Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


De invloed van jouw lichaamshouding op je paard

Wil jij graag dat je paard naar je toe komt? Let dan goed op je houding. Onderzoekers van de Universiteiten van Sussex en Portsmouth hebben uitgezocht hoe paarden reageerden op een dominante en een ondergeschikte lichaamshouding bij mensen. Wat bleek? De paarden hadden een duidelijke voorkeur om naar iemand met een ondergeschikte houding toe te gaan in plaats van naar iemand met een dominante houding.


Een groep manegepaarden kreeg de keuze tussen telkens twee onbekende vrouwen die er ongeveer hetzelfde uitzagen qua kleding en postuur, maar verschillende houdingen hadden aangenomen. De dominante persoon stond daarbij rechtop met haar voeten op heupbreedte, rechte schouders, borst vooruit en handen in haar zij. De ondergeschikte persoon stond 2 meter van de dominante persoon af en had een ingezakte rug, voeten tegen elkaar, kromme schouders, ontspannen knieën en haar handen voor haar lichaam. Ze mochten niet praten en hun gezicht was tot over hun neus bedekt met een sjaal om te voorkomen dat hun gezichtsuitdrukking de ruinen en merries zou beïnvloeden. Verder mochten ze geen oogcontact maken met de paarden. De dames wisselden uiteraard van houding en plek om voorkeur van de paarden voor een persoon of kant te voorkomen.


Van tevoren hadden de onderzoekers ervoor gezorgd dat de merries en ruinen naar de proefpersonen toe gingen door ze tijdens een warming-up ronde een stukje wortel te geven als ze bij de vrouwen in de buurt kwamen. Bij het testgedeelte van het onderzoek werden de paarden in een vertrouwde omgeving 5 meter voor de twee dames losgelaten, waarna ze zelf konden kiezen naar wie ze toe gingen. Het verschil was groot. In 77% van de gevallen kozen de paarden voor de vrouw met de ondergeschikte houding, terwijl slechts 23% naar de dominante persoon toe ging.


Let de volgende keer dat je je paard uit de paddock of de wei gaat halen dus eens op hoe je staat. Grote kans dat je paard makkelijker naar je toe komt als je je houding kleiner en minder dominant maakt.


Interessant? Hier lees je meer over dit onderzoek.

[Dit artikel schreef ik voor e-quine.com als onderdeel van de serie over The Untouchables.]


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.