Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Hoe duidelijk ben jij voor je paard?

Voor mensen is het heel makkelijk: tijdens de les doe je wat je instructeur je vraagt, terwijl je voor en na de les mag doen wat je zelf wilt. En op zijn verjaardag mag je paard best een keertje schooien, maar de dag daarna is natuurlijk een ander verhaal. Voor je paard is die scheidingslijn echter niet zo duidelijk en dat kan nog weleens tot verwarring leiden. Bij je paard dan vooral.


Uitzondering op de regel

In tegenstelling tot paarden, kunnen wij mensen rationeel denken en begrijpen dat er uitzonderingen op de regel kunnen zijn. Dus vieren we een goed resultaat op school of op het werk met een lekker stuk taart, een etentje of een glas wijn, terwijl we dat niet doen als er niets te vieren valt. Ook als het weekend is of vakantie, “mag” er van alles wat we de rest van het jaar niet doen: laat naar bed gaan, uitgaan, uitslapen, of lekker eten en drinken. En als het weekend of de vakantie voorbij is, dan keren we zonder enig probleem terug naar de orde van de dag. Nou ja, zonder niet al te grote problemen dan.

Het begrip “uitzondering op de regel” zegt je paard niets. Als jij hem dus de ene keer wel een paardensnoepje geeft als hij zijn neus in je zak duwt en je hem de volgende keer een tik geeft als hij dat doet, begrijpt je paard daar niet waarom je dat doet. “De situatie was toch exact hetzelfde?” denkt hij. “Waarom is jouw reactie dan anders?” Als je niet consequent bent, word je in zijn ogen een onbetrouwbare persoon.


Je reageert dan op een voor hem onvoorspelbare manier en een gebrek aan voorspelbaarheid zorgt voor spanning.


Hetzelfde geldt als je paard de ene keer tegen je aan mag komen staan, maar hij de volgende keer afstand moet houden omdat je hem anders niet respectvol vindt. [Over het onderwerp “respect” zal ik binnenkort een blog schrijven, dus houd mijn site in de gaten.] Of als je paard plotseling wel netjes met je mee moet lopen als hij de trailer in moet, terwijl hij anders altijd zelf mag bepalen waar hij heengaat. Ook het verschil tussen “nu gaan we trainen” en “nu mag je doen wat je wilt” is vaak onduidelijk voor een paard. Voor hem is elk moment dat jullie met elkaar te maken hebben hetzelfde.


En dat betekent dat alles wat jullie samen doen in feite training is voor je paard.


Als jij dat altijd in je achterhoofd houdt, wordt het leven een stuk simpeler voor hem. Want hoe voorspelbaarder je een situatie maakt, hoe minder spanning die je paard geeft. Consequent en duidelijk zijn helpen daar enorm bij. Ook als je wilt aangeven dat jullie even niet aan het trainen zijn.


Hier zijn drie manieren om de communicatie tussen jou en je paard een stuk vloeiender te maken.


1. Zorg voor duidelijke grenzen

Een van de opties om voor meer duidelijkheid te zorgen is door voor je paard en voor jezelf te bepalen wat wel en niet mag. Ja, ook grenzen voor jezelf, want wat mij betreft is eenrichtingsverkeer niet eerlijk. Dus als je paard bijvoorbeeld aangeeft dat hij geen zin heeft in knuffelen, dan respecteer je dat. Denk je eens in hoe het zou zijn als er continu iemand bij jou om je nek zou hangen terwijl je zit te eten of een tukje wilt doen. Ik gok dat jij daar na een tijdje best wel klaar mee zou zijn, hoeveel je ook van knuffels houdt.

Heb je de grenzen duidelijk, dan houd je die altijd aan. En met “aanhouden” bedoel ik gewoon in ontspanning en zonder emoties, want ik zie soms mensen van de tolerantie zelve in een boze dictator veranderen als hun paard iets doet wat ze niet willen. Nergens voor nodig; gewoon rustig je grens aangeven en die boodschap geduldig blijven herhalen totdat je paard begrijpt wat je bedoelt.


2. Installeer een aan-en-uitknop

Je kunt de situatie voor je paard nog voorspelbaarder maken door een duidelijk teken te geven zodat hij bijvoorbeeld weet wanneer hij “vrij” heeft, of wanneer er voerbeloningen te verdienen zijn. Een soort aan-en-uitknop dus. Dit kan je doen door altijd hetzelfde woord te zeggen bij de start en bij de afsluiting van die tijd, of altijd een specifiek gebaar te maken. Maar je kunt ook altijd een bepaalde pet, bodywarmer, jas of heuptas aantrekken als je gaat trainen of met beloningen gaat werken. Of een specifiek halster gebruiken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je op alle andere momenten niet gaat trainen of je paard een beloning geeft, anders valt het verschil weer weg.

Een goed voorbeeld van zo’n duidelijke aan-uitsituatie vind je bij hulphonden. Hebben die hun speciale tuig om, dan zijn ze aan het werk voor hun mens. Is dat tuig uit, dan mogen ze gewoon hond zijn. Sommige hengstenhouders passen dit principe toe door hun hengsten te leren dat ze alleen mogen dekken als ze een bepaald halster omkrijgen. Met een ander halster om hoeft hij geen merriebezoek te verwachten. Hoeft hij zich dus ook niet onnodig druk te maken.


3. Gebruik betekenisvolle woorden

Nog iets om in de gaten te houden in de omgang met je paard is hoe duidelijk jouw boodschap is. De meeste mensen hebben hun paarden de commando’s “stap”, “draf”, “galop” en “ho” wel aangeleerd. Vooral tijdens het longeren is dat erg handig natuurlijk en ook in noodsituaties is het fijn als je paard op een stemcommando reageert.

Regelmatig hoor en zie ik dat mensen op andere momenten een stuk minder duidelijk communiceren. Als hun paard bijvoorbeeld iets doet wat ze niet oké vinden, varieert hun reactie van “nee” tot “stop”, “hé,” “kappen nou,” “hou eens op” of zelfs “zou je daar alsjeblieft mee willen ophouden?” Hetzelfde geldt voor als hun paard iets goed doet: “braaf”, “goed zo”, “jaaa!”, “perfect,” “brave pony” en “supergoed” zijn uitroepen die ze vaak door elkaar gebruiken, afgewisseld met een klopje op de hals.

Voor mensen zijn al die synoniemen heel duidelijk en waarschijnlijk geeft de toon waarop je het zegt je paard een hint. Toch zou je je paard enorm helpen door consequent één specifiek woord of een vaste combinatie van twee woorden in te zetten, het liefst met dezelfde intonatie. Terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat “nee” ook echt “nee” is en niet “misschien” of “soms”.


Dan weet je paard tenminste zeker wat je bedoelt.


Hoe voorspelbaar maak jij het voor je paard? En heb je misschien goede tips voor andere paardenmensen? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching

PS: Keertje samen bespreken hoe je de communicatie met jouw paard kunt verbeteren? Stuur me een bericht, dan maken we een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Ontspannen Mens - Ontspannen Paard-gesprek. Hier vind je meer info.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.