Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over bij elkaar kruipen

Bij de halfwilde Konikkuddes zie je het regelmatig gebeuren: twee of meer leden van een harem gaan vlakbij elkaar staan. Als het rustig is, staan of liggen ze vaak met hun hoofd dezelfde kant uit, afhankelijk van de windrichting. Dreigt er gevaar, dan staan ze verschillende richtingen uit met hun hoofd omhoog, zodat ze zo snel mogelijk weten uit van welke kant de bedreiging komt en ze eventueel in de tegenovergestelde richting kunnen vluchten. De veulens van de harem liggen meestal in het middelpunt van de groep.


Maar waarom doen ze dat nou?

Paarden zijn sociale dieren die in groepen leven. De voordelen het leven in een groep hebben allemaal te maken met een grotere kans op overleven. Twee (of meer) paar ogen en oren zien en horen tenslotte meer dan een. Verder is het risico dat je in een groep door een roofdier wordt gegrepen kleiner wordt naarmate de groep groter is. De groepsgrootte kan een roofdier afschrikken en verder kan het je bij het vluchten makkelijker uit het oog verliezen. En als een van de merries uit de harem komt te overlijden, of haar veulen verstoten heeft, dan komt het regelmatig voor dat een andere merrie dat veulen toestaat om bij haar te drinken, zodat het betreffende veulen het toch overleeft.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het leven in een groep. Veulens kunnen gewond raken of zelf gedood worden door het gedrag van andere groepsleden, bijvoorbeeld tijdens een chaotische vlucht, of een gevecht tussen twee of meer hengsten. Verder zijn alle groepsleden concurrenten van elkaar als het gaat om voedsel, water, mineralen en andere hulpbronnen. En uiteraard is het risico groot dat alle paarden in een groep besmet worden met een infectieziekte als er een lid geïnfecteerd is geraakt.

Het feit dat paarden al eeuwenlang in groepen leven spreekt voor zich: de voordelen wegen kennelijk zwaarder dan de nadelen.

Ook het bij elkaar kruipen zorgt voor een grotere overlevingskans voor de paarden in de groep. De groepsleden vormen een beschermende haag rond de veulens, zodat ze eventueel samen de aanval van een roofdier kunnen afslaan. Verder is er altijd tenminste een groepslid dat de omgeving in de gaten houdt, zodat alle groepsleden de mogelijkheid krijgen om rustig te slapen (lees mijn korte artikel over plat liggend slapen om te weten te komen waarom dat zo belangrijk is).

Zie jij de paarden bij jou in de groep weleens op deze manier bij elkaar staan? Ik ben benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen


PS: Ook een keer mee naar de Koniks om te zien hoe het er in het wild aan toegaat? Stuur me een berichtje, dan maken we een afspraak.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.