Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over pica

Pica? Eh… wat?

Pica is het woord dat in de gedragswetenschappen wordt gebruikt om het eten van grond (zand, klei of aarde) te beschrijven. Het gaat hierbij niet om het eten van grond omdat dat mee is gekomen met een plukje gras, maar het bewust in de mond nemen, kauwen en doorslikken van zand, klei of aarde.

Veulens hebben net als baby’s een orale fase, waarin ze aan allerlei voorwerpen - en dus ook grond - snuffelen, likken, het met hun lippen betasten, in de mond nemen en/of erop kauwen. Dit doen ze om de geur, structuur, vorm, smaak, en grootte van het object te onderzoeken. Hopelijk zie je jouw volwassen paard dat echter niet (vaak) doen, want dan is pica meestal een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. En de gevolgen ervan zijn niet te onderschatten, want het eten van grond kan leiden tot koliek en ophoping van zand in de darmen.


Want waarom doen volwassen paarden dat nou?


Een van de mogelijke redenen dat een paard grond gaat eten is omdat hij een vitaminen- en/of mineralentekort heeft en dat instinctief wil aanvullen. In het gras en hooi dat onze paarden in Nederland krijgen zitten helaas niet alle stoffen die een paard nodig heeft. De Konikpaarden die in natuurgebieden leven, lossen dit op door op bepaalde plekken grond op te likken. Onze tamme paarden hebben echter niet altijd zelf de beschikking over een plaats waar de stoffen die ze nodig hebben te vinden zijn. Vandaar dat het belangrijk is om je paard naast ruwvoer ook vitamine- en mineralenbrokjes te geven, zodat hij geen tekorten krijgt. Ook een liksteen is een goed idee, zeker in de zomer als je paard extra veel zweet.

Een andere reden dat een paard pica vertoont is dat niet aan al zijn natuurlijke behoeften is voldaan. Staat je paard zonder maatjes, kan hij te weinig uren per dag ruwvoer eten, wordt hij te weinig gemotiveerd om vrij te bewegen, of verveelt hij zich, dan kan hij op zoek gaan naar een vervangende activiteit, in dit geval dus grond eten. Soms kan deze gewoonte ook in het verleden zijn ontstaan toen je paard op een plek stond waar de omstandigheden minder optimaal waren. In dat geval is het een soort verslaving geworden.


Doe wat je kan om je paard te helpen

Helaas is het niet voor alle paardeneigenaren mogelijk om aan alle behoeften die hun paard heeft te voldoen. Kijk dus vooral naar wat er wel mogelijk is als je merkt dat je paard grond eet, terwijl hij wel een liksteen heeft en vitamine- en mineralenbrokjes krijgt. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om je paard samen met een of meer andere paarden te laten wonen? Eventueel kan een deel van de dag al helpen. Gaat dat niet, dan is het zeker zinvol om te kijken of hij in ieder geval lichamelijk contact kan hebben (krauwen!) met een ander paard over een draad, muurtje of hek.

Onderzoek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat hij altijd de beschikking heeft over ruwvoer. En dan het liefst op een manier dat hij lang doet over het opeten van de hoeveelheid die hij krijgt. Verder is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt, ofwel niet teveel en niet te weinig.

Hoe zou je hem de mogelijkheid kunnen geven om vaker vrij te bewegen? En zou je je paard misschien ook mentaal kunnen stimuleren door bijvoorbeeld regelmatig takken neer te leggen, of een voorwerp dat je paard kan onderzoeken? Door tenminste een van deze punten te verbeteren, kan je vaak al een heleboel winnen zodat je paard zich nog lekkerder in zijn vel gaat voelen.


Wat doe jij om zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je paard voldoet? En heb je misschien tips voor mensen die op dit moment weinig mogelijkheden hebben om dat te doen? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Heb jij een vraag over het gedrag van je paard? Stuur me dan graag een foto en/of filmpje van wat hij doet (eventueel via wetransfer.com of WhatsApp), dan geef ik je inzicht in wat erachter zou kunnen zitten.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.