Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wat doet mijn paard nou? Over pica

Pica? Eh… wat?

Pica is het woord dat in de gedragswetenschappen wordt gebruikt om het eten van grond (zand, klei of aarde) te beschrijven. Het gaat hierbij niet om het eten van grond omdat dat mee is gekomen met een plukje gras, maar het bewust in de mond nemen, kauwen en doorslikken van zand, klei of aarde.

Veulens hebben net als baby’s een orale fase, waarin ze aan allerlei voorwerpen - en dus ook grond - snuffelen, likken, het met hun lippen betasten, in de mond nemen en/of erop kauwen. Dit doen ze om de geur, structuur, vorm, smaak, en grootte van het object te onderzoeken. Hopelijk zie je jouw volwassen paard dat echter niet (vaak) doen, want dan is pica meestal een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. En de gevolgen ervan zijn niet te onderschatten, want het eten van grond kan leiden tot koliek en ophoping van zand in de darmen.


Want waarom doen volwassen paarden dat nou?


Een van de mogelijke redenen dat een paard grond gaat eten is omdat hij een vitaminen- en/of mineralentekort heeft en dat instinctief wil aanvullen. In het gras en hooi dat onze paarden in Nederland krijgen zitten helaas niet alle stoffen die een paard nodig heeft. De Konikpaarden die in natuurgebieden leven, lossen dit op door op bepaalde plekken grond op te likken. Onze tamme paarden hebben echter niet altijd zelf de beschikking over een plaats waar de stoffen die ze nodig hebben te vinden zijn. Vandaar dat het belangrijk is om je paard naast ruwvoer ook vitamine- en mineralenbrokjes te geven, zodat hij geen tekorten krijgt. Ook een liksteen is een goed idee, zeker in de zomer als je paard extra veel zweet.

Een andere reden dat een paard pica vertoont is dat niet aan al zijn natuurlijke behoeften is voldaan. Staat je paard zonder maatjes, kan hij te weinig uren per dag ruwvoer eten, wordt hij te weinig gemotiveerd om vrij te bewegen, of verveelt hij zich, dan kan hij op zoek gaan naar een vervangende activiteit, in dit geval dus grond eten. Soms kan deze gewoonte ook in het verleden zijn ontstaan toen je paard op een plek stond waar de omstandigheden minder optimaal waren. In dat geval is het een soort verslaving geworden.


Doe wat je kan om je paard te helpen

Helaas is het niet voor alle paardeneigenaren mogelijk om aan alle behoeften die hun paard heeft te voldoen. Kijk dus vooral naar wat er wel mogelijk is als je merkt dat je paard grond eet, terwijl hij wel een liksteen heeft en vitamine- en mineralenbrokjes krijgt. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om je paard samen met een of meer andere paarden te laten wonen? Eventueel kan een deel van de dag al helpen. Gaat dat niet, dan is het zeker zinvol om te kijken of hij in ieder geval lichamelijk contact kan hebben (krauwen!) met een ander paard over een draad, muurtje of hek.

Onderzoek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat hij altijd de beschikking heeft over ruwvoer. En dan het liefst op een manier dat hij lang doet over het opeten van de hoeveelheid die hij krijgt. Verder is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt, ofwel niet teveel en niet te weinig.

Hoe zou je hem de mogelijkheid kunnen geven om vaker vrij te bewegen? En zou je je paard misschien ook mentaal kunnen stimuleren door bijvoorbeeld regelmatig takken neer te leggen, of een voorwerp dat je paard kan onderzoeken? Door tenminste een van deze punten te verbeteren, kan je vaak al een heleboel winnen zodat je paard zich nog lekkerder in zijn vel gaat voelen.


Wat doe jij om zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je paard voldoet? En heb je misschien tips voor mensen die op dit moment weinig mogelijkheden hebben om dat te doen? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Heb jij een vraag over het gedrag van je paard? Stuur me dan graag een foto en/of filmpje van wat hij doet (eventueel via wetransfer.com of WhatsApp), dan geef ik je inzicht in wat erachter zou kunnen zitten.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.