Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn veulen nou? Over renspelletjes

Woeeeeeehoeeeeeeh! Staartje in de lucht en gaan!

Ik vind het altijd fantastisch om te zien: veulens die als gekken door de wei racen. Er is geen enkel gevaar waar ze voor vluchten, ze zijn ook duidelijk niet op weg naar een bepaalde plek, maar galopperen in volle vaart in het rond. Ze schieten echt alle kanten uit als een stel ongeleide projectielen. In de buurt van mams als het nog jonge veulens zijn. Verder weg als ze ouder zijn. Soms doen ze het alleen en soms met een of meer leeftijdsgenootjes.


En je ziet het al een beetje aan de houding van mams op de foto; die vindt het niet zo leuk dat de kleine zo aan het rennen is. Want wie weet waar hij naartoe gaat? En wat er dan gebeurt? Straks breekt hij een been of wordt hij door een wolf gepakt.

Dus gaan ze er meestal maar achteraan. Of bewegen ze als een volleerd cutting horse mee met elke beweging die hun kroost maakt. Totdat ze het zo zat worden dat ze het racebeestje duidelijk maken - eerst door een lage hinnik om het veulen bij zich te roepen, dan door te dreigen met een boos gezicht, en als dat niet werkt met een snelle beet - dat het speelkwartier nu echt over is. HIERRRRblijven!


Maar waarom doen veulens dat nou?


Ten eerste lijken ze er vooral enorm van te genieten om te voelen hoe snel ze wel niet kunnen. Alsof ze die beentjes eens even helemaal willen uittesten; van 0 tot 50 in x seconden, zeg maar. Nou ja, dat is mensen ook niet vreemd.

Daarnaast is het natuurlijk DE manier om sterker, leniger en handiger te worden in ontsnappen. Want als er een roofdier komt dat wel trek heeft in een stukje paardenbief, dan trekt het groepslid dat het minst hard kan rennen meestal aan het kortste eind. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je in conditie komt en blijft als je een prooidier bent.


Overigens zie je dat hengstveulens op een gegeven moment vaker vechtspelletjes dan renspelletjes gaan doen, terwijl merrieveulens het bij renspelletjes houden. Vandaar dat het beter werkt om veulens van hetzelfde geslacht (en hun moeders) bij elkaar in een groep te hebben dan een merrieveulen dat enkel een hengstveulen heeft als speelkameraadje.


Zie jij jouw paard(en) weleens spelen? En wat doen ze dan voor spel? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Wil jij meer weten over paardengedrag? En zou je weleens willen weten wat de overeenkomsten zijn met hondengedrag? Op 14 oktober geef ik samen met een hondengedragsbegeleider en -coach een presentatie over dat onderwerp. Kijk hier voor meer info en om jouw plek te reserveren hier.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.