Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Wat doet mijn paard nou? Over zwemmen en angst voor water

Wilde paarden leren vaak al zwemmen als ze nog maar een paar dagen oud zijn. Simpelweg omdat omlopen om een rivier of een uitloper van een meer of ven te vermijden meer tijd kost dan gewoon even naar de overkant zwemmen. Hele jonge veulens zie je zonder te aarzelen achter hun moeder aan het water in springen. In het geval er stroming staat, zorgt mams ervoor dat de kleine stroomafwaarts van haar zwemt, zodat zij de kracht van het water opvangt en haar veulen niet meegesleurd kan worden.


Paarden zwemmen “op zijn hondjes”, ofwel met een dravende beweging. Ze houden daarbij hun hoofd en vooral hun neus boven water. Elk zoogdier - inclusief de mens - wordt geboren met de vaardigheid om zich in water drijvende te houden en voort te bewegen.


Maar waarom hebben veel tamme paarden dan zo’n moeite met zelfs een plasje water?


De meeste tamme paarden leren niet als veulen al om te zwemmen. Vaak kennen ze water enkel van hun drinkbak, emmer of de plassen die ontstaan in hun weiland of paddock als het regent. Als een paard in diep water terecht zou komen, zou hij ongetwijfeld automatisch gaan zwemmen. Heel wat paarden vinden het echter best een “dingetje” om zelf het water in te stappen. Dat komt doordat ze de ervaring missen dat dat veilig is en dus nemen ze liever het zekere voor het onzekere.

Een plas water kan om dezelfde reden een probleem zijn. Een paard kan zeker bij grotere plassen niet goed inschatten hoe diep ze zijn. Stel dat ze zich in de diepte zouden vergissen en zich verstappen, dan is het risico groot dat ze een of meerdere benen blesseren en dan zou het paard in de natuur ten dode opgeschreven zijn. Vandaar dat ze er liever omheen lopen.

Daar komt nog bij dat het voor paarden zonder ervaring met diepere plassen natuurlijk een heel nieuw gevoel aan hun hoeven en benen is als ze hun voeten voor het eerst in het water zetten. Geen wonder dus dat er heel wat paarden zijn die het afspoelen van hun benen gruwelijk eng vinden.


Gelukkig kan je je paard helpen om van zijn angst voor water af te komen. Hiervoor ga je aan de slag met het lopen over een dekzeil. Uiteraard door het eerst heel makkelijk voor hem te maken door met een smal stukje zeil te beginnen en dat steeds iets breder te maken. Kan je paard op een gegeven moment zonder enig probleem over een breed stuk zeil lopen, dan kan je daar een klein laagje water op leggen, dat je vervolgens steeds een tikkie dieper maakt.

Ook het gevoel van water op zijn lijf kan je stap voor stap opbouwen. In dat geval begin je met een spons waar je in eerste instantie een paar druppels water uit laat lopen en maak je die steeds natter. Vervolgens introduceer je de waterslang door die op een afstandje rustig te laten lopen en hem steeds iets dichterbij te houden als je paard geen stresssignalen vertoont. Uiteindelijk raak je je paard heel even aan met het water uit de slang en bouw je de tijd dat het water over zijn lichaam stroomt stapsgewijs op.

Overigens kan je beide trainingen behalve op de gebruikelijke “druk/druk weg”-methode ook prima doen met behulp van een clicker.


Vindt je paard het gevoel van water om zijn hoeven en benen geen probleem meer, maar aarzelt hij toch om het water in te gaan? Kijk dan eens of je samen met een vriend(in) met een ervaren paard naar de plek kunt gaan waar jij graag zou willen zwemmen. Als zo’n waterrat zonder te aarzelen een duik neemt, zal jouw paard dat goede voorbeeld waarschijnlijk zo volgen.

En is dat niet het geval? Dwing hem dan vooral niet, want daar krijgt hij alleen maar meer spanning van en daar help je hem niet mee. Gun hem in plaats daarvan de tijd om de waterkant te onderzoeken. Vaak zal je paard na wat aarzelen met zijn benen golven gaan staan maken, om vervolgens toch dieper het water in te stappen.


Wat vind jouw paard van water? En (hoe) heb je daarmee getraind? Ik hoor het graag!


Hester, Man en Paard Coaching


PS: Zou jij graag een steuntje in de rug willen hebben van een specialist op het gebied van paardengedrag als je met je vierbenige maatje met zijn angst voor water aan de slag gaat? Dan kom ik jullie graag helpen. Zo weet je tenminste zeker dat je het probleem niet onbewust erger maakt. Stuur me een berichtje, dan bellen we er even vrijblijvend over.

PPS: Wil jij het naadje van de kous te weten komen over paardengedrag? En zou je weleens willen horen wat de overeenkomsten zijn met hondengedrag? Op 14 oktober geef ik samen met een hondengedragsbegeleider en -coach een presentatie over dat onderwerp. Uiteraard geven we je allerlei tips mee die je gelijk thuis met je paard en/of hond kunt toepassen. Kijk hier voor meer info en om jouw plek te reserveren.


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.