Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over zelfverzorgend gedrag

Bij gebrek aan een kam en een borstel zetten paarden hun tanden, tong en hoeven in om hun vacht te verzorgen. Als het ergens jeukt, prikt, pijn doet of trekt verzorgen ze dat deel van hun lichaam door te knabbelen, te bijten, te likken of te schuren. Hierbij kunnen ze zich in allerlei gekke bochten wringen om erbij te kunnen.


Maar waarom kunnen paarden dit nou nog meer doen?


Zelfverzorgend gedrag kan je ook zien als het spanningsniveau bij het paard sterk is toegenomen, of als het in een stressvolle situatie is geweest en het spanningsniveau weer daalt. In dat geval heet het overspronggedrag en past het totaal niet bij de context waarin je het ziet. Het ontstaat door een conflict van twee gedragssystemen die tegelijk worden opgeroepen. Bijvoorbeeld als het paard twijfelt tussen vluchten en vechten, kan hij “kiezen” voor een derde, neutrale reactie zoals zelfverzorgend gedrag.

Je ziet je paard dan bijvoorbeeld naar zijn flank bijten alsof hij een vervelende vlieg wil pakken, terwijl er helemaal geen vliegen zijn. Of hij schuurt zijn hoofd of tanden langs zijn been nadat hij net opzij is gesprongen omdat er een vogel uit een struik vloog. Of hij knabbelt aan zijn borst vlak voordat de hoefsmid een van zijn hoeven gaat bekappen. Helemaal geen situaties waarin je je vacht eens uitgebreid wilt verzorgen met andere woorden. Het ziet er dan ook meestal wat gehaast uit.


Wat verder opvalt is dat je paard op zo’n moment even helemaal in zijn eigen wereldje lijkt te vertoeven. Wat je ook doet om zijn aandacht te trekken - roepen, een rukje aan je leidtouw, zijn hoofd of schouder aanraken - hij reageert niet.

Door dit zelfverzorgende gedrag uit te voeren in een situatie die steeds meer stress geeft of die heel spannend geweest is, komen er endorfines vrij bij je paard en die zorgen voor stressreductie. Verder daalt de hartslag en kan hij uiteindelijk ook helder nadenken. Dit merk je doordat je paard weer wel gaat reageren op jouw signalen.

Konik filly autogrooming

Overigens komt dit gedrag ook bij mensen voor als die zich gespannen voelen. Een pluk haar achter je oor stoppen, over je kin wrijven, je hand door je haar halen, in je handen wrijven, aan je kleren frunniken, of je op je achterhoofd krabben - allemaal overspronggedrag. Tja, we zijn in principe natuurlijk gewoon zoogdieren, net als onze paarden.


Welk zelfverzorgend gedrag zie jij het meest bij je paard? En wanneer zie je dat vooral? Welk overspronggedrag herken je bij jezelf? Ik ben benieuwd!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Doet jouw paard weleens raar? Stuur me een filmpje of foto (eventueel via wetransfer.com als het een groot bestand is) en ik kijk met je mee waarom hij dat zou kunnen doen en hoe je er eventueel iets aan zou kunnen veranderen.


PPS: Wil jij je paard op een fijne manier ander gedrag aanleren? Als je uiterlijk op 18 augustus een training afspreekt krijg je tijdelijk een kortingsbon van 5 euro cadeau. Maak nog snel even gebruik van deze Zomeractie, dan begin je de periode na de zomervakantie gelijk goed!


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.