Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over dreigen met bijten

Tussen paarden onderling, maar ook richting mensen zie je regelmatig dat paarden dreigen om te bijten. Meestal komt dit niet uit de lucht vallen, maar hebben de paarden al een aantal subtielere signalen gegeven dat ze de situatie niet fijn vinden. Daarbij kan het gaan om oren in de nek leggen, hoofd en hals in de richting van de ander zwaaien, een paar stappen in de richting van de ander of zelfs het doen van een uitval. Hierbij zijn de oren van de dreiger achterwaarts of plat in de nek en is de hals gestrekt en wijst het hoofd in de richting van het paard of mens dat ze dreigen te bijten. Bij paarden onderling is het dreigement meestal gericht op het hoofd, de schouder, borst of benen van de ander.

Let op: als een paard een ander paard of een mens daadwerkelijk wil bijten, dan zijn ze meestal snel genoeg om dat ook echt te doen. Bij een dreiging gaat het dus om een waarschuwing; als de ander daar niet (voldoende) op reageert kan de volgende stap zijn dat het paard echt zal bijten.


Maar waarom doen ze dat nou?

Bij (schijn)gevechten tussen hengsten of ruinen is dreigen onderdeel van de krachtmeting. De (schijn)vechters willen op deze manier bepalen wie de sterkste is zonder de ander te verwonden.

In de meeste andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger graag wil dat de ander zich van hem vandaan verplaatst. Dit was ook het geval bij de foto: het veulen was onuitgenodigd in de persoonlijke ruimte van de jaarlingmerrie gewandeld en de jaarlingmerrie liet blijken dat ze dat niet fijn vond door in de richting van het hoofd van het veulen te happen. Het veulen begreep de boodschap en bewoog zich direct van de jaarlingmerrie af.

Bij bijtdreigingen richting mensen gaat het eveneens regelmatig om het niet (voldoende) respecteren van de persoonlijke ruimte van het paard, maar er kunnen ook andere factoren een rol spelen. Binnenkort zal ik daarom een serie artikelen publiceren die ingaan op de mogelijke redenen dat een paard kan (dreigen met) bijten en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Houd de site dus in de gaten!


Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Dreigt jouw paard regelmatig om je te bijten en weet je niet waarom zij/hij dat doet? Stuur me een filmpje van het gedrag naar mijn mailadres via wetransfer.com, dan kijk ik even mee en help ik je om een oplossing te vinden.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.