Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over geeuwen

Geeuwen is gedrag dat we zelf regelmatig uitvoeren. En net als bij mensen heeft het bij paarden ook vaak te maken met slapen en moe zijn. Ze doen het meestal als ze staan of liggen te slapen, of dat net hebben gedaan. Je ziet het paard daarbij diep en lang inademen met zijn mond opengesperd, zijn lip naar boven gekruld en zijn oren opzij. Hij kan zijn kaken boven elkaar houden, maar kan ze ook heen en weer bewegen terwijl hij gaapt. In beide gevallen zijn de onder- en boventanden zichtbaar en vaak zijn de ogen half gesloten of iets naar achteren gerold. Hengsten en ruinen zie je ook weleens geeuwen als ze staan te masturberen.


Maar waarom kunnen paarden dit nog meer doen?

Geeuwen is ook een van de kalmerende signalen die paarden kunnen geven als hun spanningsniveau toe- of afneemt. Rachael Draaisma onderzocht de lichaamstaal van paarden en schreef daar het interessante boek “Language Signs & Calming Signals of Horses” over. Paarden vertonen kalmerende signalen om zichzelf en eventuele andere dieren, mensen of dingen in hun buurt te kalmeren zodat er een positievere sfeer wordt gecreëerd of behouden. Op die manier beschermt het paard sociale relaties en voorkomt hij negatieve escalaties.

Tot nu toe heeft Rachael geeuwen als kalmerend signaal enkel geobserveerd bij paarden die stilstonden. Ofwel stonden die al stil, ofwel stopten ze om onder andere te gapen. Zelf heb ik bij de Konikpaarden wel een aantal keren gezien dat hengsten vlak na een confrontatie of (schijn)gevecht (hoge spanning!) al geeuwend van de plek waar dat gebeurd was vandaan stapten. De paarden lieten overigens behalve dat geeuwen nog een aantal kalmerende signalen zien en zulke reeksen heeft Rachael ook beschreven in haar boek. Zo kunnen onder andere kauwen, kauwen en likken, half sluiten van de ogen, strekken van de kaak en schudden van de hals of het hele lichaam voorkomen in combinatie met gapen. Vertoont jouw paard (een of meerdere van) die signalen ook vlak na elkaar, dan is dat een goede indicatie dat hij niet geeuwt van moeheid maar van spanning.

En dan is er nog een belangrijke reden dat paarden gapen. Deze heeft met de gezondheid van je paard te maken. Geeuwen kan namelijk ook een teken van pijn zijn. Vooral bij buik- of maagpijn doen paarden het en dan (vaak) met de tong eruit.


Hoe vaak zie jij jouw paard geeuwen? En zie je dat ook weleens als zij/hij niet heeft liggen slapen of moe is, mogelijk in combinatie met andere kalmerende signalen? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

PS: Vertoont jouw paard gedrag dat je niet herkent? Stuur me een bericht om een gratis telefonisch Ontspannen Mens Ontspannen Paard-gesprek van een half uur te boeken, dan bespreken we wat er aan de hand zou kunnen zijn.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.