Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Creatief met Balk - Deel 5

De afgelopen keer hebben we de L-shape verder uitgebreid, zodat je er een U-shape, een Zigzag of een Labyrinth van kon maken. In dit vijfde en laatste deel van Creatief met Balk geef ik je wat ideeën om je grondspel nog uitdagender te maken voor jezelf en je paard door er pionnen aan toe te voegen.


Creatief met pion

Als je met je paard voor- en achterwaarts door de L-shape of andere balkenfiguur manoeuvreert, dan zorgen de balken voor een afgrenzing van waar je paard naartoe kan bewegen. Je helpt hem dus bij het maken van zijn draaien doordat hij de “lijntjes” kan zien waar hij binnen moet blijven. Met pionnen kan je dezelfde manoeuvres maken als met balken, alleen heeft je paard nu geen begrenzing meer. Vandaar dat het werken met pionnen weer net een stukje uitdagender is.

Tip: Bij winkels als Decathlon, Action of Lidl kan je voor weinig geld een setje pionnen kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar pionnen die van wat flexibeler kunststof zijn gemaakt, omdat die gewoon terugbuigen als je paard er per ongeluk op is gaan staan in plaats van dat ze direct kapot gaan. Daarbij kunnen ze niet versplinteren, wat natuurlijk ook een stuk veiliger is voor jou en je paard. Dan heb je nog de keuze uit hoge en lage pionnen. Werk je regelmatig met dubbele lijnen, dan zou ik je aanraden om voor de lage te gaan, omdat je dan voorkomt dat je de pionnen van hun plek trekt met je lijnen.

Met pionnen ben je wat betreft de figuren die je ermee kunt maken nog flexibeler dan met balken; je kunt er eindeloos mee variëren. Om echter frustratie bij jou en je paard te voorkomen raad ik je weer aan om simpel te beginnen. Zet daarom de eerste keer je pionnen in een rechte lijn en met zo’n 2 meter tussenruimte neer (zie foto). Vervolgens slalommen je paard en jij voorwaarts tussen de pionnen door, waarbij het de bedoeling is dat geen van beide de pionnen aanraakt.


Net als bij grondspel met balken doe je de warming-up met je paard telkens terwijl je allebei gewoon vooruit loopt. Gaat het slalommen voorwaarts lekker, dan probeer je een stukje achterwaarts. Vindt je paard dit moeilijk omdat hij nu niet meer de begrenzing van de balken heeft als ondersteuning, dan begin je hem in zijn achteruit tussen twee pionnen door te sturen en loop je vervolgens een stuk vooruit. Vervolgens laat je hem een paar stappen meer achteruit zetten en ga je weer vooruit. Gaat dit goed, dan kijk je of je hem nadat je hem tussen de eerste twee pionnen door hebt gemanoeuvreerd de andere kant uit kunt laten stappen, zodat hij achterwaarts tussen de volgende twee pionnen door gaat. Lukt dit? Supergoed, je hebt je eerste stukje achterwaarts geslalomd!Let op: Als je paard nog niet zo gewend is aan achteruitstappen, kan je beter telkens na een paar pionnen weer een stuk vooruitstappen. Hierdoor houd je het leuk voor jou en je paard en daar gaat het tenslotte om.


Meer uitdaging

Als je de trainingen uit de vorige delen van “Creatief met Balk” hebt gedaan met je paard, dan zijn jullie ondertussen vast al heel goed geworden in bochtenwerk in zijn achteruit. Voor zo’n stukje slalom in een rechte lijn draaien jullie dus vast jullie hand/hoef niet meer om. Uiteraard zijn er ook nu weer verschillende mogelijkheden om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Zo kan je de afstand tussen de pionnen verkleinen (zie foto), zodat je nog scherper moet gaan sturen om de pionnen niet te raken.Verder kan je de pionnen niet meer in een rechte lijn achter elkaar zetten, maar in een boog of een golfpatroon (zie foto’s). En in dat golfpatroon kan je ook een bocht maken, of je maakt de "golven" extra hoog (zie foto’s). Zoals gezegd, er is van alles mogelijk met pionnen.Creatief met alles

Door balken en pionnen te combineren kan je een heel parcours maken door de bak (zie foto). Hierin kan je al je creativiteit kwijt, zolang het maar veilig is. Je kunt er natuurlijk ook spelregels bij verzinnen, zoals dat je een bepaald stuk in draf moet afleggen, je een of meerdere figuren zowel voor- als achterwaarts moet doen, je opnieuw moet beginnen als jij of je paard een balk of pion aantikt, of dat je paard een aantal seconden stil moet blijven staan terwijl jij om hem heen loopt. Als je iemand de tijd laat meten van start tot finish kan je jezelf uitdagen om je eigen tijd telkens een stukje te verbeteren, maar het is natuurlijk nog leuker om een wedstrijdje te doen met je stal- of buurtgenoot.En nu? Lekker verder trainen!

Dit was het vijfde en laatste deel van “Creatief met Balk”. Ik hoop dat deze trainingsreeks je nieuwe ideeën heeft gegeven om je grondspel uit te breiden, uitdagender en leuker te maken voor jou en je paard. Heb jij aanvullingen, vragen of tips, laat het me weten, zodat ik mijn reactie kan delen met de andere combinaties die hebben meegedaan.

Heel veel succes en vooral plezier met je paard of pony!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Loop je ergens vast, of heb je nog nooit grondwerk gedaan en wil je er zeker van zijn dat je alles goed doet? Ik kom graag naar je toe om je op weg te helpen! Stuur me een berichtje, dan maken we zo snel mogelijk een afspraak.

PPS: Deze training en de vier andere delen van "Creatief met Balk" kun je hier gratis downloaden in een handig eBook.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.