Very Important Horse

(Voorheen Man en Paard Coaching) Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wat doet mijn paard nou? Over onderzoeken

Leg je een onbekend voorwerp in de wei of paddock waar je paard in staat, dan zullen je paard en zijn maatjes op onderzoek uitgaan. Het liefst bekijken ze het ding eerst vanaf een afstandje, waarna ze er - vaak in gebogen lijnen of in steeds kleiner wordende cirkels - naartoegaan. Uiteraard zijn ze continu alert; mocht het voorwerp een plotselinge beweging of geluid maken, dan springen ze weg of gaan ze er zelfs vandoor, waarna ze het in de meeste gevallen nogmaals proberen.

Hebben ze het idee dat het voorwerp geen gevaar voor eigen leven oplevert, dan zijn de meeste paarden nieuwsgierig genoeg om het van heel dichtbij te willen onderzoeken. Hierbij zetten ze zoveel mogelijk zintuigen in. Tijdens het benaderen van het ding hebben ze hun ogen en oren er het grootste deel van de tijd op gericht gehouden (zicht en gehoor). Zijn ze bij het object in de buurt aangekomen, dan beginnen ze meestal met snuffelen (reuk). In eerste instantie met gestrekte hals, zodat ze niet al te dichtbij hoeven te staan en ze zich eventueel snel uit de voeten kunnen maken. Is de geur niet verontrustend, dan tasten ze het ding af met hun lippen (gevoel) en likken ze er wat aan (smaak). Hun onderzoek sluiten ze vaak af door met hun hoef over het voorwerp te schrapen (gevoel).


Maar waarom doen paarden dit nou?


Paarden willen als prooidier graag weten of ze niet in gevaar zijn. Komen ze een voorwerp of geur tegen die ze niet (her)kennen, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of ze daarvoor moeten vluchten of dat dit niet nodig is. Is het laatste het geval, dan kunnen ze namelijk een hoop energie besparen, die van pas kan komen als ze even later in een situatie komen waarin ze er wel vandoor moeten. Het is dus - zoals bij zoveel paardengedrag - van belang om te overleven en die drang hebben onze gedomesticeerde paarden nog steeds.

Je kunt van de aangeboren nieuwsgierigheid van je paard gebruik maken en hem stimuleren om op onderzoek uit te gaan. Dit doe je door hem zo nu en dan iets nieuws aan te bieden. Verrijking heet dat. Door bijvoorbeeld een kartonnen doos, een bal of een lap stof of plastic in of bij de wei of paddock neer te zetten of te leggen, verander je zijn omgeving een fractie en zal hij willen onderzoeken wat dat onbekende voorwerp nou eigenlijk is.


Let op: Zorg er altijd voor dat je voorwerpen uitkiest die veilig zijn voor je paard. Omdat je paard al zijn zintuigen inzet, moet het ofwel bestand zijn tegen paardentanden en -hoeven, of op een veilige manier kapot kunnen gaan (dat wil zeggen zonder splinters, scherven of andere scherpe brokstukken).

Let op-2: Heb jij een paard dat nog niet zo vaak is blootgesteld aan nieuwe situaties en/of dat wat nerveus is aangelegd, zorg er dan voor dat je paard voldoende ruimte heeft om afstand te nemen van het voorwerp. Leg het eventueel buiten de wei of paddock en blijf erbij totdat je paard zich ontspant. Gebeurt dit niet (snel), haal het dan weg en probeer het op een grotere afstand nog een keer. Verder is het belangrijk dat je paard altijd zijn hooi en water kan bereiken zonder vlak langs het object te hoeven lopen.


Wat doe jij om je paard zo nu en dan iets nieuws aan te bieden? Ik ben benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij je paard ook op andere manieren bezighouden dan met eten? Ik denk graag met je mee om oplossingen te vinden die bij jou en je paard passen. In een gratis telefonisch Ontspannen Mens Ontspannen Paard-gesprek kunnen we het over dit onderwerp hebben. Kijk snel hier voor meer informatie of stuur me een app.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Creatief met Balk - Deel 2

Creatief met Balk - Deel 3

Creatief met Balk - Deel 4

Creatief met Balk - Deel 5

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.