Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over dreigen met slaan

Zoals ik de vorige Woensdag Gedragdag al schreef over wanneer een paard dreigt om te bijten, als een paard dreigt, gaat het om een waarschuwing waar vaak al een aantal andere signalen aan vooraf zijn gegaan. Dit geldt dus ook als een paard dreigt om te slaan met zijn achterbenen. Reageer jij of het andere paard daar niet (voldoende) op dan kan de volgende stap zijn dat het paard echt zal trappen. En paarden kunnen bijzonder goed richten, zoals mensen waarbij een hoefvijl of borstel uit de hand is geschopt zullen beamen.

Heeft een paard dus al een aantal tekenen gegeven dat je van hem vandaan moet gaan - oren in de nek leggen, dreigen om te bijten, een zwiep met de staart, een of een paar stappen achterwaarts in de richting van de ander - dan zal hij zijn punt nog duidelijker proberen te maken door een van zijn achterbenen op te tillen, of een soort bokbeweging te maken waarbij hij beide achterbenen optilt. Soms zonder uit te slaan, soms zonder ver of krachtig genoeg te trappen - de ander wordt hoe dan ook niet geraakt. Hierbij zal het paard dat dreigt zijn achterhand in de richting van de ander draaien en er eventueel achterwaarts op af komen. Vaak zwiept hij een of meerdere keren met zijn staart en hij kan erbij gillen.


Maar waarom doen paarden dat nou?

Ook deze vorm van dreigen is onderdeel van (schijn)gevechten tussen hengsten of ruinen. In het geval van schijngevechten kunnen ze op deze manier zonder verwondingen te riskeren bepalen wie de sterkste is. Bij serieuze gevechten kunnen het schijnbewegingen zijn om de ander uit balans te brengen waarna een (in opzet niet van de dreiging te onderscheiden) echte trap komt.

Merries laten dit gedrag regelmatig zien als ze bijna het hoogtepunt van hun hengstigheidsperiode hebben bereikt en een geïnteresseerde hengst duidelijk willen maken dat ze nog niet klaar voor hem zijn (dit is het geval op de foto). Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden. Paarden waarbij niet voldaan is aan hun belangrijkste basisbehoeften (voldoende ruwvoer, beweging, ruimte en sociaal contact) kunnen overigens sneller en agressiever reageren dan paarden waarbij dat wel het geval is.


Dreigt je paard vaak om jou of zijn weidemaatjes te bijten of te slaan, ga dan na wat de oorzaak daarvan kan zijn. Is hij lichamelijk niet helemaal in orde, kan je niet (voldoende) aan zijn basisbehoeften voldoen, en/of moet je actief gaan trainen om hem alternatief gedrag te leren? Vraag eventueel een gedragsdeskundige om raad, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier met dit gedrag omgaat en je voorkomt dat het nog erger wordt.


Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Dreigt jouw paard regelmatig om je te trappen en weet je niet waarom zij/hij dat doet? Stuur een filmpje van het gedrag naar mijn emailadres via Wetransfer.com, dan kijk ik even mee en help ik je om een oplossing te vinden.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.