Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wat doet mijn paard nou? Over grasduinen (browsing)

Als paarden de kans krijgen, dan eten ze graag andere dingen dan (gedroogd) gras. Tijdens al mijn bezoeken aan de verschillende Konikkuddes in Nederland heb ik die verwilderde paardjes wel een hap van iets anders dan gras zien nemen: allerlei soorten kruiden, inclusief brandnetels, braambladeren en distels, maar ook de bladeren en takken van bomen en struiken. Gras is wel de hoofdmoot van het dieet van de Koniks en een klein percentage van wat ze per dag eten bestaat uit kruiden, struiken en bomen. Dat eten van planten met houten delen wordt in het Engels “browsing” genoemd en de Nederlandse vertaling daarvan is “grasduinen”.


Maar waarom houden paarden het nou niet gewoon bij gras?


Enerzijds heeft dat ongetwijfeld met de smaak te maken, want ook paarden houden wel van wat afwisseling. Daarnaast zitten er niet alleen in kruiden, maar ook in struiken en bomen vaak stoffen die niet of minder in gras voorkomen, maar die paarden wel nodig hebben. Zo vind je vitamines als B en C in de bladeren en takken, en mineralen als Calcium, Magnesium, Zink en Silicium. In een aantal van deze planten en bomen zitten zelfs medicinale stoffen. Zo werken wilgentakken bijvoorbeeld koortsverlagend, pijnstillend en bloedverdunnend. Vandaar dat de eerste aspirines van wilgenbast werden gemaakt. De bladeren van de wilg hebben dezelfde werking alleen dan iets minder sterk. Geen wonder dus dat paarden graag zo nu en dan een hapje wilg nemen.

Let op: vanwege de pijnstillende stoffen in wilgentakken is het af te raden om je paard wilg aan te bieden vlak voordat je een wedstrijd gaat rijden. Wordt je paard gecontroleerd op doping, dan zorgt de salicine uit de wilgentakken namelijk voor een positieve uitslag. Rijd je geen wedstrijden op hoog niveau, dan kun je je paard natuurlijk wel lekker met deze takken verwennen. En met verwennen bedoel ik uiteraard dat gras of hooi nog steeds de hoofdmoot van het dieet van je paard uitmaakt en de takken een extraatje zijn.


Passieve fysiotherapie

Naast de stoffen die in deze planten en bomen zitten, zorgt grasduinen voor een andere houding bij de paarden dan als ze grazen. In plaats van dat ze hun hoofd en hals naar de grond bewegen, moeten ze soms allerlei kapriolen uithalen om bij die heerlijke blaadjes en bast te komen. Strekken, rekken, ergens op gaan staan, zich in allerlei bochten wringen om hun evenwicht te behouden - browsing zorgt ervoor dat de Koniks bewegingen maken die paarden die op een wei of paddock met enkel gras of hooi staan niet hoeven te maken.

Anatomie- en biomechanica-expert Sharon May-Davis van Equine Studies heeft tijdens haar dissecties ontdekt dat bij Konikpaarden de spieren in de achterhand veel beter ontwikkeld waren dan bij de meeste gedomesticeerde paarden. Omdat we natuurlijk juist de achterhand van onze rijpaarden willen versterken zodat die zich beter kunnen verzamelen en zich krachtiger kunnen afzetten tijdens een sprong over een hindernis, heeft ze zich hier extra op gefocust in een van haar onderzoeken. Daarbij ontdekte ze dat de zogenaamde houdingsspieren niet voldoende getraind werden als paarden een uur per dag onder de man kwamen. Vandaar dat zij is gaan experimenteren met het aanbieden van voer op verschillende hoogtes (vanaf kniehoogte) en dit bleek wel te helpen.

Wil jij je paard dus passieve fysiotherapie geven, ofwel hem extra trainen in de tijd dat hij “vrij heeft”, kijk dan eens of je een of meerdere van je hooinetten wat hoger kunt ophangen. Ook het aanbieden van takken op boomhoogte is een goed idee. Als je paard minstens twintig minuten per dag voer eet op een hoogte boven kniehoogte zorg je al voor training van de houdingsspieren, waarvan je na een maand of twee de resultaten kunt gaan merken. In dit artikel over passieve fysio uit De Hoefslag vind je meer informatie.


Geef jij je paard weleens takken te eten? En heb je je hooinet of voerbak weleens op een andere hoogte gehangen? Ik ben benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij je paard ook op andere manieren bezighouden dan met eten? Ik denk graag met je mee om oplossingen te vinden die bij jou en je paard passen. In een gratis telefonisch Ontspannen Mens Ontspannen Paard-gesprek kunnen we het over dit onderwerp hebben. Kijk snel hier voor meer informatie of stuur me een app.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.