Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Creatief met Balk

Pas was ik bij een van de dames die ik op dit moment begeleid om een ontspannen relatie te krijgen met haarzelf en haar paard. Zoals gebruikelijk pakte ik een stel springbalken die ik in de bak neerlegde in een ander patroon dan de training daarvoor. "Goh, ik zou er nou nooit aan gedacht hebben om ze op die manier neer te leggen," zei de dame, die in een paar trainingen al een prachtige vooruitgang heeft geboekt. "Zou je daar een keer een artikel over kunnen schrijven? En dan het liefst met een heleboel voorbeelden erbij."

Kijk, van zulke vragen word ik nou blij. Want voor mij is het heel normaal om eindeloos te variëren in grondwerkoefeningen door simpelweg een stel springbalken op een andere manier neer te leggen. Ik had me dus niet gerealiseerd dat dat voor andere mensen niet even logisch zou zijn om te doen. En daardoor begreep ik ook gelijk beter waarom ik regelmatig mensen hoor klagen dat grondwerk zo saai is en ze het liever niet doen. Of dat hun paard er geen bal aan vindt. Terwijl je op deze manier juist de communicatie met je paard zoveel kunt verbeteren.

De komende weken staan daarom in het teken van Creatief met Balk. Elke donderdag nieuwe tips om je te helpen om grondwerk leuker te maken voor jou en je paard. Via mijn website en via Facebook. Ik geef je een heleboel voorbeelden van op welke manieren je een paar springbalken allemaal kunt neerleggen en welke oefeningen je ermee kunt doen. Met heel veel plaatjes uiteraard, zodat je makkelijk zelf aan de slag kunt.

Heb je niet de beschikking over springbalken? Geen probleem, want ook daar heb ik een oplossing voor!

Mocht je vragen hebben over het doen van grondwerk, of dingen hebben waar je tegenaan loopt tijdens je training, laat mij dat dan graag even weten, want dan neem ik ze de komende weken mee in mijn tips. Domme vragen bestaan wat mij betreft namelijk niet; er is alleen maar leren. Voor jou, maar ook voor de mensen die met dezelfde vraag zaten en wel aarzelden om hem te stellen. 😉

Ennuh... uiteraard kom ik graag naar jou en je paard of pony toe om jullie te helpen als het even niet helemaal lekker loopt.

Veel plezier met deel 1!

Hester, Man en Paard Coaching


Creatief met Balk - Deel 1

Grondwerk is een van de beste methodes om ervoor te zorgen dat je paard en jij elkaar beter gaan begrijpen. Maar als ik bij een nieuwe klant kom en het woord “grondwerk” noem, krijg ik vaak reacties als “nee, dat doe ik niet want ik vind er geen bal aan,” “ik ga liever rijden,” of “dat zou ik best willen doen, maar mijn paard houdt er niet van.” Als ik doorvraag wat hun ervaringen of gedachten zijn over grondwerk, dan blijkt het grootste misverstand dat ze uren bezig moeten gaan naast hun paard. Misschien dat dat komt door het woord “werk” in “grondwerk” - dan klinkt het gelijk als iets dat niet leuk is en veel te lang duurt. En vooral dat laatste is nou net wat ik NIET aanbeveel.

De belangrijkste voorwaarde voor mij is dat grondwerk leuk is voor je paard en voor jou. Misschien kunnen we het daarom beter “grondspel” noemen - voelt gelijk anders, toch? Verder raad ik je aan om vooral te beginnen met korte sessies. Ook al doe je maar 5 minuten per keer wat oefeningen met je paard, dan zal je toch al heel snel een groot verschil gaan merken in jullie communicatie. En wie weet gaan jullie het na verloop van tijd zo leuk vinden, dat je vanzelf meer tijd aan grondspellen wil besteden.

Een ander punt is dat veel ruiters geen idee hebben welke oefeningen ze naast hun paard zouden kunnen doen. Misschien dat ook hier het woord “werk” ervoor zorgt dat het veel ingewikkelder klinkt dan het hoeft te zijn. Ik vind namelijk dat je het bijna niet gek genoeg kan maken, als je de veiligheid maar in het oog houdt. Zorg er dus het liefst voor dat de spelmaterialen die je gebruikt paard-proof zijn, ofwel stevig en/of flexibel genoeg om niet te versplinteren mocht je paard er per ongeluk op gaan staan. Een goed voorbeeld daarvan zijn springbalken. Die zijn bij de meeste maneges en pensionstallen wel aanwezig en kunnen tegen een stootje. Daarnaast zijn er eindeloos veel oefeningen mogelijk met slechts een paar van die balken.


Maar... ik heb geen springbalken tot mijn beschikking...

Mocht je nou je paard aan huis hebben staan, of zijn er bij jou op stal geen springbalken aanwezig, dan is dat redelijk goedkoop op te lossen. Wat ik zelf in zulke gevallen gebruik zijn zwembad-noodels. Die zijn voor een paar euro per stuk bij een sportwinkel als de Decathlon te koop en schelen je een heleboel gesleep, want ze wegen bijna niets. Groot nadeel is wel dat ze kapot kunnen gaan als je paard er op gaat staan, maar met een stukje duct tape zijn ze vrij simpel op te lappen.

Creatief met Balk - grondwerk met balken

Verder kunnen ze op een winderige dag door de bak gaan rollen. Prima schriktraining natuurlijk voor je paard, maar minder handig als jullie nog niet zo ver waren. Ook dat heb je echter zo opgelost door verbindingsstukken te kopen (twee per noodel) en een pakje tentharingen. In de koppelstukken zitten namelijk handige gaten. Als je een verbindingsstuk aan weerszijden van je noodel vastmaakt en daar een tentharing doorheen duwt in de grond, ligt je lichtgewicht springbalk als een huis. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je balken breder worden door de koppelstukken te gebruiken om twee noodels aan elkaar te zetten (zie foto) - vooral bij grotere paarden is dat een aanrader.


Oefeningen met vier balken

Voor de eerste oefeningen die we gaan doen, heb je maar vier springbalken (of noodels) nodig. Net als bij de trainingen die ik geef, beginnen we heel eenvoudig: door de vier balken met ongeveer 70 cm tussenruimte in de bak neer te leggen (afhankelijk van hoe groot je paard of pony is, zal je deze afstand kleiner of groter moeten maken). Vervolgens leid je je paard over de springbalken heen. Hij zal nu moeten gaan opletten waar hij zijn hoeven neerzet en hoe hoog hij zijn benen optilt om te voorkomen dat hij struikelt. Als je paard hier nog geen ervaring mee heeft, kan je daar natuurlijk in het begin rekening mee houden door hem de balken te laten onderzoeken en er in een rustiger tempo overheen te stappen. Na een paar keer zal hij beter kunnen inschatten wat de afstand is en kan je sneller gaan lopen. Overigens kun je het over de balken heen stappen prima afwisselen met een slalom tussen de balken door (zie foto), of een rondje om de balken heen.

Creatief met Balk - grondwerk met balken

Werken met druk/druk weg

Heel belangrijk is om als je op de traditionele manier met druk/druk weg werkt, enkel druk op je leidtouw te hebben als je iets van je paard wil. Ik zie dit als een vraag-en-antwoordspel. Als jij bijvoorbeeld je paard wilt vragen om met je mee te lopen, dan stel je hem een vraag door druk op te nemen op je leidtouw. Zodra hij antwoordt door met je mee te wandelen, hoef jij je vraag niet meer te stellen en dus laat je de druk wegvallen. Hij weet dan gelijk dat hij jouw vraag goed beantwoord heeft. Loopt je paard netjes met je mee, dan hoef je hem niets te vragen en hangt je touw dus in een boogje tussen jouw hand en het halster.

Loopt je paard niet mee in het tempo dat jij in gedachten had, dan heeft het weinig zin om continu druk op je touw te houden. Een paard op deze manier meesleuren werkt namelijk meestal averechts. De meeste paarden zullen steeds meer terug gaan trekken, totdat ze uiteindelijk helemaal niet meer in beweging komen. Als je weet dat ook een pony al gauw een paar honderd kilo weegt, dan hoef je geen wiskundig wonder te zijn om in te zien dat je dit potje touwtrekken niet gaat winnen. Zorg er dus voor dat je heel even aan je leidtouw trekt om je paard te laten versnellen en die druk direct laat wegvallen zodra hij dat doet, al is het maar een heel klein beetje sneller. Je zult merken dat als je je paard op die manier duidelijk maakt dat je zijn versnelling hebt gezien, hij steeds beter op jouw touwsignalen gaat reageren.

Creatief met Balk - grondwerk met balken

Je training uitdagender maken

Tikt je paard de springbalken steeds minder vaak aan als jullie er samen overheen stappen of helemaal niet meer, dan kan je de oefening wat moeilijker maken. Ga dan bijvoorbeeld kleine stukjes versnellen of vertragen, ga er in draf overheen (dan is het slim om de afstand groter te maken: gemiddeld 1 m tussenruimte tussen de balken), stop een keer tussen de balken en vraag je paard om een of meer stappen achteruit te zetten. Let op: sommige paarden vinden het een uitdaging om achteruit op een balk af te stappen. Is dit het geval bij jouw paard, vraag hem dan enkel om zijn gewicht een fractie naar achteren te verplaatsen. Dit zie je doordat hij zijn lichaam ietsje naar achteren kantelt. Als hij hieraan gewend is, kan je hem een stapje achterwaarts gaan vragen.

Een andere mogelijkheid om je training uitdagender te maken is door de ruimte tussen de balken te veranderen, zodat ze niet meer op gelijke afstand van elkaar liggen. En je kunt natuurlijk de richting van de balken veranderen, zodat ze schuin liggen in plaats van parallel aan elkaar (zie foto).

Creatief met Balk - grondwerk met balken

Het kan natuurlijk ook met een clicker

Grondspellen kun je overigens ook prima in vrijheid doen met een target en een clicker of een woord dat je in plaats van de klik van de clicker gebruikt. Je geeft je paard hierbij na de klik of het woord een beloning (een klein beetje voer, een stukje wortel en/of een lekkere krauwbeurt), zodat hij weet dat hij je het gewenste antwoord heeft gegeven. Uiteraard moet je je paard wel eerst leren dat de klik of het woord betekenen dat hij een beloning krijgt. Mocht je meer willen weten over hoe je de training op deze manier aanpakt, reageer dan even op dit bericht, want dan geef ik daar een van de komende keren tips voor.

Nogmaals, maak de training niet te lang, zeker als je paard en jij nog nooit grondspellen hebben gedaan. Begin met een minuut of 5 en kijk hoe jullie dat vinden. Bevalt het, dan maak je je training langer. Zo niet, dan houd je het voorlopig bij die 5 minuten. Ennuh… uiteraard hoor ik graag hoe het ging via Facebook of via de mail!


Succes!

Hester, Man en Paard Coaching.


PS: Ondertussen zijn de andere vier delen van "Creatief met Balk" ook op deze site verschenen. Nieuwsgierig welke onderwerpen ik daarin bespreek? Hier zijn de rechtstreekse links naar deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5. Ik heb ze ook gebundeld in een handig e-book dat je hier gratis kunt downloaden. Veel plezier!


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.