Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over rollen

Na een stevige training laten veel paardeneigenaren hun paard even lekker rollen in de bak. De meeste paarden stellen dat enorm op prijs. Ze zullen met gestrekte hals wat aan het zand snuffelen en eraan krabben met hun voorhoeven, met verende tred een of meerdere rondjes lopen op de plek die het meest uitnodigend is en zich uiteindelijk door hun benen laten zakken.

Met een voldane uitdrukking op hun gezicht en soms ook onder luid gekreun rollen ze vervolgens eerst op hun zij en dan een of meerdere keren met de benen tegen hun lichaam geklemd over hun rug naar hun andere zij en terug. Hierbij zie je ze vaak over de grond kronkelen en “roert” hun staart door het zand om nog wat extra stof te doen opwaaien. Zijn ze uitgerold, dan staan ze op en schudden ze hun hele lichaam om (een deel van) het zand (of water) uit hun vacht te verwijderen.

Maar waarom doet je paard dat nou? Rollen wordt gerekend tot zelfverzorgend gedrag, ofwel gedrag om de vacht en huid in goede conditie te houden. Als bijkomend voordeel masseert een paard zijn rug- en halsspieren tijdens een stevige rolbeurt en dus neemt je paard er even uitgebreid de tijd voor. Er kan echter ook een andere reden zijn dat je paard gaat rollen en die heeft met spanning te maken.

In dat geval is het patroon van de rolbeurt hetzelfde, alleen zie je dat je paard alles gehaast doet. In plaats van uitgebreid op zoek te gaan naar een geschikte plek, stapt hij er in hoog tempo op af of draaft hij er zelfs naartoe. Vervolgens laat hij zich direct door zijn voorbenen zakken. Het krabben aan het zand slaat hij ofwel helemaal over, of hij doet het slechts een of twee keer in plaats van de gebruikelijke drie- of viermaal. Vaak zal hij zich op zijn zij draaien, soms ook een keer naar de andere kant rollen, en dan direct weer opstaan. Daarna draaft of galoppeert hij weg, waarbij hij een hoofdzwaai kan maken of kan bokken. Het kan ook zijn dat hij juist gaat stilstaan met zijn hoofd en hals recht omhoog.

Het hele proces duurt dus een stuk korter en wordt ook niet altijd afgesloten met het uitschudden van het hele lichaam. Soms schudt je paard enkel zijn hals, soms zelfs dat niet. Deze vorm van rollen maakt onderdeel uit van overspronggedrag, ofwel gedrag dat niet logisch is in de situatie waarin je paard het vertoont. Er is dan sprake van een conflict tussen twee vormen van gedrag die je paard zou willen inzetten. Hij heeft op zo’n moment bijvoorbeeld tegelijkertijd evenveel aandrang om te vechten als om te vluchten. En dus gaat hij maar heel ander, neutraal gedrag uitvoeren, meestal iets zelfverzorgends als zichzelf krabben, likken, schuren of rollen.

Zie je je paard rollen, let dan dus goed op hoe hij dat doet. Gaat het om een uitgebreide wellness-behandeling, of hij moet hij even zijn spanning kwijt?


Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Zie jij gedrag bij je paard waar je je geen raad mee weet? En denk je dat het met spanning te maken heeft? Boek dan een gratis telefonisch Ontspannen Mens-Ontspannen Paard-gesprek van een half uur t.w.v. 22,50.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.