Man en Paard Coaching

Motiveert mens en paard om vanuit ontspanning het beste uit zichzelf te halen

Blogs en Artikelen


Hier deel ik regelmatig mijn gedachten over coaching en training en geef ik tips over hoe je dat zelf kunt aanpakken. Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht per onderwerp, dus scroll even naar beneden als je iets zoekt.

Zou je meer willen weten over een specifiek thema? Laat het me graag even weten via het contactformulier!

Veel leesplezier!

Hester, Man en Paard Coaching


Er zijn geen echte wilde paarden meer op aarde

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het przewalskipaard of takh de laatste echt wilde paardensoort op aarde was. De ongeveer 2000 przewalski’s die op dit moment over de Euraziatische steppen galopperen stammen allemaal af van merries en hengsten die in dierentuinen zijn opgegroeid. Hun voorouders zijn echter 15 wilde veulens die rond 1900 zijn gevangen, terwijl het ras in 1969 in het wild uitgestorven werd verklaard. Archeologisch onderzoek door de Universiteit van Kansas wijst nu uit dat de takhi eigenlijk verwilderde paarden zijn, afstammelingen van de eerste, door het Botai-volk in Noord-Kazachstan gedomesticeerde paarden.


De Botai waren rondtrekkende jagers die 5500 jaar geleden als eersten paarden temden. Ze gebruikten die voor vlees, melk, arbeid en waarschijnlijk transport. Bij opgravingen werden overblijfselen van paddocks gevonden en gereedschappen die van botten waren gemaakt. Deze gereedschappen werden gebruikt om leren strips mee te maken waar ze mogelijk hoofdstellen, lasso’s, zwepen en kluisters van fabriceerden. Daarnaast zijn er resten van paardenmelk gevonden in aardewerken potten en omdat in Mongolië en Kazachstan tot op de dag van vandaag gefermenteerde paardenmelk wordt gedronken, is het waarschijnlijk dat de Botai hetzelfde deden.


Een andere belangrijke conclusie van het onderzoek is dat onze gedomesticeerde paarden niet afkomstig zijn van de Botai-paarden, iets wat veel wetenschappers tot nu toe wel dachten. Het internationale team van wetenschappers voerde DNA-analyses uit op de opgegraven botten en tanden van 20 Botai-paarden en 22 paarden die de afgelopen 5500 jaar op verschillende plekken in Europa hebben geleefd. Vervolgens vergeleken ze die met al gepubliceerde informatie over het DNA van 18 opgegraven en 28 moderne paarden. Hieruit bleek dat de Botai-paarden de voorouders waren van de przewalski’s en niet van onze huidige paarden. Er zal dan ook nieuw onderzoek moeten worden gedaan om te ontdekken waar het moderne paard wel vandaan komt.


De onderzoekers geloven dat de voorouders van de przewalski’s uit de Botai-kuddes in Oost-Kazachstan of West-Mongolië zijn ontsnapt. Vervolgens zijn ze verwilderd, net als de mustangs in Noord-Amerika. In tegenstelling tot mustangs hebben takhi rechtopstaande manen, wat in de wetenschap wordt geassocieerd met wilde paardachtigen. Daarnaast hebben ze een bruingele, roodachtig bruine of muisgrijze vacht zoals de paarden die op prehistorische grotschilderingen staan afgebeeld. Vandaar dat biologen aannamen dat de przewalski’s echte wilde paarden waren, maar dat is dus niet het geval.


Interessant? Meer over dit onderzoek lees je hier.

[Dit artikel scheef ik voor e-quine.com als onderdeel van de serie over The Untouchables.]


Overzicht van al mijn blogs en artikelen


Vragen? Nieuwsgierig naar een specifiek onderwerp?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een van de blogs of artikelen, wil je meer weten over paardengedrag, of heb je een vraag over hoe coaching met behulp van paarden werkt, dan kun je altijd contact met me opnemen via de mail, telefoon of het contactformulier. Ook als je een artikel of blog zou willen lezen over een bepaald onderwerp, dan hoor ik dat graag.

Wil jij extra motivatie in je mailbox? Tips om zelf steviger in je schoenen te gaan staan, of om de relatie met je paard nog verder te verbeteren? En wil je daarnaast op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen van Man en Paard Coaching?

Klik dan op onderstaande knop.