Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!

“Ik heb hem even alle hoeken van de bak laten zien!” Dat hoorde ik een amazone een tijdje terug zeggen tegen haar stalgenoten. [Nou kreeg ik als beelddenker in eerste instantie een grappig plaatje in mijn hoofd waarbij de amazone haar paard naar de rechterhoek leidde, naar de hoek wees en zei “Kijk, Rambo, hier is de rechterhoek,” waarna ze naar de linkerhoek ging en dat herhaalde. De realiteit zal echter minder lachwekkend zijn geweest.]

Haar paard had gebokt. En zij was er bijna af gevallen. “Echt, ik lag er zowat naast. Dus heb ik hem eens even laten zien wie de baas was!” Alhoewel ik denk dat haar paard dat laatste ietsje anders zag…


Net zoals de merrie wiens eigenaresse haar “voor straf” een week in haar box had laten staan. Of de pony die op de voet van zijn eigenaar was gaan staan, die hem een paar trappen tegen zijn benen gaf toen hij zijn voet bevrijd had. Of het springpaard dat weigerde voor een hindernis en zijn ruiter daarbij had afgeworpen, die na het opstijgen zijn paard een keiharde klap met zijn zweep gaf.


Allemaal voorbeelden van straffen waarvan ik voor 100% zeker weet dat het paard ze niet heeft gesnapt.


En allemaal voorbeelden van - sorry dat ik het zeg, maar het is gewoon zo - dierenmishandeling.


Vond je het schokkend om dat woord te lezen? Misschien omdat je jezelf herkent? Wat je in het verleden hebt gedaan kan je helaas niet meer veranderen, maar de toekomst wel, dus lees vooral even door.


Paarden zijn namelijk geen mensen.


Ja, open deur, weet ik. Maar toch behandelden bovenstaande mensen hun paard alsof hij een mens was. Ze gingen er duidelijk vanuit dat paarden oorzaak en gevolg op dezelfde manier kunnen koppelen als mensen. Dat ze begrepen dat die straf te maken had met hoe ze zich hadden gedragen.


En dat is dus niet zo als er teveel tijd tussen heeft gezeten.


Een paard leert alleen van zijn gedrag als het gevolg daarvan - in dit geval jouw straf - binnen 1 tot 2 seconden merkbaar is. Wacht je langer dan die 1 tot 2 seconden voordat je je paard door de hele bak jaagt, een trap geeft of een mep met de zweep, dan heeft je paard geen idee waarom je dat doet. Om het maar helemaal niet te hebben over de merrie die voor straf de hele week niet naar buiten mocht.


En dus leert je paard ook helemaal niets van je straf, terwijl dat wel de bedoeling was, lijkt mij.


Nou ja, het kan zijn dat je paard er wel iets van leert, maar niet dat wat jij in gedachten had. Hij kan je namelijk gaan zien als een onbetrouwbare persoon die - in zijn ogen - zomaar een klap of een trap kan geven. Zeker als je dat vaker doet. Of als hij gigantisch is geschrokken van je gedrag. Of als het echt pijn deed.


Dat wil je toch niet?


Sta dus de volgende keer dat je overweegt om je paard te straffen eens stil bij wat je met die straf wilt bereiken. En of je nog op tijd bent. En of er misschien niet een lichamelijk of ander probleem achter het gedrag van je paard zit, want de meeste paarden gaan bijvoorbeeld niet voor niets bokken onder het zadel.


Overigens kan je achteraf simpel checken of je straf überhaupt effect heeft gehad. Is je paard het ongewenste gedrag minder gaan vertonen nadat je hem gestraft had? Zo niet, of is het juist erger geworden, dan heeft hij het niet gesnapt.

In dat geval zou ik je aanraden om eens na te denken over hoe je je paard kunt duidelijk maken welk gedrag je wel van hem verwacht. Er zijn namelijk fijnere manieren om hem iets te leren dan straffen. Ennuh… ik denk graag met je mee, dus aarzel vooral niet om contact op te nemen als je het zelf even niet weet.


Veel succes en vooral plezier met de training van je paard!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Ik ben niet Roomser dan de paus, hoor. Want ik heb mijn frustratie ook weleens afgereageerd op het paard waar ik op reed of mee werkte. Maar toen ik me even later realiseerde wat ik had gedaan, schaamde ik me kapot. Misschien een goed onderwerp om binnenkort een blog over te schrijven, frustratie en woede.


PPS: Wil jij je paard op een goede manier ander gedrag aanleren? Zeker weten dat zowel je commando als je timing klopt? Ik kom je graag helpen om jullie communicatie helderder te maken. Stuur me een bericht om te chatten of te bellen over waar jij op dit moment tegenaanloopt met je paard, dan hebben we het erover.


PPPS: T/m aanstaande zondag, 18 augustus, krijg je nog steeds een kortingsbon van 5 euro cadeau als je een afspraak maakt voor een of meerdere trainingen, dus wat houdt je nog tegen?


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.