Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Heb jij ook last van startproblemen?

Zowel bij de paarden als bij de mensen die ik begeleid zie ik het regelmatig gebeuren: aan het begin van de training loopt het even niet lekker. Het paard dat aan het eind van de vorige training zonder enige hapering de trailer in wandelde, blijft nu herhaaldelijk staan voordat hij er toch maar in gaat. Of de paardeneigenaar die de training daarvoor op het perfecte moment de druk op zijn touw liet wegvallen, houdt die nu net ietsje te lang vast waardoor het paard in verwarring raakt. Zelf heb ik het ook regelmatig bij het schrijven van een langer artikel dat het een tijdje duurt voordat ik weer echt op gang kom. Hier zijn drie tips om makkelijker om te gaan met je startproblemen.


Beren opruimen

Ik denk dat we het er over eens zullen zijn dat opgeven op dat moment niet de aangewezen strategie is. Vooral perfectionisten hebben echter nogal de neiging om in plaats van “het lukt niet” “het lukt nooit” te denken en dat werkt natuurlijk weinig motiverend. Ga eens na of dat laatste eigenlijk wel waar is. Net als bij financiële producten geldt namelijk dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Bedenk dus liever redenen waarom het dit keer wel gaat lukken.

Het kan natuurlijk zijn dat je merkt dat het echt een slecht moment is om aan het project of de training te beginnen die je op dat tijdstip in je agenda had staan. Dit kan het geval zijn als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt, of als je andere dingen aan je hoofd hebt. Ook als je besluit om het (voor die dag) op te geven, is het goed om voor jezelf stil te staan bij de vraag of je onbewust iets aan het vermijden bent. Is dat het geval, ga daar dan mee aan de slag zodat je de beren op je weg op kunt ruimen en op een later tijdstip of op een andere dag een frisse start kunt maken. Grote kans dat het dan een stuk makkelijker zal gaan.


Zet een paar stappen terug

Een andere strategie die goed werkt als je startproblemen hebt is om het jezelf (of je paard) even wat makkelijker te maken. Het is enorm verleidelijk om op precies hetzelfde punt te beginnen als waar je de keer daarvoor geëindigd bent. Vergeet echter niet dat je op dat moment waarschijnlijk volledig warmgedraaid was en omdat het meestal even tijd kost om weer helemaal “in” je project of training te komen, is dat dus niet vergelijkbaar. Je auto doet het tenslotte ook ietsje minder goed als je hem net hebt gestart.

Het is daarom een slimmer idee om even een paar stappen terug te doen. Bij een project kan dat door het deel waar je de vorige keer aan hebt gewerkt even door te nemen en te kijken welke acties je had opgeschreven. Ben je bezig met de training van je paard, doe dan een makkelijke oefening waarvan je zeker weet dat je paard en jij die onder de knie hebben. Ik lees bij zo’n langer artikel de voorgaande tekst door en typ soms zelfs de laatste alinea over. Na zo’n warming-up ga je meestal naadloos over naar het nieuwe onderdeel dat op je programma stond.


Stop als het goed gaat

Mijn laatste tip is er eentje die je de volgende keer dat je aan de slag gaat zal helpen. Tegelijkertijd is stoppen als het goed gaat in mijn ogen de grootste uitdaging. De meeste mensen, inclusief ikzelf, zullen namelijk de neiging hebben om op zo’n moment door te gaan. Want het gaat net zo lekker, dan wil je toch helemaal niet stoppen?

Alleen is het onvermijdelijk dat het op een bepaald moment toch weer minder lekker zal gaan. En dan liggen teleurstelling en frustratie op de loer, zeker als je krampachtig gaat proberen om terug in die flow te komen. Krampachtig en flow sluiten elkaar tenslotte uit, dus kan je beter een pauze nemen en het daarna weer proberen. Of - nog beter - je teleurstelling inslikken en jezelf voornemen om de volgende keer te stoppen als het een paar keer goed ging of korte tijd lekker liep. Doe je dit consequent, dan zul je merken dat je dat gevoel van flow stiekem steeds langer vast kunt houden.


Hoe pak jij je startproblemen aan? Ik hoor het graag, want wie weet helpt jouw oplossing iemand anders om beter om te gaan met haar/zijn startproblemen.


Hester, Man en Paard Coaching - Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Hebben jouw startproblemen zulke grote vormen aangenomen dat je helemaal niet meer op gang komt? Stuur me dan graag een berichtje om een afspraak te maken voor een gratis telefonisch Oren-Op-Jou-gesprek van een half uur. Al pratende komen we namelijk altijd wel op manieren waarop jij jezelf weer vlot kunt trekken. Meer informatie vind je hier.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.