Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Er is een groot verschil tussen hoe paarden en mensen denken. Wij denken vooruit en gaan alvast na wat er mis zou kunnen gaan, welk effect dat zou hebben en hoe we het zouden kunnen voorkomen of oplossen. Paarden leven daarentegen, net als andere dieren, in het hier en nu. Ze reageren op de situatie waar ze in zitten en niet op wat er zou kunnen gebeuren. Dat verschil in denken zorgt ervoor dat er regelmatig dingen misgaan in de communicatie tussen mensen en paarden.


Een praktijkvoorbeeld

Veel amazones en ruiters zijn weleens op wedstrijd geweest, of doen dat nog steeds regelmatig. Deze situatie gaat bij een groot aantal mensen met behoorlijk wat spannende momenten gepaard. Zo kan je…

 • Gestrest zijn of je wel op tijd op je wedstrijd zal aankomen;
 • Een beetje angstig zijn of je paard vandaag omhoog zal komen of zich los zal rukken als je hem vanuit de stal of wei naar de poetsplaats leidt;
 • Je bezorgd voelen of hij wel rustig zal blijven staan tijdens het poetsen en invlechten;
 • Extra alert zijn om te voorkomen dat je wedstrijdkleren vuil worden;
 • Gespannen zijn omdat je paard naast de klep van de trailer zou kunnen stappen en zich daarbij zou kunnen verwonden;
 • In de rats zitten over of je paard tijdens de rit in paniek zal raken en de trailer afbreekt;
 • Nerveus zijn voor de proef;
 • Zenuwachtig zijn of hij tijdens je proef zal schrikken van een paraplu, plantenbak of vlag;
 • Je benauwd voelen of je paard na de wedstrijd wel de trailer in zal gaan om naar huis te gaan, of dat je hem een nachtje zal moeten laten staan;
 • Huiverig zijn dat iemand anders je komt "helpen" en het laadprobleem nog erger wordt;
 • Of bang zijn voor wat anderen van je denken als je hem niet eens zelf in de trailer kunt zetten.

Al deze voorbeelden hebben een ding gemeen; ze draaien om dingen die zouden kunnen gebeuren. Je zit dus scenario’s te bedenken voor situaties waarvan het allesbehalve zeker is dat ze zullen voorkomen. En dat is waar het fout gaat in de communicatie tussen jou en je paard.


Waar is het gevaar?

Paarden zijn als prooi- en vluchtdieren continu beducht op gevaar. Alleen gaat het bij hun om gevaar dat je kunt waarnemen met je zintuigen, ofwel dingen die verdacht eruitzien, klinken, ruiken, smaken of voelen. En omdat ze ook van nature de hele tijd letten op de spierspanning en ademhaling van de dieren en mensen om hun heen, zullen ze gegarandeerd jouw nervositeit zien. In veel gevallen zullen ze het eerst op een lopen (proberen te) zetten en dan pas nagaan of dat wel nodig was. In de natuur kan te laat vluchten tenslotte het verschil betekenen tussen wel of niet opgegeten worden door een roofdier.


Tussen je oren

Dat jouw spanning wordt veroorzaakt door iets wat zich tussen je oren afspeelt, snappen paarden niet. Als jij die - voor hun - enge trailer in probeert te gaan met de bibbers in je lijf, waarom zou hij dan met je meelopen? In zijn gedachten moet er iets in die trailer zijn waardoor jij je niet helemaal op je gemak voelt. En als jij het al niet vertrouwt, waarom zou hij dat dan wel doen? Dus blijft je paard op of voor de klep staan, of vliegt hij zo snel mogelijk de trailer uit nadat hij toch braaf met je mee is gelopen.


Klopt je lichaamstaal wel?

Nou ben ik zelf geen groot voorstander van “je paard laten zien wie de leider is”. Ik zie regelmatig mensen die zichzelf helemaal opblazen “om hun paard wel eventjes op de trailer te zetten”. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. Als jij je namelijk geen leider voelt, dan gebeurt er iets met je lichaamstaal wat je paard ziet. Die klopt namelijk niet. “Incongruentie” heet dat, ofwel je gedrag en je gedachten passen niet bij elkaar.

Het is net als bij mensen die zich stoerder of deskundiger voordoen dan ze zijn, daar krijg je ook een onbestemd gevoel bij. Helemaal je vinger erop leggen wat er mis is kan je daarbij niet eens altijd, maar dat er iets niet helemaal in de haak is voel je wel degelijk aan. Een aantal mensen reageert hierop door redenen te zoeken dat de persoon toch authentiek zou moeten zijn - vaak in de woorden die zij/hij spreekt, of in de positie die zij/hij heeft. Andere mensen - en paarden - proberen zo iemand uit de weg te gaan of te negeren.


Congruent zijn en ontspannen

Met andere woorden, het onderdrukken van je angst of je anders proberen voordoen dan je bent, is geen goed plan. Wat je beter kunt doen is kijken of je je gedachten tijdelijk kunt parkeren, zoals ik in mijn blog “Dit is een parkeerplaats!” heb beschreven. Lukt dat niet, dan kun je het beste erkennen wat je voelt of denkt en vervolgens bewust ontspanning zoeken. Dan vindt je paard het namelijk een stuk minder spannend om met je mee de trailer in te lopen.

Wat ik doe op zulke momenten is de belangrijkste spanningsknooppunten in mijn lichaam nagaan om te kijken of die ontspannen zijn. Is dat niet het geval, dan ontspan ik ze actief. Je kunt jezelf daarbij aanleren om bijvoorbeeld altijd van boven naar onder te gaan, dus:

 • Ben ik aan het staren?
 • Klem ik mijn kaken op elkaar?
 • Zitten mijn schouders bijna tegen mijn oren?
 • Hangen mijn armen los?
 • Knijp ik mijn handen tot vuisten?
 • Hoe hoog zit mijn ademhaling?
 • Zitten mijn billen tegen elkaar geknepen?
 • Heb ik mijn knieën op slot gezet?
 • Krom ik mijn tenen in mijn schoenen?

Een goed moment om dit lijstje na te gaan is als je je paard even stilzet. Ik heb mezelf aangeleerd om dan direct uit te ademen en alle ledematen die ik (teveel) aangespannen heb los te maken. Verder praat ik tegen het paard. Niet zozeer omdat hij me zou moeten verstaan, want commando’s geef ik niet op dat moment. Ook niet omdat mijn stemgeluid een kalmerende werking zou hebben, want uit onderzoek is gebleken dat dit niet zo is [kom ik binnenkort op terug]. Wel omdat ik op die manier simpelweg gedwongen ben om te blijven ademen. Om die reden werkt een liedje zingen dus ook.


Wel trainen natuurlijk!

Overigens is het uiteraard niet zo dat als je paard een slechte ervaring heeft gehad met de trailer, of nog nooit in een trailer gestaan heeft, je dat probleem oplost door enkel en alleen congruent te zijn en ontspanning te zoeken. Net als dat je moet trainen om Z dressuur of springen te bereiken of om een reining-proef te rijden, moet je trainen om je paard zonder spanning de trailer in te laten lopen. Begin daar dus het liefst een paar maanden voordat je voor het eerst op wedstrijd wil mee en roep professionele hulp in als het jou na een of twee weken oefenen niet lukt. Wacht je langer, dan kan je met twee problemen te maken krijgen: er is te weinig tijd over om te trainen (vergeet niet dat goede trainers vaak een volle agenda hebben), of je hebt je paard per ongeluk gedrag aangeleerd waardoor je nog verder van huis bent (en helaas dus niet met de trailer).


Succes!

Hester, Man en Paard Coaching

PS: Vermoed jij dat je vaak gespannen bent in de omgang met je paard, maar merk je het zelf niet altijd? Ik heb ondertussen al heel wat vrouwen en mannen geholpen om meer ontspanning en plezier te vinden samen met hun geliefde viervoeter. Ook jou ondersteun ik daar graag bij! Stuur me een bericht dan maken we een gratis belafspraak van een half uur ter waarde van 22,50 om te onderzoeken hoe ik jou en je paard het beste kan helpen.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.