Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Creatief met Balk - Deel 3

Vorige week maakten we de training met balken weer wat uitdagender door aan de slag te gaan met hoogteverschillen. Dit keer ligt de focus op beter leren sturen. En dan vooral als je je paard achteruit laat lopen. Met andere woorden, de L-shape staat op het programma.


De L-shape

Een paar van de vormen die ik de vorige keer aanstipte, kan je ook op een andere manier inzetten. De L-shape bijvoorbeeld kan je prima gebruiken om voorwaarts beter te leren manoeuvreren. Zeker als je de balken vrij dicht bij elkaar legt, is het best een uitdaging om je paard zo te sturen dat hij de balken niet aanraakt met zijn hoeven.

Een nog grotere uitdaging is het natuurlijk om deze oefening achteruit te doen. Je moet dan namelijk je paard de bocht van de L om sturen. Hierbij leg je de balken minstens zo’n anderhalve meter uit elkaar (afhankelijk van de grootte en de “draaicirkel” van je paard of pony). Ook nu bouw je de beweging stapje voor stapje op. Nadat je een paar keer voorwaarts door de L-shape bent gewandeld, stop je aan het begin van de poten van de L-len en zet je je paard vervolgens achteruit. Dit herhaal je totdat dit makkelijk gaat, waarbij je elke keer nadat je een stuk achteruit hebt gelopen, een rondje gewoon voorwaarts loopt.

Gaat dit goed, dan stop je halverwege de poten van de L-len en ga je achteruit. Na een paar keer stop je vlak voordat je de bocht ingaat. Pas als dat goed gaat, ga je naar het bochtenwerk. Daarbij loop je een klein stukje de bocht in zodat je paard en jij een fractie schuin staan vergeleken met de poten van de L-shape. Ook nu ga je achteruit de dubbele L uit, waarbij je je paard moet sturen om ervoor te zorgen dat hij de balken niet aanraakt met zijn achterbenen.Sturen in zijn achteruit

Sturen “in zijn achteruit” werkt hetzelfde als wanneer je achteruit wilt rijden met een aanhanger: beweeg je het hoofd van je paard naar links, dan gaan zijn billen naar rechts en omgekeerd. Lukt dit allemaal goed, dan loop je steeds verder de bocht van de L-shape in, waarna je achteruit gaat, totdat je paard en jij de hele L-shape achteruit kunnen doorlopen.

Let op: je mag in het begin natuurlijk meerdere keren heen en weer steken (dan ga je dus even een paar stappen voorwaarts zodat je beter uitkomt ten opzichte van de balken) om de bocht door te komen. Daarbij zal je merken dat je dat steeds minder hoeft te doen, totdat je in een vloeiende lijn samen door de dubbele L-len wandelt - of je nu voor- of achterwaarts gaat.

Achterwaarts door de L-shape lopen is een perfecte voorbereiding op trailertraining. Als je je paard de trailer uit wilt leiden, dan wil je hem namelijk op de klep zo kunnen sturen dat hij zijn voeten niet te vroeg naast de klep zet. Door met de L-shape te oefenen, raakt je paard eraan gewend dat je hem op deze manier begeleid en zal hij het makkelijker doen in de toch vaak spannende situatie van de trailer.Extra uitdaging

Gaat deze oefening al gauw heel goed, dan kan je jezelf extra uitdagen door de balken steeds dichter bij elkaar te leggen. Je zal nu steeds scherper moeten gaan sturen om ervoor te zorgen dat je paard de balken niet aanraakt, of over de balken heen stapt. Zelf mag je hierbij uiteraard wel buiten de balken stappen, want anders wordt het wel heel gezellig in de L-shape. ;-)


Een andere manier om de oefening iets moeilijker te maken is door je paard vanaf de rechterkant te leiden. Is je paard hier nog niet aan gewend, begin dan gewoon eerst zonder balken. Leid je paard door bochtjes, versnellingen en vertragingen, en kleine stukjes achterwaarts totdat je merkt dat je paard niet elke keer probeert om van kant te wisselen.

Volgende keer gaan we door met de L-shape en doen we er uiteraard nog een schepje bovenop qua moeilijkheidsgraad.

Tot dan!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Heb je vragen, loop je ergens vast of wil je voorkomen dat je iets geks intraint bij je paard waar je nu al de eerste tekenen van ziet? Laat het me weten! Ennuh… uiteraard kom ik graag bij jullie langs om jullie te helpen!

PPS: Deze training en de vier andere delen van "Creatief met Balk" kun je hier gratis downloaden in een handig eBook.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.