer bij de merrie drinken) als het ongeveer een jaar oud is en zijn nieuwe broertje of zusje op komst is. Dat is een groot verschil met de 4 tot 6 maanden waarop nog steeds veel veulens van sportpaarden worden gespeend. In de natuur gaat het veulen vanzelf steeds meer afstand nemen van zijn moeder, terwijl het op die veel jongere leeftijd eigenlijk nog niet aan zo’n scheiding toe is. Je kunt je dan ook voorstellen dat het spenen bij zulke veulens vaak gepaard gaat met een heleboel stress voor moeder en kind, zeker als ze abrupt van elkaar worden gescheiden. Helaas kan dit voor gedragsproblemen zorgen die soms ook op latere leeftijd blijven bestaan.

Gelukkig zijn er ondertussen steeds meer paardeneigenaren die het afspenen op een meer natuurlijke manier aanpakken.

Hester

♞ Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen ♞


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.