Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Houd je klep in de gaten!

Vorige week was ik bezig met het geven van een trailertraining toen een van de deelnemers plotseling riep: “Ho stop, er zit een gat in de klep!” Nou was er niets te zien omdat de laadklep op dat moment open was en er een rubberen map op bevestigd zat, maar toen we de klep sloten zagen we inderdaad een groot gat zitten vlak boven de nummerplaat. Het paard was dus met een van zijn hoeven door de klep gezakt, maar gelukkig niet vast komen te zitten door die rubberen mat!


Stel je voor dat dat wel zou zijn gebeurd!


Als hij met een been door de klep heen zou zijn gezakt, dan was de kans groot dat hij in paniek zou zijn geraakt. Hij zou zich misschien hebben verwond aan de splinters rond het gat. Door de pijn en het vastzitten zou hij waarschijnlijk nog verder over de rooien zijn gegaan. Met zijn hoofd hebben gezwiept om los te komen, om zich heen hebben gemaaid met zijn andere benen, geprobeerd hebben om te steigeren… Alles om maar weer met vier benen op de grond te kunnen staan en er zo snel mogelijk vandoor te gaan.

Grote kans dat we hem met gevaar voor eigen leven hadden moeten bevrijden uit zijn benarde positie. De brandweer erbij hadden moeten roepen en de dierenarts om hem te sederen.


En dan...


Zouden we terug bij “Af” zijn geweest met de trailertraining. Of veel verder terug dan “Af”. Terwijl het paard al ontspannen in tweepaardstrailer met een smal tussenschot kon staan, de stang achter hem dicht kon en we aan het oefenen waren met het afsluiten van de trailer.

Want als er zoiets gebeurd, dan hoop je natuurlijk dat je paard er enkel een paar schrammen oploopt en een aantal weken uit de running is om te herstellen. Het is echter heel goed mogelijk dat hij zijn been breekt en ingeslapen moet worden...


En dat is enkel lichamelijke schade. Ik kan je namelijk bijna garanderen dat dit paard een trauma zou hebben opgelopen. Dat hij het liefst nooit meer iets te maken zou willen hebben met een trailer. En dat het hertrainen van het resulterende vermijdingsgedrag heeeel wat langer zou duren dan het nu deed.

Wat ik dus wil zeggen is:


Houd je klep in de gaten!


En niet alleen je klep, maar ook de bodem, wanden, wielassen, banden, stangen, triangel, neuswiel, handrem, losbreekkabel, dak en je trekhaak. De BOVAG heeft vorige zomer namelijk een steekproef uitgevoerd onder 54 paardentrailers en ontdekte dat 85% van die trailers niet veilig waren. En dat zijn alleen nog maar de trailers die bij hun zijn aangeboden om gekeurd te worden…

Met andere woorden, het beste is om je trailer elk jaar te laten keuren. Dit is niet verplicht, maar dan weet je tenminste zeker dat je veilig op pad kunt met je paard.


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Hoe het met de trailertraining is afgelopen? Die hebben we afgebroken. We gaan weer verder zodra de klep gerepareerd is en de rest van de trailer is gecontroleerd.

PPS: Is jouw trailer wel in orde, maar wil je paard er toch niet in? Dan kom ik jullie graag op weg helpen. Van A t/m Z, of enkel een zetje in de goede richting - wat jij nodig hebt. Stuur me een appje om meer te weten te komen.

PPPS: Neem je uiterlijk 18 augustus contact met me op om een afspraak te maken, dan krijg je tijdelijk nog een kortingsbon van 5 euro ook. Klik hier om een afspraak te maken.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.