Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Stel je bent een paard. Je bent een dier dat gebouwd is om continu om zich heen te kijken en te vluchten als je het risico te groot vindt. Overleven is namelijk het allerbelangrijkste voor je. Je bent gek op ruimte en een wijds uitzicht, want dan kan je roofdieren tenminste zien aankomen zodat je er op tijd vandoor kunt gaan. Het liefste sta je daarom buiten, samen met een of meer andere paarden zodat jullie om de beurt de boel in de gaten kunnen houden terwijl de ander kan rusten.

Er is een tweebener die je hooi en soms wat lekkers brengt, en die regelmatig op je rug klimt om samen patronen te lopen of over omgevallen bomen heen te springen. Voor de rest sta je lekker gras of hooi te eten, wandel je een eindje en geniet je van het gezelschap van je weidegenoten.

Zo nu en dan wil de tweebener dat je een stukje schuin omhoogloopt op een vreemd uitziend en raar klinkend stuk grond. Hij wil dan dat je een smalle stal ingaat met enkel een paar kleine kijkgaatjes helemaal voorin. Die plek is best spannend als je geboren bent om de hele tijd om je heen te kijken en plotseling bijna niets meer van je omgeving kunt zien. Hoe kun je op die manier weten of je moet vluchten?

Het wordt nog veel spannender als de tweebener er vervolgens voor zorgt dat je niet meer achteruit die stal uit kunt lopen en je je hoofd enkel nog maar een klein stukje heen en weer kunt bewegen. Opeens kan je je niet meer omdraaien om te vluchten als het je teveel wordt in die kleine ruimte. En als de stal ook nog eens begint te bewegen en te rammelen, als je moeite moet doen om je evenwicht te houden, dan wil je er toch echt wel uit. Je hele lichaam schreeuwt “gevaar,” maar je kunt nergens naartoe.

Dus kijk je uit de kleine kijkgaatjes, draai je je oren alle kanten uit en snuif je de lucht op die door een paar gaten naar binnen komt. Je ziet, hoort en ruikt van alles. Nieuwe dingen, bekende dingen en soms ook dingen waar je volledig van op tilt slaat. Alleen kun je niet wegvluchten om vanaf een afstandje te bekijken wat het nou eigenlijk was, zoals je van nature gewend bent.

Als de stal eindelijk weer stilstaat, sta je plotseling ergens waar je misschien nog nooit eerder bent geweest. Weg zijn de vertrouwde geuren, geluiden en omgeving. Terwijl je geen stap hebt gezet om daar te komen…


*****


Persoonlijk denk ik dat het voor een paard net is alsof hij een tijdreis heeft gemaakt als hij na een ritje uit de trailer komt. Afgaande op de manier waarop ik paarden die net zijn aangekomen vaak zie rondkijken, gok ik dat ik er niet ver naast zit. Alles wat hij kende en belangrijk voor hem was - zijn wei, zijn stal en zijn maatjes - is plotseling veranderd.

Misschien gebeurt er op die vreemde plek iets wat hij niet fijn vindt, bijvoorbeeld een pijnlijke behandeling van de dierenarts, of moet hij een dressuurproef lopen die hij al honderd keer gelopen heeft, maar waarbij zijn ruiter nu plotseling heel gespannen is. Het kan ook zijn dat hij zich onderweg heeft bezeerd doordat de chauffeur plotseling moest remmen of uitwijken. Zulke spannende dingen onthoudt een paard en kunnen ervoor zorgen dat hij de volgende keer iets minder graag de trailer in gaat. Of helemaal niet.

Wij mensen kunnen beredeneren wat er gebeurt, een paard niet. Jij weet dat je paard gewoon weer terug naar huis gaat na een wedstrijd, een behandeling van de dierenarts, of een buitenrit. Je paard heeft geen idee of hij zijn maatjes en zijn vertrouwde omgeving ooit nog terug zal zien. Zeker niet als hij al een aantal keren van eigenaar of stal is gewisseld.

Dus mocht je paard de volgende keer dat je samen op pad wilt met de trailer niet zo enthousiast zijn, gewoon rustig blijven en het zo ontspannen mogelijk opnieuw proberen. Als hij vervolgens instapt, geniet dan van het feit dat hij dat toch voor je gedaan heeft, ondanks dat de trailer zo’n beetje de meest onnatuurlijke plek is voor een paard om te zijn.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Vind je paard de trailer zo spannend dat hij er niet meer in wil en wil je voorkomen dat dat echt een probleem wordt? Ga dan in alle rust en in kleine stapjes trainen om hem vertrouwd te maken met die gekke stal op wielen.
PPS: Kom je er zelf niet uit? Dan kom ik jullie graag op weg helpen. Stuur me een berichtje om meer te weten te komen, of kijk hier.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.