Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over alert staan

Veel paarden vertonen dit gedrag regelmatig en op allerlei verschillende plekken. In de wei, op stal, in de bak, tijdens een buitenrit, tijdens een wedstrijd, als je ze van de wei naar de bak, trailer of paddock wilt brengen, op de poetsplaats, in de trailer - echt overal. Opeens staan ze stokstijf stil met hun hoofd en hals omhoog, hun oren strak naar voren en hun aandacht op een punt gericht. Hierbij zijn de neusgaten en ogen iets verder dan normaal geopend. Het lijkt ook wel alsof je paard op zo’n moment even helemaal in zijn eigen wereld is en dat jouw (stem)signalen niet meer binnenkomen.


Maar waarom doen paarden dat nou?


Een paard is een prooidier en een vluchtdier. Als hij iets ziet, hoort, ruikt en/of voelt wat hij niet vertrouwt en dat dier, mens of object bevindt zich niet in zijn directe omgeving, dan zal hij eerst willen bepalen of hij moet vluchten of niet. Er in volle galop vandoor gaan kost namelijk veel energie. Stel dat hij voor niets vlucht, dan heeft hij die energie dus verspild. Lastig als je batterij half leeg is als er even later een groep wolven of een bergleeuw langskomt die honger heeft.

Paarden gaan dus letterlijk even stilstaan bij wat ze waarnemen. Hun zintuigen krijgen daarbij voorrang boven prikkels waar ze aan gewend zijn, zoals jouw (stem)hulpen. Hierdoor kan je paard dan ook even onbereikbaar zijn voor jou. Vervolgens combineren de hersenen van je paard de informatie die binnenkomt via de ogen, neus, oren en hoeven (trillingen!) tot een totaalplaatje en vergelijken ze dat met de ervaringen die ze hebben met vergelijkbare situaties. Op basis daarvan geven de hersenen uiteindelijk het signaal om er wel of niet vandoor te gaan. In geval van twijfel neemt je paard dat trouwens sowieso de benen en vaak ook als er vlakbij hem iets onverwachts gebeurt.


Tip: Om je meer in te gaan leven in de wereld van je paard, helpt het om zijn gedrag te spiegelen. Zie je jouw paard opeens verstarren en alert gaan staan, ga dan eens naast je paard staan en richt je aandacht op het punt waar hij op gefocust is. Ga dan je zintuigen een voor een af:


  • wat zie je,
  • wat hoor je,
  • wat ruik je (hierbij en bij het luisteren kan het helpen om even je ogen dicht te doen; de oren en reukzin van je paard zijn scherper dan die van jou, dus dan helpt het als je je even enkel concentreert op wat er via je oren, respectievelijk neus binnenkomt),
  • wat voel je (onze voeten zijn natuurlijk niet zo goed uitgerust om trillingen in de grond waar te nemen als de hoeven van je paard, maar het is altijd interessant om te checken of er via je voeten iets binnenkomt).


Ga vervolgens na of je kunt begrijpen waarom je paard reageert. Lijkt het silhouet van die boomstronk bijvoorbeeld op dat van een poema die klaar zit om aan te vallen? Heeft het geluid wat je hoort veel weg van ritselende bladeren of een brekend takje? Doet de geur je denken aan die van een dood dier? Trilt de grond alsof er een kudde paarden op de vlucht is? Dan is het eigenlijk logisch dat je paard daarop reageert en misschien wel wegvlucht.


Houd er overigens wel rekening mee dat je paard de wereld anders waarneemt dan jij. Het kan dus best zijn dat hij iets heeft gezien, gehoord, geroken of gevoeld, wat een mens niet kan waarnemen. Ik heb een artikelreeks over dit onderwerp geschreven, waar je het eerste deel hier van kunt vinden.

Heb jij achteraf weleens “O, vandaar!” gedacht als je paard heel alert naar iets heeft staan kijken, ruiken en/of luisteren en je je realiseerde waarom hij dat deed? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Een van de manieren om je paard kennis te laten maken met een heleboel “gekke” dingen is een schrik- en obstakeltraining. Hierbij kan je in een veilige omgeving een goed inzicht krijgen in waar je paard alert van wordt, wat zijn reactie daarop is en wat jij kunt doen om hem te helpen. Daarnaast is het ook nog eens gewoon heel leuk om te kijken of je paard met een opblaashaai op zijn rug kan rondstappen en of je met een paraplu boven jullie hoofd over een dekzeil kunt rijden. Zin in zo’n training? Stuur me een bericht, dan plannen we hem in.

PPS: Spreek je uiterlijk op 18 augustus 2019 een training af, dan krijg je een kortingsbon van 5 euro cadeau. Gewoon, om te vieren dat het zomer is. Kijk hier voor meer informatie.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.