Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Een klopje op de hals klopt niet altijd

Toen ik klein was en voor het eerst een springwedstrijd zag op tv, deden de ruiters en amazones het al: hun paard op de hals kloppen als ze het parcours hadden afgelegd. Lachend en met beide handen als ze dat foutloos hadden gedaan, of wat minder enthousiast als er een balk was gevallen. Ook toen ik eindelijk naar de manege mocht om rijles te nemen, moesten we van de instructrice ons paard belonen door hem op de hals te kloppen als we een stuk hadden gedraafd, ingewikkelde figuren hadden gereden of hadden gegaloppeerd. Ik kan me dus niet anders herinneren dan dat het heel normaal was dat je je paard op de hals klopte als je hem duidelijk wilde maken dat je blij was met zijn gedrag.

Totdat ik erachter kwam dat die klopjes helemaal niet klopten!

Want in de natuur zie je paarden onderling elkaar nooit klopjes geven. Als zij willen laten blijken dat ze blij zijn met elkaars aanwezigheid, dan trakteren ze elkaar op een lekkere krauwbeurt met hun lippen en/of tanden. En als er een klap wordt uitgedeeld, dan is die niet vriendelijk bedoeld. Een jong paard moet dus leren dat jij er iets positiefs mee bedoelt en zal de eerste keren meestal terugdeinzen of schrikken als je het doet. Snappen ze het eenmaal, dan kan je het op zich wel gebruiken, alleen zou ik je afraden om in alle situaties klopjes te gebruiken om je paard te belonen.


Wanneer het zeker niet klopt

Regelmatig zie ik amazones en ruiters hun paard heel hard op de hals kloppen als ze net een spannende situatie hebben overwonnen. En natuurlijk snap ik helemaal dat ze op dat moment superblij zijn dat het goed is gegaan en hun paard dat willen laten blijken. Alleen gaat dat kloppen onbewust een stuk harder dan normaal omdat hun spanning tot ontlading komt. En daar kan je paard behoorlijk van schrikken. Dus als je je paard wilt helpen ontspannen omdat je bijvoorbeeld op buitenrit bent en nog een stuk verder moet richting huis, dan werkt dat enthousiaste kloppen eerder contraproductief.


Wat je beter kunt doen

Om jezelf en je paard tot rust te brengen, is het een betere strategie om hem rustig over zijn hals te aaien. Maak lekkere lange streken, adem tegelijkertijd goed uit en ga na hoe gespannen jij zelf bent. Je paard bij zijn schoft krauwen kan ook, alleen heb ik gemerkt dat ze na een spannende situatie daar niet altijd voor in de stemming zijn.


Wanneer het wel (ongeveer) klopt

Wil je juist dat je paard hoger in zijn energie komt, bijvoorbeeld omdat hij van nature wat langzamer reageert, of je extra energie nodig hebt om snel door een spring- of agilityparcours te gaan, dan zijn klopjes meer op hun plek. Alhoewel het natuurlijk nog steeds iets is waarvan paarden de betekenis moeten leren. Zelf ben ik daarom van de klopjes afgestapt en geef ik de paarden waar ik mee werk liever een aai of een krauwbeurt als ik blij ben met hoe goed ze het doen.

Hoe beloon jij je paard normaalgesproken? Ik hoor het graag via de mail.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij goed leren omgaan met spannende situaties? Een schriktraining zorgt ervoor dat je paard en jij steviger in jullie hoeven/schoenen gaan staan. Stuur me graag een bericht voor meer informatie.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.