Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over drinken

Drinken is iets wat zo’n beetje alle zoogdieren regelmatig doen. Het gedrag wordt officieel omschreven als “de inname van water door de lippen tegen of iets onder het wateroppervlak te houden, het met een zuigende beweging tussen iets geopende lippen en tanden door de mond in te brengen en door te slikken” [McDonnell, 2003].

Hoeveel water een paard precies nodig heeft per dag hangt af van zijn gewicht, de hoeveelheid vocht die hij binnenkrijgt via zijn voeding en hoeveel hij zweet. Dat laatste is vooral afhankelijk van de temperatuur en hoe zwaar hij zich inspant. Wij mensen drinken rond de 2 liter water en andere vloeistoffen per dag. Paarden hebben echter gemiddeld zo’n 18 tot 21 liter water nodig (gebaseerd op een paard dat 600 kg weegt; stelregel 30-35 ml/kg lichaamsgewicht). Op warme dagen kan een paard zelfs tot wel 50 liter water drinken. Gigantisch veel dus vergeleken met die paar liter van ons. Vandaar dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je paard de hele dag toegang heeft tot vers water.


Maar waarom drinken paarden nou zo veel?

Voor paarden is water van levensbelang om hun spijsvertering en hun thermoregulatie (warmtehuishouding) te ondersteunen. Krijgt een paard te weinig water binnen, dan kan hij slechter gaan presteren, last krijgen van een verminderde voeropname, uitdrogingsverschijnselen gaan vertonen en zelfs doodgaan. Ik zie regelmatig paarden die urenlang in een zandpaddock staan zonder water. Bij warm weer kan je je voorstellen dat dit slecht is voor de gezondheid van je paard. Maar ook in de winter is het echt geen goed idee om je paard langere tijd zonder water te laten staan.


Wanneer je paard (extra veel) water nodig heeft

Paarden die langdurige en/of zware prestaties moeten leveren, hebben extra veel water nodig. Maar ook paarden die last hebben van diarree en zogende merries hebben veel meer nodig dan gemiddeld. Voor deze paarden is het dan ook extra belangrijk om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot stromend water.

Een paard dat op de wei staat te grazen heeft minder water nodig dan een paard dat (voornamelijk) hooi eet. Gras bestaat namelijk voor zo’n 84% uit water. Dit betekent echter niet dat je paard op de wei geen waterbak of zelfdrinkbak nodig heeft; hij haalt tenslotte niet zijn hele vochtbehoefte uit het gras en daarnaast loopt die sterk op als het warm is.


Wanneer je paard onvoldoende drinkt

Merk je dat je paard onvoldoende drinkt, dan kan het helpen om te zorgen voor extra zout, bijvoorbeeld via een liksteen. Verliest je paard veel vocht door zware belasting of ziekte, dan kan het helpen om hem elektrolyten te geven. Deze supplementen zijn te koop in pastavorm en als vloeistof. Let echter wel op dat ze niet teveel suikers bevatten (eigenlijk zelfs liever helemaal geen), want dan kan het zijn dat je de vochtbalans eerder verder verstoort in plaats van hem te verbeteren.


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Heb jij een vraag over het gedrag van je paard? Stuur me dan graag een foto en/of filmpje van wat hij doet (via WhatsApp, of WeTransfer.com via mijn mailadres), dan geef ik je gratis inzicht in wat erachter zou kunnen zitten.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.