Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Creatief met Balk - Deel 4

De vorige aflevering begonnen we met de L-shape. Voor- en achteruit en zowel als je aan de linker- als aan de rechterkant van je paard loopt. Dit keer leggen we de lat weer ietsje hoger door de bochten scherper te maken en beide kanten uit te draaien.


De U-shape

Door de balken van je L-shape anders neer te leggen, kan je heel simpel een U-shape (zie foto) maken. En die vorm is net even uitdagender dan de L-shape omdat je geen bocht van 90 maar van 180 graden moet maken met je paard. Vooruit gaat dat nog wel - alhoewel je best goed moet opletten als je wilt voorkomen dat je paard met zijn voor- of achterhoeven op de balken gaat staan - terwijl achteruit echt een oefening voor gevorderde grondspelers is. Op de tweede foto zie je Sanne samen met haar merrie Ashley vakkundig door de U-shape manoeuvreren.

Ook nu kan je het jezelf moeilijker maken door de springbalken dichter bij elkaar te leggen, of aan de andere kant van je paard te gaan lopen.


De Zigzag

Naast doordraaien in een richting, kan je natuurlijk ook eerst de ene en dan de andere kant uitdraaien. Voor de Zigzag-figuur heb je twee extra balken nodig, die je aan twee van de poten van de L-shape aansluit (zie foto). Vergeet niet dat je de eerste keren best een paar keer heen en weer mag steken om de hele Zigzag door te komen. Na een paar keer zal je merken dat je paard en jij steeds beter op elkaar ingespeeld raken en jullie met steeds minder extra manoeuvres achterwaarts door de Zigzag heen zullen komen (zie filmpje via YouTube).


Let op dat je je paard telkens even een stuk vooruit laat stappen nadat jullie (een deel van) het figuur achterwaarts hebben afgelegd. Achteruit stappen kost een paard net iets meer moeite dan vooruit en je wilt het natuurlijk wel leuk houden voor je paard. Hier moet je vooral op letten als jullie normaalgesproken niet vaak achteruit lopen. Uiteraard kan je tijdens dat stukje vooruit ook van de balken gebruik maken door er vanaf verschillende kanten overheen te stappen (zie foto).


Alles combineren

Als je de springbalken van de Zigzag anders neerlegt, kan je een Dubbele U-shape (zie foto) maken, waardoor je eerst 180 graden de ene en vervolgens 180 graden de andere kant uit moet draaien met je paard. Heb je nog wat meer balken tot je beschikking, dan kan je de (dubbele) U-shape en de Zigzag combineren tot een Labyrinth (zie foto). Vervolgens kan je jezelf en je paard nog verder uitdagen door sommige uiteinden van de balken hoger te leggen en de afstand tussen de balken steeds kleiner te maken.


Is de collectie springbalken waar je mee kunt werken heel uitgebreid, dan kan je je natuurlijk helemaal uitleven wat betreft de vormen. Zoals ik aan het begin van deze serie al zei: je kunt het eigenlijk niet te gek maken, zolang je het maar veilig houdt voor jou en je paard. Heb je niet zoveel balken tot je beschikking dan kan je met dat aantal sowieso een heel eind komen.

In de volgende en laatste aflevering van “Creatief met Balk” geef ik je tips om pionnen toe te voegen aan je grondspel. Daarbij zal ik uitleggen waarom het werken met pionnen vaak net een tikkie moeilijker is dan met balken.

Succes met trainen!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Hoe ver zijn jullie ondertussen al gekomen? Ik hoor het graag! En uiteraard kom ik graag bij jullie langs om jullie te helpen als het niet helemaal naar wens gaat.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.