Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Creatief met Balk - Deel 2

Vorige week waren we geëindigd bij het uitdagender maken van je training door de tussenruimte tussen je balken te veranderen, de balken schuin te leggen, van tempo te wisselen en je paard achterwaarts over de balken heen te laten stappen. Vandaag pikken we de draad daar op en gaan we verder met het nog uitdagender maken van de oefeningen door de hoogte in te gaan.Nog meer verschillende vormen

Als je de vorm die je met de balken in de bak legt steeds na een paar keren verandert, zal je paard telkens opnieuw moeten ontdekken waar hij zijn hoeven neer moet zetten om te voorkomen dat hij de balken aanraakt. Je kunt allerlei vormen bedenken, zeker als je behalve de vier balken waar we vorige week mee zijn begonnen, nog meer balken tot je beschikking hebt. Zo kan je van vier balken natuurlijk een vierkant maken, een dubbele L, of een U-vorm (zie bovenstaande en onderstaande figuren). Met een balk extra kan je een vorm maken die ik de zonsopgang heb genoemd (zie onderstaande figuur en filmpje) en met vier balken extra een zon (zie onderstaande figuur).

Mocht je paard veel struikelen als je weer een nieuwe vorm neerlegt, kijk dan eens of je hem kunt helpen door iets langzamer te lopen. Geef hem als hij dat nodig heeft de tijd om de balken te onderzoeken met zijn neus en ga pas door als hij daarmee klaar is. Zodra je merkt dat je paard moeiteloos over de balken heen stapt, kan je je tempo verhogen, afwisselen en ook stukjes achteruit proberen.In zijn achteruit

Dat achteruit bewegen noemde ik de vorige keer al, maar ik realiseer me dat ik daar niet echt op in ben gegaan toen. Zelf draai ik me volledig om als ik een paard achterwaarts wil laten stappen. Het handige daarvan is dat je ziet waar je naartoe gaat en je je paard nog beter kunt begeleiden om zijn hoeven in de juiste richting neer te zetten. Hierbij zorg ik ervoor dat ik de bundel touw of lijn in mijn andere hand overpak, zodat ik de hand aan de kant van het hoofd van het paard (ofwel mijn leidhand) helemaal vrij heb. Extra voordeel daarvan is dat er geen bundel touw of lijn onder het hoofd van je paard hangt, want zeker jonge paarden kunnen dat best spannend vinden omdat dat precies in hun blinde vlek is.

Ik sta dus naast het hoofd van het paard klaar met mijn neus richting de billen van het paard. Let op: ik sta dus niet voor het paard, want stel dat hij zou schrikken van iets achter hem, dan zou hij bovenop je kunnen springen. Nu beweeg ik mijn leidhand met daarin het touw richting de borst van het paard. Zodra het paard een achterwaartse beweging maakt, laat ik de druk op het touw direct wegvallen. De eerste keer kan dat enkel een spierbeweging naar achteren zijn, maar na een paar keer houd je de druk op je touw totdat hij ook echt een stap naar achteren zet met een van zijn benen. Is dit nieuw voor je paard, dan loop je vervolgens weer een stuk vooruit, waarna je het opnieuw probeert. Achteruit lopen is namelijk een beweging die paarden weliswaar zo nu en dan uitvoeren in het wild, maar als ze de keuze hebben, gaan ze liever voorwaarts.

Stopt je paard na een stap achterwaarts, dan vraag je hem om een tweede stap te zetten door weer druk op je touw op te nemen richting zijn borst totdat hij die stap zet. Wederom laat je de druk dan direct wegvallen. Op deze manier breid je het aantal stappen steeds verder uit totdat je je paard een paar meter achteruit kunt leiden.


Hoogteverschillen

Behalve dat je de afstand tussen de balken kunt veranderen, kan je ook de hoogte van de balken variëren. Heb je springstaanders tot je beschikking, dan kan je die inzetten om het ene uiteinde van de balken een stukje van de grond te tillen, terwijl het andere nog op de grond rust. Hiervoor kan je natuurlijk ook een (of meerdere) balken gebruiken, waarbij je het uiteinde van de bovenste balk zo ver doorschuift dat het aan de andere kant van de onderste balk een stukje boven de grond hangt (zie onderstaande figuren). Uiteraard kan je vervolgens beide kanten gebruiken om overheen te stappen, al naar gelang hoe lenig je paard en jij zijn.

Let wel goed op of je paard het gewend is om zijn hoeven verder op te tillen. Merk je dat dit niet het geval is omdat hij de balk probeert te vermijden, telkens struikelt, of er overheen springt alsof hij een hindernis van 1.40 m moet bedwingen, begin dan met het uiteinde van de balk slechts een paar centimeter boven de grond te hangen. Maak de hoogte met stapjes van een paar centimeter groter als dit vervolgens wel goed gaat.Mikado

In eerste instantie zorg je ervoor dat de afstand tussen de balken hetzelfde is, maar als dit goed gaat, kan je de afstand, richting en hoogte gaan afwisselen. Nu heb je weer een heleboel extra mogelijkheden om de vormen te variëren; het neerleggen van de balken lijkt steeds meer op een spelletje Mikado (zie de foto bovenaan en onderstaande figuren). Zeker als de afstanden tussen de balken verschillen, zal je paard zich extra moeten concentreren om er zonder de balken aan te tikken overheen te stappen. Door je paard de tijd te geven en de moeilijkheidsgraad geleidelijk op te bouwen maakt het na een paar keer oefenen voor je paard echter nauwelijks meer uit hoe de balken liggen; samen komen jullie overal overheen.De volgende keer gaan we het weer een stukje uitdagender maken, want dan gaan we op een andere manier aan de slag met de L-shape.

Ennuh... uiteraard kom ik graag naar jou en je paard of pony toe om jullie te helpen als het even niet helemaal lekker loopt.

Veel plezier met deel 2!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Deze training en de vier andere delen van "Creatief met Balk" kun je hier gratis downloaden in een handig eBook.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.