Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Nieuwe gewoonte aanleren? Begin klein!

Zowel tijdens de trainingen als de coachingsessies die ik verzorg merk ik dat mensen het best een uitdaging vinden om zich een nieuwe gewoonte eigen te maken. En uiteraard is het ook veel makkelijker om op de bekende weg door te blijven gaan. Die ligt tenslotte binnen je comfort zone: je weet wat je rol is, wat je moet doen en wat je als resultaat kunt verwachten. Alleen is het natuurlijk niet zo handig als die gewoonte er eentje is die je niet bij het doel brengt dat je graag wilt bereiken. Vandaar dat ik wat tips heb opgeschreven om ervoor te zorgen dat je je die nieuwe gewoonte wel eigen maakt.


Wat is je doel precies?

Het helpt enorm als je weet waar je naartoe wilt gaan. Zoals ik al in mijn blog “Ben jij doelgericht of doelloos?” schreef, als je niet weet waar je heengaat, is een stap in elke willekeurige richting er een in de goede richting. Zorg er dus voor dat je de nieuwe gewoonte die je jezelf wilt eigen maken zo duidelijk mogelijk maakt: wanneer heb je je doel bereikt en wat heb je dan precies bereikt? Het beste werken dingen die concreet zijn en dus duidelijk te meten of waar te nemen zijn. Een paar voorbeelden: “op 4 juli loop ik 5 km achter elkaar hard met een gemiddelde snelheid van 10 km/uur”, “op 5 september leid ik mijn paard zonder heen en weer te hoeven steken achteruit door de L-shape als de balken daarvan 1 meter uit elkaar liggen”, “op 12 oktober schrijf ik elke dag voordat ik ga slapen 10 positieve punten op over die dag”, of “op 20 juni maak ik een wandeling van 2 km met mijn paard aan een ontspannen leidtouw”.

Belangrijk bij het bepalen van je doel is daarnaast dat het iets is dat je echt wilt bereiken. Om daar een idee van te krijgen geef je jezelf een cijfer tussen 0 en 10 voor hoe gemotiveerd je bent. Scoor je een hoog cijfer? Hartstikke goed! Is dat niet het geval, ga dan voor jezelf na hoe je van dat lage cijfer een hoger cijfer zou kunnen maken. Ook scheelt het een stuk als het iets is dat je echt fysiek en/of mentaal kunt bereiken, want als je van tevoren weet dat het binnen jouw grenzen onmogelijk is, dan helpt dat niet om je motivatie te verhogen. Overigens zul je merken dat als je de lat iets lager legt en daarmee begint, je vaak meer kunt bereiken dan je in eerste instantie dacht.


Begin klein

Het is natuurlijk een open deur, maar trainen voor een marathon doe je niet in een dag. Daarnaast start je niet direct met die 42 km, maar begin je - afhankelijk van hoe fit je bent - met 1 km of misschien nog minder. Eventueel begin je zelfs met die afstand te wandelen. Het gaat erom dat je de eerste stap zet en dat die binnen jouw mogelijkheden ligt. Gaat dat begin goed, dan herhaal je je eerste stap totdat je het gevoel hebt dat je hem goed aankan. Vervolgens kan je je snelheid verhogen en/of de afstand, waarbij je ervoor zorgt dat de stappen zo groot als mogelijk en zo klein als nodig zijn. Merk je dat het niet lukt, dan heb je je volgende stap waarschijnlijk te groot gemaakt. Deze aanpak geldt uiteraard voor elk doel wat je wilt bereiken.


Houd je verandering bij

Om van een nieuwe gewoonte een automatisme te maken is het zaak om hem 2 tot 3 maanden lang vol te houden. Daarbij is het fijn als je kunt zien dat je op de goede weg bent, zeker als het even moeilijk is (en helaas gebeurt dat bijna altijd wel een of meer keer). Een van de coaches die mij hebben gecoacht, Divera van der Elst, had daar een goede tip voor. Print een schema uit waarop je vakjes hebt voor die 90 dagen, zet de data erin dat je met je doel aan de slag gaat en zet een kruis in het vakje als je dat ook echt op die dag hebt gedaan. Lukt het een keer niet, dan zet je op die dag een smiley.

Ik heb dit een keer andersom gedaan (ofwel een smiley als ik bezig was geweest met mijn doel en een kruis als dat niet zo was) en daarom kan ik uit ervaring zeggen dat het minder motiveert als je een kruis zet op een dag dat het niet gelukt is. Gebruik dus echt smileys voor die dagen.


Wees flexibel met je lat

Dreigt het niet te lukken om aan je doel te werken omdat je een drukke dag hebt, je ziek bent of er op een andere manier iets tussenkomt? Kijk dan hoe je je lat iets lager kunt leggen: wat is het kleinste stapje dat je toch kunt zetten? Ook een ministapje brengt je namelijk iets dichter bij je doel en dat is een beter gevoel dan als je stil bent blijven staan. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om elke dag 10 positieve dingen te schrijven over je dag en je na een aantal weken al elke dag 7 positieve punten weet te noteren, dan kan je op een dag waarop alles anders gaat dan gepland bijvoorbeeld 1 positief punt opschrijven. Zeker perfectionisten zullen het zichzelf op zo’n moment vaak moeilijk maken omdat 1 bij lange na geen 7 is. Helemaal waar. Toch denk ik dat je het met me eens bent dat 1 in ieder geval meer is dan 0 EN het fijn voelt dat je toch een kruis kunt zetten op die dag om te markeren dat je weer een stapje in de goede richting hebt gezet.


Maak het jezelf gemakkelijk

Is het voor jou een uitdaging om een geschikt moment te vinden om met je doel aan de slag te gaan? Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het werken aan je nieuwe gewoonte op de een of andere manier toch in je schema past. Als je bijvoorbeeld je paard over een paar maanden zonder heen en weer te steken door een L-shape wilt leiden en je hebt geen mogelijkheid om dit in de bak te oefenen, zet je paard dan gewoon steeds een paar passen verder achteruit terwijl je hem van de wei naar de poetsplaats leidt. Voeg vervolgens telkens een pasje naar links of rechts toe in zijn achteruit, totdat je je paard de hoek om kunt zetten. Doe je dit elke keer dat je je paard van of naar de wei brengt, dan zul je zien dat je al een heel eind komt als je wel de mogelijkheid hebt om een paar balken in de bak neer te leggen.


Vier je succes

Zeker als je nog maar net de eerste stappen hebt gezet om je een nieuwe gewoonte eigen te maken, is het een aanrader om je succes te vieren. Heb je bijvoorbeeld al zeven keer achter elkaar richting je doel gewerkt, beloon jezelf daar dan voor met iets waar je blij van wordt. Dit houdt je gemotiveerd om door te gaan. Uiteraard kan je zulke viermomenten in je schema zetten, zodat je dat vieren ook echt doet. Anders loop je het risico dat je stilletjes doorgaat en op een later moment opgeeft omdat je het idee hebt dat je geen vooruitgang boekt.


En na die 90 dagen?

Dan kan je natuurlijk zelf beslissen hoe je verder gaat: is het een gewoonte waar je blij mee bent en die je vol wilt houden, zou je hem graag willen aanpassen, of was het een leuk experiment maar wil je liever iets heel anders aanleren? Misschien is er een volgend doel wat je op dezelfde manier kunt aanpakken, zodat je gelijk kunt doorgaan. Je weet nu in ieder geval dat je je gewoonten kunt veranderen en dat is ook fijn om te weten.

Heel veel succes en ik hoor graag hoe het gaat natuurlijk!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Moeite om je doel scherp te krijgen, motivatieproblemen, of lukt het je niet om je stappen klein genoeg te maken zodat ze haalbaar voor je worden? Stuur me een mail of een app om een gratis telefonisch inzichtgesprek met me af te spreken. Dan kijken we samen wat je kunt doen om je die nieuwe gewoonte wel eigen te maken.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.