Very Important Horse

Man en Paard Coaching - Coaching met Paard als Spiegel - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Blogs en Artikelen


Via mijn blogs en artikelen geef ik je graag tips uit eigen ervaring zodat jij en/of je paard lekkerder in jullie vel gaan zitten. Want dat is mijn grootste doel: dat mensen en paarden volledig zichzelf kunnen en mogen zijn en genieten van het leven.

Op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com vind je mijn nieuwste blogs en artikelen. Totdat ik ze verhuisd heb, blijven de blogs en artikelen die ik voor de naamsverandering heb geschreven nog even op man-en-paard.com staan.

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets specifieks zoekt. En zou je meer willen weten over een bepaald thema? Laat het me dan graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching)


Wat doet mijn paard nou? Adem uitwisselen

Als twee paarden elkaar ontmoeten, of ze elkaar nou kennen of niet, zullen ze altijd eerst met hun neuzen naar elkaar toe gaan, waarna ze elkaars adem opsnuiven. Afhankelijk van in hoeverre de paarden welkom zijn in elkaars persoonlijke ruimte zullen ze op een bepaalde manier op dat eerste contact reageren.


Zo laten maatjes binnen een harem of groep via hun lichaamstaal blijken dat de ander welkom is, waarna ze elkaar gaan krauwen of simpelweg vlakbij elkaar gaan staan of liggen. Een hengst zal een hengstige merrie eerst neus-aan-neus benaderen. De merrie zal vervolgens duidelijk aan de hengst laten merken of ze klaar voor hem is of niet.

Bij een vreemd paard volgt er na het adem uitwisselen meestal een soort van krachtmeting die volgens een vaststaand patroon verloopt. (Dreigen met) bijten, (dreigen met) trappen met de voor- of achterbenen en veel gesnuif en hoog gegil maken daar onderdeel van uit, vaak afgewisseld met nieuwe snuffelsessies. Hierbij kunnen ze ook aan elkaars hals, schoft, flank, genitaliën, anus en/of staart ruiken.

De uitkomst van zo’n geritualiseerde krachtmeting is ofwel dat de een de ander wegjaagt, ofwel dat ze elkaar negeren en gepaste afstand houden, ofwel dat ze elkaar in elkaars nabijheid accepteren. Ontmoeten twee hengsten elkaar en staan er merries op het spel, dan kan de ontmoeting ontaarden in een gevecht op leven en dood.


Maar waarom zijn paarden nou zo bezig met elkaars adem?


Onderzoekers van paardengedrag speculeren dat er in de adem mogelijk informatie te ruiken is over familiebanden of status. Als dit inderdaad zo is, dan ruikt een paard dus of het andere paard familie van hem is en wat zijn of haar positie binnen de groep is. Helaas heb ik geen wetenschappelijke onderzoeken kunnen vinden die hier duidelijkheid over konden verschaffen. Wel heeft men bewijs gevonden dat paarden via de mest van een ander paard diens geslacht kunnen bepalen en tot welke sociale groep hij of zij behoort. Het zou dus best kunnen dat hetzelfde geldt voor de adem.

Je zal zelf vast hebben gemerkt dat veel paarden ook graag mensen besnuffelen en dan vooral je gezicht. Als kind las ik dat de Native Americans in de neusgaten van pas gevangen mustangs ademden om ze te temmen en die informatie is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Nou gok ik dat de Indianen wel iets meer training deden dan dat, maar ik heb gemerkt dat paarden het bijzonder interessant vinden als je zachtjes uitademt in hun neusgaten. Ze blijven dan vaak een tijdje aan je gezicht snuffelen, mogelijk op zoek naar dezelfde informatie als bij paarden onderling.


Misschien interessant om zelf eens uit te proberen om adem uit te wisselen met jouw vierbenige maatje. Wel denk ik dat je jezelf mogelijk populairder maakt bij je paard als je, net als hij, een vegetariër bent dan als je vlees eet. Dus even wachten met dit experiment tot je “dagje zonder”. De adem van een carnivoor schijnt namelijk anders te ruiken van die van een herbivoor en paarden zijn van nature uiteraard geen grote fan van roofdieren, alhoewel ze er ondertussen bij ons aan gewend zouden kunnen zijn.


Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Vertoont jouw paard gedrag dat je vreemd vindt of waar je niet blij mee bent? Stuur me een filmpje of foto en ik kijk met je mee waar het door zou kunnen komen of hoe je er iets aan zou kunnen doen.

PPS: Mocht je “live” wat aanwijzingen willen hebben om je paard ander gedrag aan te leren? Op dit moment krijg je een kortingsbon van 5 euro als je uiterlijk op 18 augustus een training afspreekt, dus wat houdt je nog tegen? Kijk hier voor meer informatie.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen

(Meer artikelen vind je op mijn nieuwe website www.veryimportanthorse.com.)

Jij en je paard

Ontspannen Buitenrijden: Jouw basis spanningsniveau

Ontspannen Buitenrijden: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 1

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 2

Ontspannen Buitenrijden: Hoe je paard omgaat met spannende situaties, dingen en dieren - deel 3

Ontspannen Buitenrijden: Het basis spanningsniveau van je paard

Ontspannen Buitenrijden: De 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken

Mijn grootste buitenrijblunders

“Een paar trappen in zijn buik; dan weet je paard tenminste wie de baas is”

Gedoe bij de trailer deel 1: Waarom lokken met een emmer voer bijna nooit werkt

Gedoe bij de trailer deel 2: “Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?”

Gedoe bij de trailer deel 3: Waarom je je paard eerst moet losmaken en dan pas de achterstang moet openen

Gedoe bij de trailer deel 4: Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren

Weet jij hoeveel invloed JIJ op je paard kunt hebben?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

Training geannuleerd!

Houd je klep in de gaten!

Stel je bent een paard... De Trailertijdmachine

Heb jij ook last van startproblemen?

Creatief met Balk - Deel 1

Je paard snapt niet dat de bron van jouw spanning tussen je oren zit

Gewoon doorgaan; waar een wil is...

Loop jij weleens aan de rechterkant van je paard?

Minder stress bij "andersom" vervoeren

Vier gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard

Wandelen met je paard: het effect van deeldoelen

Dit is een parkeerplaats!

Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

Blijft jouw paard liever in de wei als je hem komt halen?

Een paard starten op een "sympathieke" manier zorgt voor minder stress tijdens de training

Paarden blijven schrikken van nieuwe voorwerpen

Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Meer controle over je paard? Laat los!

Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen

Ik heb helemaal geen hulp nodig!

Paard met gebruiksaanwijzing

Ga trainen en blijf trainen!

Hoe weet ik of mijn paard bang is?


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Very Important Horse / Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.